Ubat Perancang

Hai semua.. Minggu lalu sy miscarriage.. Hari ini ada Appoinment dkt kk.. nurse bagi sy ubat perancang sebab nak surh sy plan 6bulan bru mgandung balik.. sedang bfikir patut makan ka tak.. Huhu

Ubat Perancang
14 Balas

saya gugur tahun lepas masa 10weeks.lepastu doktor tnya nk ambik perancang apa .sy blur sbb 1st time kan..😅doktor suggest 6bulan rncang sbb dia kata badan perlukan sekurangnya 6bulan untuk refill balik darah hilang masa kguguran..so sy ckp nk mkn pil..tp bila dh smpai rumah bincang ngn suami xpela 6bulan je so kami rncang sndri..sbb klu mkn pil tkut xsesuai nnti hormon trggngu ke apa ke kan😅, so pandai2 je 6bulan tu rncang sndri..tp sbb kan trauma sy rncang smpai 10bulan🤣 alhamdullilah skrg pregnant nk masuk 30weeks dah❤️

Saya un pernh keguguran 13 week .. dokter pakar nasihatkn saya 3 bulan untuk rehat kn rahim .. lps 3 bulan saya preg lagi .. kali kedua un gugur sbb sv suruh turun minyak time saya preg gugur wt kali kedua 7 mnggu cm tu .. then saya rehat kn rahim kmbali dalm 3 bulan 4 bulan cm tuuu baru .. tp tak sangka saya preg lagi terus saya makan ubat kuat rahim then skrg anak saya da 3 bulan da nk msok 4 buln .. tk pernh lgi mkn pill perancng .. tp awak dia bg ya ? Kt saya tk bg .. saya da salin un tk bg gak ke kena bali sndri? Haishhh

9mo ago

masa lepas bersalin dkt hospital doctor akan tnya kita ambik ambik perancang apa. dan masa dkt kk pon selalu nurse akan tnya kita nk guna kaedah merancang yg mcm mana. mungkin nurse kk awak terlupa. nnt cuba tya

Macam sy, ggur tahun lepas bln 5 mase raye, xde amik pil perancang ape2, just merancang sendiri, lg pun pjj dgn husband, doc mmg kate if nk start mkn acid folid dlm bln 9 @ 10, sy start mkn bln 9, alhamdulillah preggy semula bln 12, skrg alhamdulillah sy da bersalin 28 July lepas, ptut due 16 Ogos, tp sbb sy ade gdm, doc suh serah diri 38w, x sempat 38w, 37w3d da bersalin sbb jln da buka 4cm..

lpas gugur dinasihatkan untuk rehatkan rahim dlm tempoh 3 bln.. mmng ada lpas gugur terus lekat & oke je smpai blh bersalin.. tp atas kekuatan rahim masing².. doktor nasihat untuk kebaikkan rahim & badan awak.. mereka lebih tahu krn dia yg check awak.. keguguran mmng perlu rehatkan sembuhkan rahim.. bergantung pd rezeki.. dengarlah nasihat doktor..

awak gugur berapa bulan? sy gugur kecik lgi 6 weeks, lepas 2 bulan prgnnt smula. mmg nak sangat anak cepat. sbb first baby. kalau nurse suggest awak ambik ubat perancang mgkin awak berisiko kalau prgnnt smula dalam jarak dekat ni so bincang la suami isteri, mana yg terbaik

9mo ago

Setuju. Macam saya nurse suruh rancang sbb berisiko. Saya tak gap & pregnancy loss 2x bulan 10/2022 & 1/2023

sy fist brsalin, ngn no 2 xpnh mkn ubat perancang, insyallah racang sndiri. alhamdulilah dah 3kli dtg haid normal je☺️☺️☺️☺️hrp ad peluang untuk megandung anak girl pulak.smua ank hero 2 org. .nk dptkn sorng girl jadi lah💞💞

Pendapat sy elok teruskan makan. Sbb lps puan alami keguguran dan proses cucian, badan dan rahim puan perlukan rehat dan proses recovery yg secukupnya sblm mengandung next. Ikut je nasihat nurse KK. after 6bln boleh stop dan kembali conceive..

gugur sbb janin tak jadi @ rahim tak kuat.. guna la masa ada tu utk sihatkan diri awak.. makan sihat2 both suami & iateri utk hasilkan benih yg berkualiti

9mo ago

takde anak pun rezeki jg 🤭

Saya pun prnh miscarriage hujung bulan 10 tahun lps… sya rancang dgn suami untk rancang jarakkan 5bulan tanpa pill perancang….alhamdulillah sekarang saya dh lekat scond baby… bru 3bulan pregnt

lebih baik gap atleast 3bulan sebelom awak nk pregnant semula. bagi rahim awak kuat dulu. if awak pregnant jarak dekat risiko nk gugur semula tu tinggi

9mo ago

Setuju, hamil jarak dekat juga kehamilan yg berisiko fizikal dan mental