ubat perancang

Assalamualaikum.. sy dah miscarriage 8 weeks haritu.. anak 1st takda rezeki lagi. nurse bagitau kena merancang dalam 3 bulan. Dia sruh sy ambik pil perancang. Sy takut nanti tak dapat anak pulak kalau makan pil perancang tu sebab ni anak 1st sy. Tapi nurse cakap kalau amvik pil perancang ni lagi subur. Apa pendapat mummy sekalian? Perlu ke sy ambil pil perancang? Lepas miscarriage sy dan suami tak bersama lagi sebab suami pun takut nak bersama sebab baru lagi..

21 Balas

misi ada sbb..nk sruh awk pulih dr miscarriage dlu.. bg mse rahim rehat dlu. tp ats tggjwp sdri.. boleh je awk rncg sdri. pantang btul2.. pntg suami 100hri. jg pemakanan.. dpt jalani pantang tradisional pun bgus jg..ada manfaatnya. bg bdn segar..emosi pun bg stabil dlu. dpt manja2kn bdn. org kta biasa pntg lps brslin je.. tp kguguran pun kne pntang jg.. sme je 2 bnd ni.. mengandung dan melahirkn..cuma ada baby atau tdk je.

hi sis..saya pun sma bru jer ggur anak 1st bru kandungan 12 mggu..nurse ada tanya juga kalau saya nak ambil pil perancang atau saya rancang sendiri..mcm sis juga..saya pun takut nak ambik pil perancang sbb dah 11 tahun kwin kan..nurse pun x paksa juga..dia cma suruh bepantang mcm org dah branak..dan banyak rehat..saya doakan smoga sis dapat rezeki baby lagi lepas nie..jgan risau k..jgan stress sis..

ank first terus suggest ambik perancang? serius laa xkena lnsung 😔 awak better ambik folic asid je n vt b complex .. dh hbis pntang dari gugur tuu insyaAllah ada rezeki lg .. org tua2 ckp klu dh gugur cpt lekat .. InsyaAllah moga ada rezeki awk .. pil prancg tu kn utk jauhkn jarak kehamilan bila dh bersalin .. maafkn klu sy silap tp itu yg sy tnya kkak2 n mak sy 🤭

betullah apa yg nurse ckap tu. Ada sebab tue lgpun puan br miscariage kan. Nak kena jaga jgak rahim. Pil perancang tu u mkn tuk 3 bln je, lepas tu u stoplah. Bukannya mkn pil perancang lepas tu x blh pregnant. Saya mkn pil 18 thn tau sbb saya ada slip disc lepas tu saya baru pregnant balik last year. Semua tu kuasa Allah, siapalah kita utk menidakkan smua nie.

waalaikumussalam. sy pun pernah miscarriage ank first awal januari baru ni. sy rancang sendiri je sis. masa pantang miscarriage tu kena jaga betul2 rahim kita. sbb nk pregnant balik kan. sy makan jamu kg, sayur2, pastu berurut. Alhamdulillah, bulan puasa baru ni Allah bg rezeki. ni tgh menunggu hari nk bersalin je 2 minggu lg 😂

Pengalaman kakak ipar Dia pun masih menunggu , doc ada sruh ambil pil perancang untuk teraturkan haid Time tu boleh la kira time kita subur , time la pulun habis habisan dgn husb 🤭 Kalau lepas keguguran memang kena rehatkan rahim supaya nnti rahim kita jd kuat semula utk mengandung Semoga dipermudahkan urusan sis

Bg sy, xperlu kot pil perancang. Rancang sendiri je. Mcm sy pn dktor pesan tgu 3x cycle period bru pregnant smula tp alhamdulillah after 1x cycle period sy dh pregnant smula. 1st miscarriage masa 6w, now 2nd pregnancy dh 10w. Sy dh ttc 6years, mmg xlogik plak kalau suh makan pil perancang huhu

Sy lepas keguguran xambil pil perancang sbab xnak harmon terganggu. Sy merancang sendiri. Sepanjang 3 bln tu sy lansung xsentuh apa2 ubat atau vitamin kecuali folic acid. Nak bgi bdn rehat secara semula jdi. Sy jga pantang, bersenam, berurut. Lps hbis pantang 3 bln sy prgnant blik.

Better ambik perancang 3 bulan.. Seperti nurse sarankan.. Sy pernah ggur jgk, tp x mkn ubat..lpas sbulan hamil lg, tp kantung kosong pulak, gugur lg.. Huhu.. Lepas tu ambk perancang, 3 bulan.. Stop ubat mengandung .. Alhamdulillah stakat ni kandungan sihat, dh 32w..🤲

mcm pelik je anak first dah suruh amek perancang 😅 lain lah klau sblum ni pernah beranak n trmngandung lgi mungkin . ke awk ada sakit/risiko lain? better rancang sendri . sbb klau mmg subur n mmg rezeki lpas gugur in Shaa Allah boleh terus mengandung lgi .