Baby masuk laluan adakah janin masih bergerak di dalam perut?

Hai sekadar bertanya, saya first mom. Andaikata kalau baby dah masuk laluan.. maksud saya dah nak terberanak, ketuban pecah jalan dh buka semua. Adakah kita akan merasa janin masih bergerak di dalam perut? Atau dia akan duduk diamm mcm dalam gambar ni ?

Baby masuk laluan adakah janin masih bergerak di dalam perut?
9 Balas

Masa dah nak beranak, dlm LR, ctg akan dipasang pd ibu. Utk pantau contraction dgn heartbeat baby. Baby masih bergerak cuma ibu antara rasa dgn x rasa je sbb fokus lebih tertumpu pd sakit contraction je masa tu. Pengalaman sy masa bersalin anak first, air ketuban pecah waktu mlm. Dtg hospital baru 1cm. Kalau sampai subuh laluan x bukak banyak, doc nak induce. contraction makin kuat sangat sepanjang mlm sampai x boleh tido. Esok pg doc cek dah 4cm, terus tolak ke LR. Masa dlm LR tgh tunggu nak beranak tu, dok keje menahan sakit contraction yg kejap2 dtg je sampai x perasan baby dah kurang gerak. sampai la masa doc dtg nak cek laluan, doc ckp baby dah berak. Bacaan CTG pun dah x cantik. Rupanya baby dah lemas (fetal distress). Terus kena tolak ke OT utk emergency czer. Alhamdulillah baby selamat tp kena tahan NICU sbb ada bleeding kat kepala kesan fetal distress.

1y ago

hmm kuat yaa sis. saya takut baca kisah orang kalau macam ni. tapi itulah ibu ibu yang kuat. Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan awak. Doakan saya juga ye. Due 21/3 ni.. saya berharap sangat untuk bersalin normal, tapi semua atas kehendak Nya kan. Hehe. Terima kasih kongsi.

masa tengah contraction ni. awak dh xboleh nk bezakan tu pergerakan baby atau apa. sbb sakit😅. sebenar baby mmg bergerak. dia menolak utk keluar mcm dlm gmbr awak tunjuk tu.

1y ago

wah. dh boleh ready tu awak. sy 1st baby bersalin 38w2d. 2nd baby je bersalin masa 39w4d.lg 3hari nk due. mula2 risau overdue. alhamdulillah pujuk2 baby dia keluar 3hari sebelom due. lega. hee. mcm sy 1st baby turun tanda darah dulu. sehari sebelom bersalin. p hospital doctor check semua belom ada bukaan dm contraction. jadi doctor bg balik. esok tu baru start rasa contraction. buat apa pon serba xkena. air ketuban pon mcm dh keluar sikit2 sbb pad lembab darah dh xdk. p hospital 4cm dh. 2nd baby pula. start rasa contraction tanpa ada tanda turun darah or air ketuban pecah. decide pergi hospital. doctor check 4cm dh. tengah tunggu nk msok labour room air ketuban pecah terus. kira banjir la dkt tmpt sy tunggu tu😅. kalau bukaan 4cm ke atas awak dh boleh masok labour room utk bersalin. kalau bukaan baru 1-2cm doctor akn suggest minta kita balik rumah dulu

baby masih gerak sis dia menolak tuk kluar tpi klau dah rasa sakit dekat hujung2 tu tk boleh rasa dah sebab yg terasa sakitnya je dan hnya pikir cepat2 nak kluarkan dia biar hilang trus sakit smuanya

ya. tgk keadaan bby la. doc nurse akan tgk heartbeat bby. ctg namanya. dlm lr mmg akn pkai tu smpai dh siap beranak. google la ctg tu apa.

1y ago

ohh ctg. saya tahu. terima kasih 😊😊

xde rasa baby gerak ke apa sbb contraction mmg sakit..tp baby tgh tolak ruang bawah utk dia keluar

klo rasa sakit ertinya bby still bergerak latu , sbb bby menolak kpla mau kluarrrr. 😅😂

Kalau dah sakit memang tak rasa baby bergerak. Itu pengalaman saya

terasa kepala bgerakkk ja

mg dpmudahkan segalanya .aamiin