Baby masuk laluan adakah janin masih bergerak di dalam perut?

Hai sekadar bertanya, saya first mom. Andaikata kalau baby dah masuk laluan.. maksud saya dah nak terberanak, ketuban pecah jalan dh buka semua. Adakah kita akan merasa janin masih bergerak di dalam perut? Atau dia akan duduk diamm mcm dalam gambar ni ?

Baby masuk laluan adakah janin masih bergerak di dalam perut?
9 Balas

Masa dah nak beranak, dlm LR, ctg akan dipasang pd ibu. Utk pantau contraction dgn heartbeat baby. Baby masih bergerak cuma ibu antara rasa dgn x rasa je sbb fokus lebih tertumpu pd sakit contraction je masa tu. Pengalaman sy masa bersalin anak first, air ketuban pecah waktu mlm. Dtg hospital baru 1cm. Kalau sampai subuh laluan x bukak banyak, doc nak induce. contraction makin kuat sangat sepanjang mlm sampai x boleh tido. Esok pg doc cek dah 4cm, terus tolak ke LR. Masa dlm LR tgh tunggu nak beranak tu, dok keje menahan sakit contraction yg kejap2 dtg je sampai x perasan baby dah kurang gerak. sampai la masa doc dtg nak cek laluan, doc ckp baby dah berak. Bacaan CTG pun dah x cantik. Rupanya baby dah lemas (fetal distress). Terus kena tolak ke OT utk emergency czer. Alhamdulillah baby selamat tp kena tahan NICU sbb ada bleeding kat kepala kesan fetal distress.

1y ago

hmm kuat yaa sis. saya takut baca kisah orang kalau macam ni. tapi itulah ibu ibu yang kuat. Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan awak. Doakan saya juga ye. Due 21/3 ni.. saya berharap sangat untuk bersalin normal, tapi semua atas kehendak Nya kan. Hehe. Terima kasih kongsi.