Luahan Seorang Ibu

Hai.. saya rasa saya tk suka ada anak, sebab suami kurang bagi perhatian dekat saya sejak ada anak. Saya fully housewife, bila kena pendam segala yg ada. Saya jadi burnout, kadang2 saya marah tengking anak2 saya dan pukul. Saya takdak masa nk rehat, takdak masa tuk diri sendiri. Suami kerja pon duit cukup makan dengan anak2, pastu dekat keluarga sendiri pon saya tk boleh nak luah. Ni apa yang saya rasa, saya bukan ibu yang baik. Makan minum anak saya jaga elok, cuma saya penat urus anak2. Bila anak tantrum saya jadi geram, kenapa Allah uji anak macam tu sedangkan mental saya sendiri pon tk okay. Saya rasa macam nak pergi jauh ja bawa diri, kalau saya tahu hidup saya macam ni.. saya takkan kawen dan ada anak. Saya tk bebas, suami pon tk pernah bawa bercuti. Bila ada je duit lebih, kereta rosak lah, tk sihat lah. Saya tk rasa ralat pon kalau one day anak2 benci saya. Sebab bila ada anak lah saya jadi macam ni hmmm

43 Balas

Faham sis. Saya pernah di tempat sis, tapi saya tantrum kt suami. Dia balik kerja habis kuali dah bengkok sana sini wife dia baling. Kalau malam2 dia tgh tidur saya g dapur tengok bersepah dia tak bantu, mmg saya hempas la sampai dia terbangun. Belum sempat dia marah saya, saya dah ckp dulu baik saya hidup sorang je kalau camni. Dia jaga lah anak sorang2. Pernah sampai saya download borang cerai send kt suami, bukan nk ugut tp mmg dah tak tahan sbb saya dalam pantang so time tu nk meroyan dah. Alhamdulillah suami auto berubah secara drastik

awak istighfar byk2x naa. anggap Allah bagi ni utk uji hamba dia. maybe awak kena luah kt husband betul2x yg awak mmg tak okay sgt, sbb awak da rasa tak suka anak, kadang2x terlepas marah pukul semua tuh, tuh tanda awak tak okay. dlm hal ni ,husband kena tolong, jadi fully housewife , 24/7 duk rumah hadap anak, rasa lain. saya pun kadang rasa mcm tuh. lagipun anak ni kan amanah kita, awak jaga elok2x okay, inshaAllah depa takkan benci ibu dia. awak p la me time, bawa diri kejap ,tenangkan dulu. tekankan kt husband ,bila ibu burnout bahaya sgt.

9mo ago

emm, bila baca awak ckp doa nak anak mati, kecewa juga rasa. kalau awak ckp mcm tuh tak jadi apa ,better awak balik sendiri, naik public transport, duk la sana seminggu dua. dia nak ckp apa ckp, dari awak still stay situ, lawan perasaan mcm ni. bahaya, balik la ke family, me time dulu. bila awak tak enjoy, emosi, susah nk jaga anak. apa2x lepas kt anak.

Sis..walau apapun keadaan sis sekarang, sy doakan Allah permudahkan semua..Allah jaga iman sis..anak2 sbnrnya sumber kekuatan ibu..dugaan membesarkan ank mmg byk..itu amanah Allah..percayalah sis blh lalui..bila ank2 dh bsr, dh pndai berdikari, sis akn rindu saat2 mereka kecik..nikmatilah saat ni, jgn anggap mereka beban..percayalah anak2 mmbawa rezeki kpd kita..🥰apa yg sis perlukan, sis kena luah, slowtalk dgn husband..semoga Allah buka hati dia utk fhm n sama2 bantu..InshaAllah

Saya baca komen2 ada yang meletakkan salah pada si ibu. Kesian si ibu..dah la burnout, bila meluah, disalahkan pulak. puan, kami semua tak tahu keadaan sebenar puan macam mana. anak puan jenis macam mana. suami kt rumah macam mana. kewangan dan persekitaran puan macam mana. the best we can do is, doakan puan kuat dan diberi kesabaran yang tinggi. doakan suami puan sedar yang tanggungjawap mnjaga anak tu tggjwap bersama. doakan anak puan sihat dan bijak memahami keadaan ibunya.

9mo ago

Doa kan anak bijak untuk memahami keadaan ibunya???? Anak yg paling besar pun baru 2 years + dah suruh memahami ibunye? Ibunye yg dah besar panjang ada kawarasan otak, ada die nk memahami Anak die yg kecil2 tu??? Siap di oukul2 Anak die. Siap si ibu nie doakan Anak die mati yea... Tu yg kena kecam. Sis baca komen2 sampai bawah ye. Lpastu hadam sendiri dan fikirkn.

Allah sis.. knp prlu ad prasaan x suke ank... x smua org brtuah mcm awk tau... ad yg nk ank brthun thun...tp Allah x kurniakan lg.. Awk ptotnye brsyukur... klau awk rse suami kurng bg prhtian dgn awk.. awk yg ptotnye tarik prhatian suami.. bia tetap sme mse bru kwen atau lps ad ank.. ank2 ni kcik.. thu ap?? kite ni yg ptot bntuk dy.. awk xdpt bygkn ke.. ble trdetik dlm ati x suke ank2 tibe 1 hri awk tarik blik ank awk.. yaAllah sis... bnyak2 istgfar..

saya rasa puan kena slow talk dgn suami. saya faham perasaan puan sebab saya pon surirumah sepenuh masa. Puan boleh cuba mintak suami sehari dlm seminggu tu utk puan me time. Cuba puan ingat semula apa yg puan suka buat masa muda dulu. yang mana tak terbatas utk buat saat dah kawen nie. contohnya tengok movie sambil makan2 ke. cuba fikir semula. selebihnya puan doa mintak Allah tunjukkan jalannya.

tak baik mcm tu sis. ank2 anugerah Allah Taala paling brharga. nnti ank2 dh besar kita akan rindukan ank2 wktu kcik dlu.. istqfar byk2.brsabar..burnout itu biasa dlm hal mngerjakan kepenatan mnjaga ank2..namun percayalah Allah Taala akn gandakan kbhgiaan kita suami isteri.carilah kawan2 atau kluarga utk tmpat luahan hati..brcakaplah selalu dgn suami. jangan pendam2. smoga sis d berkati selalu

sis bersyukur sis sy ni lglh tgh pregnant no 3 ank no 2 bru 11 bln sis sy cba kawal emosi sy..kta sbgai istri kna pndai bgi msa wlupun suri rumah sy pn suri rumah kdg2 sy xdpt p jln sy oncall suami sy ckp nk itu nk ini suami blikn dripda xpdulikn lg truk sis.. sis cbalh renung ank2 sis fkir aku lhirkn mreka krana aku nk klu aku xnk knapa aku khwin knapa aku trima lmaran suami aku...

Awk jgn pendam, luah pd suami supaya dia tahu keadaan sis. Pendam ni bahaya biar lama2 nanti makan diri. Dlm masa yg sama awak boleh amal kan yang ini utk ketenangan awak. Sy pernah alami masa ank pertama dulu. Sebab rutin terus berubah. Take time nk adapt. Apa pun kena syg diri sendiri. Dan minta pd Allah dipermudahkan dlm membesarkan ank2. Jd ibu memang tak mudah.

betul jd housewife penat, penat dgn rutin sama hadap benda sama hari².. org gi kerja ofis pun penat tp atleast tak hadap benda sama.. tp kan, sebenarnya rezeki suami bw balik tu dipengaruhi isteri.. isteri byk kena redha. kalau tgk mak ayah sy kan, selaluuu sgt kalau ayah dapat bonus ke apa duit tu lambat sikit je bg kat mak, mesti kereta rosak la apa² yg kena guna duit