Luahan Seorang Ibu

Hai.. saya rasa saya tk suka ada anak, sebab suami kurang bagi perhatian dekat saya sejak ada anak. Saya fully housewife, bila kena pendam segala yg ada. Saya jadi burnout, kadang2 saya marah tengking anak2 saya dan pukul. Saya takdak masa nk rehat, takdak masa tuk diri sendiri. Suami kerja pon duit cukup makan dengan anak2, pastu dekat keluarga sendiri pon saya tk boleh nak luah. Ni apa yang saya rasa, saya bukan ibu yang baik. Makan minum anak saya jaga elok, cuma saya penat urus anak2. Bila anak tantrum saya jadi geram, kenapa Allah uji anak macam tu sedangkan mental saya sendiri pon tk okay. Saya rasa macam nak pergi jauh ja bawa diri, kalau saya tahu hidup saya macam ni.. saya takkan kawen dan ada anak. Saya tk bebas, suami pon tk pernah bawa bercuti. Bila ada je duit lebih, kereta rosak lah, tk sihat lah. Saya tk rasa ralat pon kalau one day anak2 benci saya. Sebab bila ada anak lah saya jadi macam ni hmmm

43 Balas

We chose this path sis. Keep that in mind yang anak tu amanah. U are not alone in this. Ada ibu yg rasa mcm u rasa. Tapi benda dah jadi anak dh keluar. Ingat balik moment you are trying to have them. Dan awk kena ambik moment utk bertenang so bila awk happy, semua org happy. Sebab ibu tu penyeri rumahtangga. Mood family bergantung pada mood ibu & isteri.

Bila baca blek luahan awak..sblm ade anak suami awak jga awk..beri perhatian sepenuhnya pada awk?? Slalu bawak jalan² ke? Atau smua tu xpernah trjdi pon sblm ade anak? Seandainya smua tu xprnh trjdi pon sblm ade anak. Why nak salah kan anak² yg xberdosa tu.

byk muhasabah diri sis . dekatkan diri dengan Allah . cari sesuatu yg sis suka buat utk release segala stress . agak nak marah or pkul anak . pandang mata anak dalam2 . inshaallah u will be calm . moga yg baik2 sj .

Takbaik ckp tksuka ada ank sebb cuba lah fikir dlm dunia ni ramai mna nk ank tapi tk dapat ? Time anak2 kecik mcmni biasalah ujian mcmtu mcmni bila diorang dah besar nnti diorang yg jaga yg tlg kita sis .

Sis dh burnout sgt nie.. 1 je sis kembali kepada Allah dan ikhlas.. Mesti sis lebih tenang. Saya ckp nie sbb sya dh lalui.. Saya kemurungan tp bila back to Allah dan ikhlas pasti ada jln nya..

sabar ye...inshaallah semua akn ok... sy pun penat..rasa nk pergi jauh... tp bila tgok ank2 tdo...awak xkn sanggup tgglkn ank2... cuba luahkan pada suami..tu je yg sy boleh pesan...

Supposedly husband kena main peranan penting. Memahami keadaan isteri. Kalau benda yang simple pun susah nak buat hm taktahu dah nak cakap apa. 💆🏻‍♀️

sabar la ibu jgn pukul dan tengking anak dia x bersalah kadang mmg ade perasaan tu tp cuba kawal yg ptt kena pukul bapak dia haha

maaf ye kalau komen sy ni awk rasa tersinggung....tp dr crita awk ni ...awk dah perlu jumpa doc ni...sbb awk dah terlebih stress

suami perlu saling membantu. dan hari cuti bawak la isteri me time. ksian isteri...