Kenapa dengan saya

Saya Terasa Penat sangat hidup ni. Ada suami. Suami pilih ibu dia dari anak2 sndri Dan bini,Bila saya mintak Lepas kan,Dia tak nak. saya rasa Macam tertekan sangat, Terpikir nak Mati.larikan diri. Tinggalkan Anak dengan mak.Sekarang menumpang keluarga. Saya Malu nak menangis depan Dieorg. Saya Penat jaga anak yg Baru sebulan Dan setahun 5. Bila saya terpikir semula. Istifar saya pikirkan anak2. Saya nak tgk Dieorg membesar Tapi saya tertekan sgt rasanya. Sesak dada ni rasa Sempit sgt. Meroyan ke saya? Saya tak tau nak luah Kat sapa rasa sesak ni. Saya pernah post Kat TAP pasal MIL neraka baru2 ni. Sambungan dia, suami dah bayar hutang Dia dgn Ibu Dia. Kereta ttp tak pulangkan. Duit belanja pampers susu Anak pun da xda duit nak beli. Duit rumah apa Tah lagi.Ya Allah..

14 Balas

Salam sis...well,the real key is to be brave.u have to be strong.u kena berani buat keputusan yg u rasa the best for u.and please,ape pun jd,jgn tgglkn ur kids.jgn tgglkn anak2 u.itu la yg akan jd ur support system.now u feel that it all burden u.but,percaya la,anak2 adalah sumber kekuatan seorang ibu.u yg skit mlhirkn,diorg xbrhak dpt ank2.suami sepatutnye melindungi,mmprtahankn isteri,itu tggjwb dia.be strong,kuatkn smgt,jd sorang wanita Dan ibu yg kuat coz u can handle this!yakin Dan tawakal pada Allah,klau btl2 suami u hilang sgla tggjwb dia,Dera emosi u,nafkah pun ntah kemana,jln pnyelesaiannya adalah just move on.brpsah.dptkn khidmat pjbt agama untuk lgkah strusnya.big hug for u💕gud luck

can u try for once just let everything out and tell him everything that burdens u?? please lah menangis depan husband tu.. biar dia dengar dan rasa apa yg u pendam selama ni.. dlm islam, lelaki klau dah kawen tanggungjawab pertama adlah ISTERI, kedua ANAK2, ketiga baru ibu.. mcmmna hidup nk berkat/rezeki nk luas klau tanggungjawab yg utama x lunaskan??.. mil u tu satu hal, dia x boleh dah nk harap dkt anak2 laki wlaupun husb dah meninggal sekalipun. dia kena faham anak2 lelaki ada tanggungjawab yg lebih utama bukannya dia dah. dia hya boleh dibantu slpas selesai nafkah isteri & anak2... haihhhh... klau sy, sy menangis kaw2 depan suami, sy lepaskan semua depan dia..

sorry to say yeah. x de jalan penyelesaian kalau kita perempuan nie pergi pejabat agama. Percayalah. Kita sebagai wanita akan dipandang serong jika kita minta cerai di pejabat agama nie. x tau lah mana silapnye sistem pejabat agama nie tp inilah realiti sebenar. Lpas dgr dua2 masalah mmg wanita lah yg akan dipersalahkan 100%. Mana yg pernah pergi mengadu pejabat agama sahaja tau nasib kita mcm mana. Pergi pejabat agama untuk penyelesaian bukan lah cara yg terbaik. Seeloknye awak fikir lah baik2 dan move on sahaja. Fikir anak2 sahaja. Apa awak perlu buat untuk masa dpn anak2, awak buat saja, x perlu untuk bincang dgn husband dah.

1y ago

Sorry nak tahu, apa fungsi pejabat agama klu mcm tu? Dorg tak nak dengar ke masalah yg dihadapi ppuan?

Salah satu masalah bila berkahwin dengan lelaki "anak mak". Memang mcm ni la fashion dorg. Akan lebihkan mak dr sgala2nya. Byk berlaku mcm ni. Sya lebih sanggup menanggung sakit fizikal dr mental 😞. I feel sorry for you mommy. Klu kes melibatkan gangguan mental ni cepat2 dapatkan nasihat psychologist okay? Kita bukan gila, kita bukan meroyan, kita manusia yg terbeban. Dari saat mengandung, melahirkan dan memelihara anak ni bukan kerja senang. Sebab tu ada yg dapat hamil dan ada yg tidak. Tuhan tau batas kemampuan kita 🙏. Fight for it sis. Jgn mengalah. Semua ni hanya sementara percayalah.

semoga awk terus kuat sis. perlahan2 built up balik hidup awk. cakap kat suami awk nk kerja sbb dia tak mampu. dayus dia menyeksa anak bini macam ni. dgn nafkah anak bini takda, lebihkan mak bab nafkah tuu tak boleh. kalau suami taknak lepaskan, awk buat permohonan cerai saja laa. bgtau awk tak diberi nafkah sekian2. dalam pada masa yg sama cuba ambik pendekatan untuk stabilkan emosi. tak baik stress2 kesian baby yg masih menyusu

Kuatkan semangat sis, saya ada depression diagnosed masa pregnant. Saya faham perasaan tertekan tu. Lepas bersalin, saya sangat menjaga emosi saya supaya saya tak meroyan jaga baby. Lagi pulak first baby and baby saya high need. Susu pampers pun saya beli dkt shopee, beli bulan nie, bayar bulan depan 🥹 nak beli cash, duit takde. Nasib baik ada spaylater. Virtual hug for you

1y ago

Okay sis thank you ♥️

saya doakan awak terus kuat utk anak2 awak❤️💪. awak bangun demi anak2 awak. inn shaa allah, yakin setiap jalan rezeki yg awak cari pasti ada rezeki anak2 awak. rezeki yg tak terjangka. big hug sis. awak wanita hebat. awak boleh cuba pergi pejabat agama or pape utk selesai kan mslh ni. sbb risau incase bila tahu awak ada duit semula, mil akan soh husband awak dtg kacau awak semula.

big hug for u sis. next checkup bby, ckp ngn nurse yg handle bby nak jumpa doktor. ckp je dgn doktor condition diri u, ckp yg u penat, apa yg u fikir semua cerita dkt doktor etc. klo malu takut org kenal, pakai mask sis. nak nangis depan doktor pon nangis la. yg penting luah. u akan rasa lega nnt. pls get some help ok. sy doakan yg baik2 untuk sis & anak2 sis.

Big hug for u n anak2. Awak sorg ibu yg kuat. Please kuat kan iman awak. Byk kan solat dan doa. Usaha mne bley usaha. Insha allah ade jalan penyelesaian. Isu rumah tangga ni klaw da xtao nak luah mana, seelok nya pegi pejabat agama. Insha allah dpt membantu.

Semoga Allah limpahkan rezeki buat awk dn mudahkan segala urusan awk dn beri awk kekuatan untuk terus bersabar dgn ujian y awk lalui amin... 🤲, sbr ye sis, pertolongan Allah tu pasti tiba nnt...