Luahan hati mommy

Assalam..hai mommy smua..saya taktau nak luah dekat mana..saya sunyi..pjj dengan suami..suami kerja offshore..kadang² takda line tuk berhubung..saya skarang mengandung anak kedua..sya betul2 sunyi..kuat demi anak2 ja sekarang ni..suami bkan jenis yg suka bertanya tntang anak2..dia lansung tak nmpak excited nak dapat anak kdua.. Dari anak slung dia mmg mcm tu..kdg2 sya rasa stu ksilapan sya mngndung lg..sebab smua benda sya kna fikir sndiri..masa anak slung kami tk pjj..pun sya buat sndiri..urus brang anak checkup dkt klinik..dia ikut bila sya ajak tuk p scan ja..tu pun dia tk pnah tanya apa2..nk bsembang dgn baby jauh skali..anak sulung sya btul2 kurang ksih syg seorang ayah..sedih sangat..skarang kalau vdeo call anak sya lansung tknak tgk/smbang dgn ayah dia..dia mmg dh tk peduli ngn suami..dia mnumpang ksih syg pakcik2 dia sja..sya slalu mrah bila dia mlebih manja smpai ad yg kta biar la dia bmanja..ayah dia jauh.. Org tktau apa yg sya lalui..sya bnyak mkan hati..terlalu banyak..sya pendam sorg2..betul suami sya baik..nafkah zahir cukup..tp dlm hati sya Allah sja yg tau...sya tk kisah kalau saya di abaikan..tp saya sedih dgn nasib anak2 sya..lg2 yg dlm kandungan ni..suami tk pnah lnsung tanya psal baby..saya ad hantar vdeo scan..lansung dia tk brtanya apa2..sakitnya rasa..cinta dh lama mati..sya msih brtahan skrang sbb sya surirumah..takda income..taun depan baru nak mula berniaga..inshaa Allah..tlg doakan saya..lepas tu saya akan atur langkah saya demi anak2 saya.. Buat apa ada bapak tapi mcm takdak kan..alang2 biar tak berbapak terus..senang..hati saya pun tk terseksa tengok anak2 dapat layanan mcmni...orang cakap suami tak pandai layan budak2..dah berkahwin..blajar la..smua benda bole blajar..takkan orang prempuan sja nk kena blajar buat itu ini... Apa orang lelaki ni..dah rasa cukup ke setakat hulur duit..then habis takat tu..tak perlu buat benda lain dah? Macam tu ke konsep perkahwinan? Maaf saya terlalu emosi..lama sya pendam smua ni..doakan saya dipermudahkan urusan bersalin..saya tktau dia akan blik ke tak masa saya bersalin nnti..doakan jgak sya kuat untuk tempuh hidup mcmni..Tq smua..

Luahan hati mommy
32 Balas

cerita suami sis mcm ayah saya..masa kecik dulu mak ada cerita yg ayh saya jenis tak pandai nk tunjuk kasih syg..tak pandai melayan budak2..semua benda mak saya buat sendiri..dari checkup smpai bersalin..mak ckp ayh saya lagi tak disuruh utk buat itu ini lagi tula dia tak buat.. sampai la hal2 sekolah adik beradik saya mak saya semua uruskan..ayh cuma sedia perbelanjaan utk sekolah..kami adik beradik pon ayh jarang nk tunjuk kasih syg mcm ayh org lain..nak bermanja lagi lah..sampai kan kami adik beradik masa budak2 tak kisah ttg ayh..budak2 masa tu tak fhm lagi..tapi sebenarnya ayh saya baik ja dia syg semua..dia struggle utk sediakan mkn minum kami sekeluarga cukup waktu tu..sampai sekarang dah senang ayh sediakan rumah seorang sebiji utk ank2 bila dah besar..mak ada jugak mkn hati masa muda2 dulu tapi lama2 mak dah fhm perangai ayh mmg mcm tu...perangai mak n ayh kontra, mak jenis byk bercakap dan berleter , ayh pulak jenis pendiam..kehiudupan depa melengkapi antara satu sama lain..ayh jenis tak byk bercakap tapi sebenarnya dia byk berfikir tanggungjwb dia pasal keluarga dan ank2..cuma didikan dr keluarga ayh saya kot dah terbiasa tak pandai nk tunjukkan kasih syg..tapi sekarang bila ank2 dah kawen dan ada cucu dia dah nmpak berkasih syg..dah dewasa ni ank2 dah faham lebih menghargai jasa ayh..tak ada pon perasaan benci kat ayh..so sis byk2 bersabar, kena byk menerima kelebihan dan kekurangan husben sis..byk2 berdoa sis diberi kekuatan utk menerima..jgn sekali compare husben sis dgn org lain..ada ja dpt husben yg bertanggungjawab dari segi semua hal tapi ada kekurangan dari segi kesetiaan..

4y ago

Btul

emosi ½ org mengandung mmg x tentu, akan rase sedih & cepat terasa. dari segi sis cerita bukan suami sis x happy dpt ank & x nk ambil tahu. 1) die mmg xtahu nk lyn ragam budak mcm mne. 2) lelaki selalu jd mcm tu sbb ade masalah kewangan, lelaki yg mempunyai impian yg tggi tp x tercapai die akn runsing serta ingin jauh dari fmly sbbnya suami sedih x dapat nk berikan yg terbaik utk ank bini dia. walaupun dia tahu bini die x kisah pun. 3) mcm no 2 jgk, tp tntg kandungan. hati suami mula gementar or risau bila kndungan yg isteri kndung ade masalah. die takut nk bertanya sebab takut x dpt buat pape. takut nk pegg perut mgkin suami ngilu perut berombak². apetah lg bercakap mgkin suami sis segan. ** ini semua hanya kesimpulan je dari sy. tp sis cuba plahan², masa sesuai sis tanya 1 per 1 agar lebih jelas jwpan dari suami. ketika suami berkata² jgn sepatah pun potong agar terjawap smue jwpan yg sis inginkan. banyakkan bsabar ye. emosi x baik utk kandungan.. #17Dec2020 #IbuRA #TAPSuperMoms #TAPSuperMomsDec

saya pun situasi sma skrg dah 8 bulan , saya ddk klntn kt umh parent dan suami ddk subang , adik perempuan sy xsuka dgn suami sy , bila blik klntn dia terpksa berkurung dlm bilik sb nk puaskn haty adik sy , nth laa kdg2 sy ngis sensorg suami jnis ada mslh ke terasa dia akn diam xbgy thu , tmbh lgy ddk jauh ni dy ignore call sy bila ada mslh bila mood da ok bru angkt , sy mmg x suka prgai dy cm2 , tp kdg2 kita x bole nk ubh sikap org mcm sy la ckp xsuka , dy pun x thu bila sy p klinik ke hospital 😂😂😂 tp kita rsa nk kongsi kita kongsi jk lyn x lyn tu blkang cite , sb lelaki ni dy byk mendengar je , tu jd cm2 , jd lebih baik sis kasi thu kt suami sis ap yg sis nk thu dan jgn lupa mtk maaf , lps tu sis akn tenang tu . sy sllu buat cm2 , dia akn terpikir jua tu . maaf pjg sgt cite 😂😂😂

4y ago

Jgn pjj lma2. Tya lh adik dia x suka suami awk knp. Blh pulak gitu ya. Dlu sy ada jgk x bkenan abg ipar sy. Tp xde lh smpai sy ckp tak suka atau buat muka. Elok jelah lma2.

Mommy... Please follow 7am club by prof muhayya setiap hari jam 7 pg.. Atau subscribe channel promis kt youtube... You will get the answer... InsyaAllah, Allah ni baik... Dia xkn membebankan hambanya lebih dr kemampuan nya sendiri.. Tu janji Allah taala... Apa pon.. Nk ubah suami kita tak mampu... Tp apa yg kita mampu buat utk diri kita.. Utk kita berdepan dgn Allah taala nanti.. Itu yg penting kerana itulah tujuan kita... X taw umur kita panjang ker, tak ker... Bersalin ni pon dah mcm kita separuh mati.. Andai Allah nak jemput, x sempat bersalin pon dia boleh jemput. .. Kita pon tak taw.. But for the time being.. Skrg adalah yg pasti... Keep sabar... Keep syukur... Keep strong utk diri kita n anak2 kita... Please dear... Byk video2 dlm tu akn bg kekuatan kt sis.. Be strong dear..

Semoga dipermudahkan urusan sis ye.. Tp saya rasa la kan sis kna luahkan semua dekat suami.. Kena berbincang.. kadang2 ada suami yg bebal bab anak2 nie. Kita kena tegur dan ingatkan diorg.. Mcm suami sya mula2 dlu semua tak tahu mmg saya mkn hati tapi lma2 saya dh faham rupanya suami saya mmg tak tahu. Saya selalu tegur kena me time dgn ank2.. Duduk dan main dgn diorg.. Jgn buat tak tahu dgn ank2 nanti dah tua kena buang dgn ank2 padan muka.. keras mmg keras teguran saya tapi kalau tak tegur dia tak bergerak dan buat apa2. Dan sekarang ank dah 3org baru saya nampak dia mula uruskan anak2 dan main dgn ank2. Jnji jgn jemu menegur dan mengingatkan. tapi kalo dah luah..dah bincang n tegur pun tak jalan.. Perlulah sis ambil jalan yg terbaik utk sis dan anak2..

mungkin ada stengah lelaki mcm tu nmpk tak peduli tpi sebenarnya dia peduli cuma dia tak tahu nak tunjuk . mungkin dlm diamnya dia bnyk doakan kebaikan buat anak n isterinya . kita perempuan mmg sukakn perhatian . jdi bila dpt suami yg acuh xacuh trkdg pncing emosi . syaitan cukup bahgia klau dia dpt rosakkan hubungan suami istri . tapi cuba pndg sisi baik yg lain?!! mungkin kita masih beruntung . mungkin tu juga kekurangan yg kita kena terima . atau juga sedikit ujian buat rumahtangga kita dlm perbaiki diri kita masing2 . maaf saya juga bukan org yg sempurna . atau cukup baik tuk memahami kedaaan awak . cuma sedikit motivasi juga tuk diri saya sendri . smoga yg baik2 saja buat kita . n semoga dipermudahkan urusan awk .

x pela sisi .. dugaan sy lps bernk thun dpn jatuh talak gn husb sy . ni pon lngsung x tlg . sy tgg preg anak bru 8 bln . mntk tlg dia tidokn ank eh dia bodohkn sy . alasan x erti . sy sbr je tngu pai beranak . lps tuh sy dh x nk dh dia dtg tgk anak sy .. blik keje main game cuti main game alasan ari cuti nk rehat . sy ni dri pgi mlm jaga anak .. lnfsung x rehat .. mlm anak buad pgai dia sngup bia kn sy jaga anak dia tido kt luar .. dugaan apa la allah bg sy sis .

4y ago

checkup pon x msok jge anak sngup dok luar main game lps tuh dia tnglkn sy naik grab gn anak dia blik

maybe sis ada masalah komunikasi dgn suami.. rasa ada benda yg tak kena or sis tak story habis dkt sini. apa2 pun bincang la elok2. klau ada buat salah belakang suami jgn lupa minta maaf, kdang kita ingt kita tipu suami tak tahu. Tmbah lg keje jauh,balik mai darat ada yg bawak mulut crita yg tak best pasal sis ke mna la nk tahu kan.. mcm2 kemungkinan ada. hanya sis & Allah je tahu situasi sebenar.. semoga berjaya menempuh ujian hidup .😉🙏

i feel u sis .. suami sy pun mcm tu jgk .. buat dont je kt anak sndri .. msa mngandung pun dia tk tman pun smpai nurse tnya masa suami awak .. prot da bsar tkkan dtg sorg2 .. walhal suami ada je mbuta kt rumah .. tk pjj pun .. bila di tgur jawapan dia tk pndai nk layan anak .. nk main dgn ank ...risau tkasar .. cuba slow talk dgn suami .. insyaallah dia boleh pham dri buat kputusan sndri .. ksian nanti kt anak2 ... keep strong ye sis 💪 ...

semoga sis kuat . kdg kita perlu meluahkan apa yang kita rasa supaya menda tu kita tak pendam n tak fedap ataupun tawar hati . atleast dpt melegakan hati kita . yelakan dgn siapa lagi kita perlu meluah semua benda . mestilah dgn suami .mybe suami akan terpikir apa silapnya even akak meluah . tak salah pun . cuma ats dirinya sendiri . btw akak mesti kuat kan . tambahkan lagi kekuatan akak n saya doakan akak dipermudahkan bersalin 😊