Bersalin di hospital kerajaan

Hai saya baru pregnant 4 bulan dan nak tahu if kita bersalin di hosp kerajaan malam tu memang siapa pun tak boleh teman ke (mak/kakak/suami)? kita kena handle baby sorang2 or macam mana yer. saya baca posting di FB jadi seram sejuk pula sebab ada yg ckp kena kuatkan mental jaga baby sorang2 lepas beranak tu😅😅😅

25 Balas

Takda apa yang nak seramnya..kalau wad kelas ke-3 ramai je orang, lagi pun wad bersalin bkn boleh senang2 org msuk keluar. Keselamatan anak tu penting. Wad kelas 2 pun ada 4 katil & wad bersalin ni jarang la org takda 😂😂😂 Nurse pun sentiasa ada.. jgn baca artikel yg boleh bg bad feeling dekat kita, baca la pengalaman +ve supaya kita tak fikir yg bukan2. Kalau kita baik dgn org, insyaAllah Allah hadirkan yg baik2 jugak dekat kita..

4y ago

Setujuu dengan sis

kalau krajaan mmng tak boleh teman . kena biasakan . saya pon anak first sndri jaa . labour room pon suami tak masok . skrg suami keja slngor saya di kedah . bslin nanti pon msti sorang2 lagi . tapa . jgn takot . nanti nurse akan tolong kalau kita ada mslh . kalau ank kerap nagis pon . nurse akan mai tnya kitaaa . dia akan ajar kalau tak pndai bg susu semuaa . semoga semuanya dipermudahkan .

nurse kan ada...mmg tugas mreka.. jgn trlalu paranoid..dr skg lah kne doa byk2 moga ditemukan dgn nurse doc baik2..moga kta sdri xsushkn org len. dan moga kta mmpu handle baby sndirian..lgpun kta dkt hospt x lama.. ibu suami adik bradik cuma boleh dtg wktu melawat je..tp skg wktu pkp..lg ketat xleh ssuka dtg.

Kalau ikot pengalaman anak 1st dlu..takde seram nya..malam pon mcm siang...x baby org nangis baby kte nangis...anak aq dlu kena kuning dia xnk duduk bawah lampu nak berdukung je..letak je nangis...kesian dgn org2 nak tdo xleh dga anak aq ngs...last2 aq dukung baby dgn aq aq dok bawah lampu...

4y ago

Sama la kita sampai sama2 tdo bawah lampu jugak 😅

Aah. Rasanya taleh teman. Melainkan wad first class kot. Ttahu lah. Tp, nnti lepas bersalin bg susu kat baby, n rehat tidur. InshaAllah takde pape. Mmg kita yg buat sndiri, nk mndikn baby, dorg yg mandikan. Kalau tak larat sgt boleh panggil nurse. Jgn takut kay.

Sy czer sis.. Ank 1st.Ms tu plak PKP.suami blh antr brg kt guard ja. Mmg kn handle sendiri. 1st time nk bf mnta tlg nurse ajarkan.. Alhamdullillah nurse tlg.. So xyah seram sejuk sgt. Nurse ada janji jgn simpan rs segan bila nk kena minta tlg nurse ye😆

Hai. Kalau saya hritu mmg ya takde sape boleh teman. Suami dtg just utk hntr brg. Saya bersalin waktu mlm time tu. Kena handle baby sorang2 . Dahlah first time jd mak. Nk menyusukan baby pon blur 🤣 tp jgn risau boleh mntk tolong nurse utk ajarkan.

pengalaman saya masa bersalin kan last baby di hospital selayang. Alhamdulillah smua nurse n doctor baik dan dia akan selalu tgk2kan kita. Suami atau relatives tak blh teman melainkan ambil bilik first class. Think positive yer mummy.

Kalau time pkp ni mmg takda sapa boleh teman or naik .. sebab sy beranak bulan 5 haritu mmg takde sapa boleh masuk.. nk jumpa pun kena jumpa luar wad..bab bby tu dont worry nurse akan bantu..

xda yg seram pn sis.😀bg sy normal.. tdo mlm tu xlena..sbb bgilir2 .lpas bby kita nges .bby katil sblh pulak nges .then strus2nya😂so xda apa yg nk di seram kn.😁