Spotting coklat

Hai saya baru masuk 5 minggu kandungan. Nak masuk 2 minggu keluar spotting coklat. Minggu lepas masa kandungan tgh 4 minggu ada pergi klinik swasta untuk check/tanya tntg masalah spotting ni. Tpi dr suruh monitor and tunggu lagi 2 minggu (means minggu depan) untuk scan semula. Sbb hritu scan belum nampak jelas. Ada apa2 nasihat atau cara lain tak supaya spotting saya berhenti . Dah bedrest and kurangkan pergerakan tpi still keluar spotting setiap hari. Kadang memang terpaksa bergerak jugak sbb ada anak 2 tahun 5 bulan and saya sebagai mommy yg bekerja. Hari2 risau and selalu check upt untuk confirmkan yg saya masih pregnant. Masih double line. 🥺 Doktor just bagitau yang saya sama ada ada ancaman keguguran / kandungan luar rahim. Minggu depan scan baru boleh confirmkan .

6 Balas

I had the same experience, unfortunately it was ectopic pregnancy/kandungan luar rahim. Tapi kalau masa scan haritu dah confirm nampak dalam rahim tak perlu risau pasal kandungan luar rahim. My suggestion; boleh pergi klinik untuk test beta hcg. Biasanya bacaan akan diambil 2 kali dalam masa 48jam. Daripada bacaan tu boleh tahu kandungan sihat, keguguran, atau luar rahim.

Saya dulu dari awal tau preg sampai week 9 spotting & discaj coklat. Dr cakap ancaman keguguran. Saya terpaksa ambil unpaid leave sebulan sebab nak bedrest. Doctor beri ubat duphaston untuk kuatkan rahim. Alhamdulillah baby sy bertahan. Kena monitor selalu tu, if keluar fresh blood merah, terus p hospital. Moga kandungan awak baik baik saja.

2d ago

Baik terima kasih ya 🥰

sy dlu pn mcm tu mse 12 mggu bleeding lps 2mggu pg scan dr sruh bli duphaston dkt frmsi mkn untuk 2mggu Alhamdulillah smggu mkn ubt spotting brhenti...dkt sebulan jgk kluar spotting..tp msh brjaga2 bykkn rehat tkt berulang lg...nk brsama dgn suami pn tkt nasib lah suami fham

sis tlg cari klinik yg boleh bg duphaston.. ubat tu utk bleeding n kuatkan penempelan baby.. kalau kat gov diaorg xbg..melainkan kes tu dh refer ke pakar o&g.. sis jgn tgu2 ye..

2d ago

Terima kasih sudi jawab 🥰

sy mase 4week mcm awak jugak, sy pergi klinik, bedrest cukup, sy seorg yg bekerje jugak, tpi dlm mase yg sama sy tk kerja sebb nk jage kndungan, alhamdulilah skrg dh 31week,

cari makanan2 yg bantu naikkan progesterone level. macam kekacang, kuaci etc.