Buntu sangat dah ni😭

Hai, saya baru anak first ni. Sekarang 7w1d rasa lesu sangat badan. Sehari saja muntah berkali2. Makan aja muntah. Tengok makanan apa2 pun loya nak muntah. Makan buah banyak pun muntah balik😭 sekarang berat saya turun dah 35.9kg 😭 rasa tak bermaya sangat dah😭😭 nak tidur pun susah. Kepala asyik sakit je😭badan rasa nak tidur tp rasa rimas tak tau nak cakap camana pastu sendiri jadi stress😭 ada cadangan tak macam mana nak jadi kuat?💪🏻😭😭

13 Balas

Sama dgn saya jgk anak first… masa 1st tri mmg alahan teruk sgt. Semua makanan serba tak kena dgn tekak. Nak masak nasi pn tak boleh sebab tak boleh bau nasi masak, tumis2 goreng2 semua tak boleh. Pulak saya baru pindah ikut suami tempat baru mmg tak familiar makanan apa yg sedap. Time tu pulak pkp mmg nk rentas daerah pn tak boleh. Nak balik rumah mak pun tak lepas walaupn jarak 40minit je. Dugaan sgt2. Sepanjang 1st tri saya tak boleh langsung tidur sekatil dgn suami. Sbb saya rimas kalau rasa ada gerakan time nk tidur. Nak tanak suami terpaksa bentang toto tidur bawah. Aircond pulak mmg tak boleh pasang sbb hidung sensitif sgt rasa angin ac tu busuk sgt. Tak pasang ac pun tapi tidur terpaksa pakai stokin n sweater sbb rasa sejuk menggigil je. Muntah tak payah ckp la, sumbat apa pn asyik muntah je. Saya muntah2 sampai 3rd tri cumanya masa 2nd tri saya muntah kahak tiap pagi. Kahak yg pahit tu. Dah jarang muntah makanan. 3rd tri pulak saya kena food poisoning sekali, minum makan langsung tak boleh asyik cirit birit seharian sampai warded hospital. Tu lah pengalaman saya mengandung anak first saya. Alhamdulillah sekarang anak saya nk masuk 4 bulan dh. Lepas bersalin lain pulak dugaannye. Apa2 pn puan kena banyak bersabar ya, enjoy je journey ni. InshaaAllah

sama lah.... saya start 5w dah start muntah... lepas ja dpt tahu kata pregnant, alahan mmg takleh control... makan itu ini semua muntah... terutama susu... tak kisah susu tepung ka pekat.... berat saya just 34.3kg masa buka buku pink... kumpulan berisiko sbb underweight mother nurse tu cakap... sampai sekarang saya dah 4months masih alahan... Allah ja yg tahu teruk rasa nak fed up tu macam mana... sampai rasa nak marah kat baby dalam perut yg tak bersalah ni... saya mula boleh terima sejak selalu tengok video² baby yg comel, manja.. jatuh sayang kat baby.... cuma sekrang tgh dlm usaha atasi alahan tu... lain semua saya dah boleh terima.

mcm saya sis anak fist... sy alahan muntah teruk smpai kerap masuk wad.. kerap pening kepala rasa nak pecah kpla... muntah² teruk tak leh dekat dgn suami..terpaksa pjj duduk jauh dengan suami.. suami duduk pd saya duduk melaka dgn family...lepas tu kene pulak pkp fisrt.. langsung xley jumpa...Allah je tahu...satu jee saya ingat kat diri sendiri..anak ni anugerah Allah bukan senang nak dapat ..mungkin Allah uji ...kuat demi anak ...ibu sakit xpe yang penting anak sihat. amalkan zikir selalu insyaallah Allah tolong.... alhamdulillah walaupun proses mengandung saya teruk tapi Allah permudahkan urusan untuk melahirkan... Allah maha adil ..

sama la sy...berat 36kg je. mkn xde selera lgsg. air kosong pon sy kena sejukkan betul2 baru boleh minum. kalo x mmg xboleh minum. nk tido pon xboleh serba xkena. kepala hari2 sakit tp kena kuat sbb nk jaga anak umur 2 thn. cuba sis makan sup mushroom pizza hut tu. sy mula2 itu je boleh makan. mkn buah pon muntah balik. kena try n error buah mana yg blh makan... nasi xleh masuk lgsg. cadangan nk jd kuat xtau la mcmne... yg pasti hari2 rasa masa lambat sgt berjalan huhu

saya 3 Kali pregnant alahan mmg teruk.kali ke 3 ni lepas subuh asyik nak tdr sampai ke tengahari walaupun rasa mcm lama tdr tapi badan confirm lesu kalau bgun awal.Bila petang badan Mula rasa letih mcm org x cukup tdr padahal tidur dah lama.boleh makan laksa dgn tomyam Jew.Kalau mkanan lain comfirm auto muntah balik.

Saya 2 kali pregnant mcm ni juga. Saya cuma ikut selera tekak saya. Kalau rasa nak makan satu benda tu, ha yg tu jugak la suami saya kena cari. Bukan mengidam cuma cerewet makan kot😅 awal pregnant saya banyak minum air kelapa utk bagi tenaga. Apa apa pun jangan skip makan dan supplement yg doc bagi

Rasenya ade gas tu dlm perut try minum gaviscon bru selesa mkn. Mkn sikit2 je minum susu. Try cr mknn yg boleh masuk. Ikt laa mashed potato ke roti ke dark coklat ke. Bile perut tak selesa jd rimas. Minta suami urut bahu labuh betis dan tapak kaki. Sy tiap mlm suami urut bru selesa tenang nak tido.

masa 1st trimester haritu mmg saya alahan teruk..berat mmg turun lah.. alhamdulillah bila masuk trimester kedua alahan beransur hilang..tapi berat badan saya tetap naik turun..bila dah naik 2kg,turun balik 2kg..skng dlm pemantauan doc.

kalau teruk sngt alahan better g hosp msuk air n doc akan bg ubt...kwn sy teruk alahan dy minum jus mamariam alhamdulillah now dh kurg alahan dh boleh mkn

sabar lah, alahan awal kehamilan. inshaallah trimester 2 nanti selera dtg balik