Muntah setiap kali makan

Sejak masuk 10 minggu ni, makin teruk pula alahan muntah saya. Setiap kali makan atau minum, tak sampai 5 minit mesti muntah balik. Walaupun saya makan buah, saya tetap akan muntah. Badan dah rasa lesu sangat. Makan ubat tahan muntah pun dah tak ada kesan. Tetap akan muntah juga. Kadang sampai takut nak makan, tengok makanan pun dah loyaa je. Tak makan pun muntah jugaa.. Huhu . Rasa nak menangis .. #firstbaby #ingintahu #firstmom #pleasehelp #bantusharing

15 Balas

sya pun mcm tu dlu smpi 4hari dkat hsptal drip air 😂 tak tau brpa btol air msuk.. sbb sya mkan smua muntah,,mnum air pun tak ble smpai kn rsa bdan mcm nak trbng hbis energy 🤭 dri 7w-15w 😅 brsbar je lh.. last2 solusi trakhir,,buat sup ayam halia... sup syur halia pun ok.. apa2 sup lh yg pnting bwang nya jgan goreng.. halia bnyk sikit tpi jgan bnyk sngt nnti pedas pula.. sya cuba mcm tu sbb search Google halia ble kurngkn rsa mual tpi tak ble trlebih sbb halia tu pnas.. muntah jugk lh kkdng mkn mcm tu tpi tak seteruk sblum nya.. mkan sikit ja stakat 5suap mcm tu.. ayam/syur kna mkn jugk sikit sbb tu sumber tnaga jugk.. mcm tu je sya mkn smpi hilang alahan.. atau ble cuba bubur halia klau tekak dh sakit sbb muntah je..

Sama sis. Now dah 13 weeks pun tahap muntah dan loya masih teruk😢 tapi saya cuba makan sikit2 setiap dua jam saya makan lagi. Tapi jumlah yg sikit lah. Kalau banyak confirm muntah. Tu jer lah cara nak dpt kan tenaga balik. Kdg2 dpt makan biskut tiger je😂 minum air kosong mesti muntah. Semua air tak kena dengan tekak.

I feel u.. sye smpai drip air sis kt spital.. sbb muntah smpai kluar air hijau tu... pndg mknn pun loya. mnm air pun loya.. down sgt rse time tu. lama jgk nk hilang loya2.. msk trimester keDua baru ok.. hrp sis bersabar ye... alahan ni normal.tp kte la kena kuat utk hadap.. skg sye dh trimester 3... ❣️

saya pun macam tu masa 1st trimester asal celik mata muntah, bangun sholat subuh smpai x tahan nak kluar muntah juga, dari muntah tu rasa dia masam sampai rasa dia jadi pahit dan wrna kuning, walau perut x ada isi tetap akan muntah, lepas p klinik dr bagi ubat tahan muntah then saya makan oat dan pisang saja

sy pernah d posisi puan. sampai tahap kena warded kat hospital. kat hospital kena on drip air nonstop. 2hari nak 7 beg drip air masuk bdn nonstop. benda ni x ada ubat. kena bsabar dan berusaha mkn minum sampai masuk trimester 2. mkn ubat tahan muntah pun mmg x bkesan kalau sy.

Kalau teruk sgt kena pegi hospital sis.. nanti badan kurang air.. sabar lah hadap trimester pertama ni.. sy dulu selera makan yg drop.. tp muntah2 pun menjadi2.. dah masuk trimester kedua ni dah start fasa selalu lpar je.. sabar ye❤️

kalau teruk sgt please ke hospital. nnt doctor tmbh air dlm bdn. awak kena ada tenaga. makan juga dlm kuantiti sikit. sbb baby dlm rahim awak perlu kn nutrisi utk membesar

1y ago

sama2 awak☺️

Sama le sis.. sy tgk mknan pn dh loya2.. pd masa yg sama, sy byk burping.. byk kuar angin.. xlarat dh nk pk mknan, xmkn lapar, mkn muntah.. skrg sy mkn sikit2, tu pn kjap2 lapar...

sy prnah mcm ni. mkn or minum mesti muntah. last2 nurse bg cdngn utk minum air kosong sejuk. jd sy sntiasa letak air botol dlm peti ais. bila loya minum. utk sy mnjd la cara tu

situasi awak same mcm sy..minum air pun xboleh...berat trun bnyk...tapi kne kuatkn jgk hati n diri demi bby..awak mkn paksa je tp sikit2 ya jnji ada isi jgn kosong ..