pengalaman anak bercakap umur berapa?

hai parents... nak tanya la... anak sy 5/11 ni dh nak masuk 1y8m...tapi sy perasan dia mcm x pndi berckp lg... dia just mamamama, lalalala... kadang2 terkeluar bunyi mak... dia duduk dengan mak mertua sy... ade x yang boleh share pengalaman... adakah ini biasa?

1 Balas

Anak saya 1y4m, belum boleh buat 2 patah perkataan, tapi memang banyak benda dia pandai sebut. Dia tau beza & tau guna nak dengan tak nak & boleh ikut arahan. Mostly apa kita cakap memang dia akan ajuk sebijik cm apa kita cakap. Tapi tulah, belum boleh buat ayat. Rasanya normal, cuma by 2 year dia dah kena pandai cakap at least 2 patah perkataan tu macam “nak air” “nak makan”

3y ago

tulah sebelum 2 tahun nk kene pantau kan... kalau kite ckp bukak baju nnt dy angkat tangan... kalau nk seluar ke pampers ke dy pandai masukkan kaki... cume tu la... xd perkataan bermakne yg keluar dr mulut dia... insyaAllah la xd pape ek