Sembelit

Hai nama saya ain, Saya pregnant baru 8wks . Nak tanya, Macam nak kurangkan sembelit ya ? Sebab kerap sangat jadi, bila saya nak membuang, mesti saya takut, sebab sakit , Dan saya juga ad buasir , buasir belah dalam, bila najis nak kluar tu, aduhai , sakit sangat2 , Tiap kali membuang , tiap kali la bturut dengan darah . Saya ada baca dalm google, kalau minum jus buah prune, boleh melembutkan najis. Tapi risau jugq, boleh ke minum ?

23 Balas

Saya minum sunsweet prune juice, minum stgh gelas pagi nanti beberapa jam akan bereaksi. Langsung bisa ke toilet. Jangan minum byk bisa birit.

4y ago

Ya coba lah, bagus koq. Saya kmrn sampai di toilet berjam2 T.T sebelum minum ini. Prune juice ini memang buat ibu hamil so boleh minum, tp ga usah tiap hr lah. 2hr sekali aja.