Sembelit

Hai nama saya ain, Saya pregnant baru 8wks . Nak tanya, Macam nak kurangkan sembelit ya ? Sebab kerap sangat jadi, bila saya nak membuang, mesti saya takut, sebab sakit , Dan saya juga ad buasir , buasir belah dalam, bila najis nak kluar tu, aduhai , sakit sangat2 , Tiap kali membuang , tiap kali la bturut dengan darah . Saya ada baca dalm google, kalau minum jus buah prune, boleh melembutkan najis. Tapi risau jugq, boleh ke minum ?

23 Balas

paling baik minum byk air..air putih.2-3liter kalau x cukup tambah lagi..mesti x sembelit

4y ago

Betull.. Ni ubat ny sebenarny. Minum air 2L-2.5L sy boleh tiap hari..dan tak mkn yg pedas n brempah baru bila membuang tak rasa sakit.

Saya minum air masak 2 liter setiap hari. Alhamdulillah tak pernah sembelit.

Saya dulu sembeli.. Lepas minum susu anmum alhamdullillah x sembelit dah..

Byk minum air masak n makan kurma sis... InsyaAllah ok

sy minum aie masak byk2. especially pagi2 sebelum g keje

Mkn buah sis, sy mkn jambu batu, epal alhamdulillah xsmbelit..

4y ago

Buah betik elok lembutkn najis n melawaskn..

Sis try mkn buat betik dlu sya mkn betik terus lawas

kalau sy, sy mkn prune sunsweet.. ok la masa mbuang..

4y ago

🤗💕

sis bykkan minum air masak je sis..

Pegi klinik sis, nnt doc bagi ubat lembutkam najis.

4y ago

Ehh tak laa,jenis minum je sis 😅