Buasir atau bukan

Hi semua. Nak tanya, kalau buasir tu sebenar nya macam mana ya? Sebab sekarang ni saya setiap kali membuang sakit sangat sangat kat bahagian lubang tu. Maybe sebab sebelum ni kerap sembelit, sembelit tahap saya akan duduk setengah jam dalam toilet. Memang sakit sangat sangat. Rasa mcm terkoyak la lubang buang air besar tu. Sekarang ni saya tak sure saya sakit sebab lubang tu luka sebab before ni kerap sembelit, atau sebsb buasir. Masa saya cuci takda pula rasa ada isi terkeluar. Sbb saya baca buasir ni ada kt dalam ada kt luar, kalau yg kat dalam tu mcm mana nak tahu ada buasir kt dalam? And saya masih keliru ni sakit sebab luka ke sebab buasir. Tk thu nak explain mcm mana bagi korang faham. Saya takda la sampai tak selesa nak berjalan ke apa. Sbb saya baca mostly yg kena buasir smpai tak selesa nak berjalan. Saya berjalan ok je buat kerja semua ok je. Cuma nak membuang tu aduh smpai trauma la dibuatnya. Sebab yela sakit mcm terkoyak lubang tu. Pedih sgt. Rasa sakit tu lebih kurang mcm bersalin keluarkan baby 😭 please tlg siapa pernah ada pengalaman mcm saya

1 Balas

rasanya tu sembelit. ada juga pengalaman mcm ni masa berpantang, serupa dgn puan. saya membuang 2 hari sekali, nak membuang tu susah sampai lubang air besar jadi luka, ambil masa lama untuk membuang. tapi lepas makan stool softener lega sikit. boleh cari dkat farmasi, harga pun tak mahal. tapi lebih baik jumpa doctor untuk kepastian.

1y ago

Oh baik terima kasih. Skrg mmg tgh makan ubat cair najis nama Lactul. Najis tu lembut dah, tp tulah masa mula mula nak membuang tu mmg sakit smpai mengucap dalam toilet dah. Rasa macam luka, pedih.