saya nak tanya

saya after bersalin czer masa dalam pantang bila membuang ada keluar darah . pastu bila membuang rasa sakit . pastu lama kelamaan bila membuang da takda keluar darah . before bersalin bila membuang sembelit takdalah rasa sakit bila membuang tapi bila sejak after bersalin ni jadi sakit pula bila sembelit nak membuang . taktahu la apa punca . pagi ni saya membuang keluar darah lagi . adakah tu tanda buasir ? bahaya ke tak ya ? #seriusnanya #ingintahu

7 Balas

buasir sis. mula2 sembelit. klau dlm jgka masa yg lama asyik sembelit ja bila mmbuang mmg akan berdarah pulak. bila asyik berdarah pulak lama2 akan trkeluar sikit hujung rectum. buasir pulak ada 2 jenis. buasir dalaman (berdarah & xda keluar isi). buasir luaran (ada isi terkeluar). stage 1 xsilap sy just brdarah. stage 2 isi trkeluar tapi auto masuk smula lpas setel mmbuang. stage 3 kita tolak masuk, baru dia masuk. stage 4 isi trkeluar & sntiasa ada diluar. tolak masuk pon xboleh dh. so cara nk elakkan dari stage melarat, sis kena rawat cepat2. caranya pastikan najis sntiasa lembut & xkeras. masa mmbuang jngn terlampau meneran. minum air kosong bnyak2 ntuk bantu proses luka dalam sembuh. amek ubat lembutkan najis. kalau bhgian montot tu bengkak, pon kena amek ubat ntuk kecutkan. sakit buasir bengkak kdg2 lagi sakit dari luka jahitan bersalin normal 😅. sbb sy dah rasa. -yg benar- pesakit buasir stage 4 ✌

2y ago

itula masa sebelum sebelum ni walau sembelit pun bila membuang takpernah keluar darah ni tetiba masa dalam pantang pula kena . sekali dua kena lepas tu da tak kena ni tiba da lama pula kena lagi 😭

sila ke hospital secepat mungkin....maaf la saya tegur sbb saya pun macam tu ...saya keluar malam dalam pukul 9 tak pi hospital lagi ....bila siang tu terus ke klinik kesihatan biasa....depa refer ke hospital ...bawak sekali benda tu ... doktor berbalah... sorang kata janin tak jadi ada doktor tak cheak bagi habis...sorang lagi doktor kata darah beku dalam usus...entah la...last2 depa ambik bawak ke makmal

2y ago

orait thankyou ya sis ☺️

Maybe hemorrhoids kot.. Or caused by sembelit. For sure from the bowel movement. Dlu sya kena tu (ada darah di najis) when preggy anak sulung tpi dia akan hilang sendiri dan masa tu tak sakit(google kata common during preggy). Sya pun ada keluar daging kat bawah tu juga tpi itu lama sudah waktu muda2 dlu selalu sembelit. Now takde masalah tu. Just to be safe better sis go to ur clinic to get checked.

dh keluar drh tu, pi laa hospital ke klinik balik. darah yg normal keluar dri bdn kite ni, darah period dgn dgn nifas je. selain dri darah tu semua x normal. nanti kang kalau biar kan lelama lain jadi dia.

buasir kut sis.. nnti bgthu kt doc.. bila lepas brslin mmg akan jadi sembelit bnyk.. tp sy bnyk makan buah oren and sayur ii je auto lawas terus.. bnyk mnum air masak

mebi buasir.. klau awak ada kluar daging dari punggung tolak masuk dlm blk.. nt pergi klinik bgtahu doktor

2y ago

saya rasa pun buasir . daging yang terkeluar saya da tolak masuk balik .

xnormal

2y ago

sye pon czer sis, pon sembelit teruk. rase nye sme jugk kot. normal.