Berat tak naik

Hai nak tanya ada tak tips untuk naikkan berat baby.?? Anak saya dah 8 bulan lebih 1/5 ni masuk 9 bulan dah tapi berat dia baru 6.8kg tolong saya 🥲🥲

8 Balas

Anak puan cukup tido tak? anak saya kurang sangat makan tak minat makan tapi berat dia normal 9m (10/5) girl 8.5kg lahir 3.1kg minum susu badan saja (saya epmom) tapi tido kuat jadi masa nak tido tu saya 'dream feed' (minum susu sampai tertido) jadi banyak la dia minum. mungkin sebab tu anak berat okay. jadi mungkin puan boleh bantu anak tido kerapkan bagi makan juga

1y ago

dia kurang tidur berjaga waktu yang lama.. terlalu aktif .. makan tak banyak suka sembur2 tapi anak saya pun masa lahir 1.9 kilo je berat naik cantik sampai umur 6 bulan start 7 bulan ke atas dah tak cntik

1) kena jaga waktu tidur. My child sleeps 11-12 hours at night (7pm-7am mostly). 2) Eat fish and meat. Boleh bagi dia animal fat dalam makanan cam ghee/bone broth pagi-malam anak saya makan nasi berlauk (blended) . Banyakkan activities untuk dia bina otot. Anak saya makan home meal every day and susu badan 3x a day (ikut dia) now.

10mo ago

And my son is 10kg @ 9 months plus. Tapi sejak jalan at 10 months fluctuates 9kg balik. So gitu ah turun naik. As long makan okay tidur okay cukup jam, okay ler

Add on lemak sihat dlm pemakanan anak; minyak zaitun, minyak kelapa, santan, telur, avacado dll. Bawa anak bermain / jln2 di luar kena cahaya matahari pagi utk dapatkan Vitamin D. Pastikan tidur anak mencukupi

Lebihkan ikan, daging. Kurangkan ayam. Bagi ubi kayu, nasi. Bawa dia outdoor pagi petangdan rajinkan jejakkan dia kat rumput/tanah basah.

1y ago

baik.. terima kasih nanti saya cuba

Anak 8/5 dah 9 bulan berat 7.3kg. Tu pun kejap turun.. nak naik susah

1y ago

kan susah nak naik macam2 dah bg mkn

Anak saya pun sama sis kurang berat . Kena bagi makan ayam kot

1y ago

ank awak berapa bulan and berapa kilo

Boleh cuba ini

1y ago

menarik nanti saya cuba.. harap naik la

❤️