Berat bayi 9bulan

Anak saya dah 9bulan, tapi berat masih drop, sekarang berat 5.9kg 🥲 ada tak mommy yang tau tips naikkan berat badan mcm vitamin ka, selain lauk. Sebab memang dah bagi cheese, susu fc, kentang, ayam segala bagai semua dah bagi. Sebab sekarang betul betul atas line merah. Nurse kk kata takut “bantut” 🥲

4 Balas

Selain bergantung pada vitamin/supplement, awak boleh cuba semak rutin harian anak. - Adakah jumlah tidurnya mencukupi? - Adakah jumlah susu yang di minum mencukupi? - Adakah anak mendapat 1 makanan lengkap untuk setiap hidangan? - Ada bawa anak grounding? - Bagaimanakah suasana persekitaran anak ketika makan? Adakah bertemankan gadget tanpa ibubapa di sisi? Adakah anak makan dalam keadaan dipaksa atau marah2? Pernah makan bersama-sama anak? - Berapa kerap mommy offer makanan kepada anak? Adakah benchmark mommy untuk anak taknak makan terletak pada first rejection? Soal vitamin/ubat memang perlu refer dengan doktor. Saya sarankan awak berjumpa dengan pakar kanak-kanak. Lagi mudah berurusan dan anak akan di pantau oleh seorang doktor. Apa2 advice akan terus datang daripada doktor. Di KK, hanya dapat pantauan daripada nurse dan ada stages untuk berjumpa langsung dengan pakar kanak-kanak. Semoga dipermudahkan urusan 🌹

5mo ago

Terima kasih atas nasihat di atas 🫶🏼 Di KK nurse hanya kata mungkin problem dari susu. Sebab saya direct feeding. So tak boleh nak pasti anak cukup atau tak minum susu. Sebab anak memang tknak minum dalam botol.

keluar bajet sikit pergi swasta consult doktor, apa perlu buat kot kena cek darah ke, sbb puan kata mkn byk.. sblm ke klinik mommy buat dulu catatan seharian anak, dr pagi sampai mlm sampai bangun blk, anak minum apa mkn apa tidur bila main apa. catat secara jelas dlm 1week gitu. semoga jumpa jalan. btw sblm 1y susu masih jd sumber nutrisi utama anak.

Pernah ada org suggest vitamin seven seas punya brand apa2 tnya kk dulu sblom bg dkt bby

ada jumpa pakar kanak2 ke? minta suggestion untuk vitamin anak. selera makan anak okay tak?

5mo ago

Okay baik. Terima kasih, aminnn ❤️