Bapa mertua

Hai. Nak luah sikit, kita takda kawann nk share. ☺️. Sedih je pak mertua tak suka sy sejak kahwin dgn satu2nya anak laki dia. Mungkin sbb dia kecewa kot anak dia tak dpt kahwin dgn perempuan yg bekerjaya, kerja gomen. Sy perasan dia dah lama mute sy kt story whatsapp, sy pun... Delete lah terus number dia. senang cerita. Sekian.

19 Balas

Saya nak cerita pengalaman saya . Saya pun alami benda yg sama . Bapak mertua saya tak suka saya . Mungkin dia nak jodohkan anak dia (suami saya) tu ngan org yg setaraf ngan dia . Yg warak yg sopan . Tapi suami saya pilih saya sebagai teman hidup . Lepas je kawin , memang bapak mertua tak tegur saya langsung . Lagilah diuji dengan lambat dapat zuriat . 3tahun menanti zuriat jadi 3 tahun tu juga lah bapak mertua saya tu tak borak langsung ngan saya , dingin je hubungan kami. Kalau balik rumah dia memang takde topik nak borak langsung. Sampai kan saya rasa taknak balik kampung mertua dah . Lepas ada anak baru dia macam slowly nak tegur saya . Tu pun atas alasan anak je. Siap call suami saya tanya bila nak balik kampung . Sebab dah rindu cucu . Kadang selalu juga dtg rumah saya sebab nak main ngan cucu . Tapi saya dah tanam dalam hati yg saya takkan mudah nak berbaik ngan ayah mertua atas apa dia buat pada saya . Sepanjang 3 tahun nak dapat zuriat , Dia anggap saya ni macam bukan menantu dia . Dia layan nak taknak . Ni sekarang cucu dah 2 , barulah terkial kial nak berbaik ngan saya nak tegur tegur saya . Ya mungkin memaafkan lebih bagus , tapi saya takkan pernah lupa apa dia buat kat saya .

aaaa akhirnyaaa!!! ada jugak yg sama. saya pun dalam situasi yg sama sis. mak mertua elok je baik apa semua. sampai tang bapak dia adoi mengucappppp. semua nak ikut selera dia kata dia je. padahal anak dah kahwin. start saya ada anak baru nak tanya itu pun tanya pasal anak saya je. masa anak saya baru lahir dia asyik ckp “kenapa hidung dia besar” “kenapa kulit hitam” “tengok kepala dia besar” saya dahlah baru bersalin. nasib tak meroyan je. skrg anak saya dah setahun dua bulan. makin comel, kulit dah bertukar putih, seronok mata memandang gitu. tapi si bapak dia ni tetap sama. takda benda yg elok pun keluar dari mulut dia. saya bawak diam je sebab bila saya ckp dekat husband, kitaorg pulak jadi gaduh so saya diam je. dalam diam menyimpan perasaan yg sakit. saya tak boleh lupa segala yg dia buat, segala yg dia ckp. ingat sampai abg jamil mampos!!!!

ya allah saya baca semua relationship korang dgn bapa mertua. jadi bertambah syukur saya dgn FIL saya. bukan nk riak. tp minta semua doakan kesejahteraan beliau dan kesihatannya. rezeki saya kawin dgn anak jutawan, saya tak kerja walaupun ada master sbb tgh pregnant. pastu FIL saya suka bgi duit, bila2 dia rasa nak bagi. tiba2 tgk dlm acc ada rm500 la 800 la, tgk number acc, number acc abah. saya tak tau apa saya da buat sampai rezeki saya macamni 😭😭 dia sangat baik dan care pasal saya. suami saya tak pulak dia bagi duit. saya je. kalau dtg je wajib hulur 350, kadang 400. syukurrr sgt

sy pom sma...Mak mertua x suka n x trima sy..sb sy x brkerja smgu slps khwin...masa brtunang...ok je lyn..trima je..ckp pom elok2..sb time to kje syok jgk la gji..huhuhu...skrg dh 7y..smpai ank bgsu nya ptus tunang pom dia slhkn sy,dia ckp xnk ank bgsu dia jd mcm suami sy,silap pilih wife..ermmmm..krna sy xde bg n brbelnja mewah...sgup wt sy lgu ni..skrg tgh prgnt..sy lgsg xbgthu kt mak mertua..sb ank sy y skrg ada pom dia x pduli kn lgsg...tya khbar lgsg xde..

Takpe awak. Mcm saya, anggap je mereka tak wujud huhu. Jgn stress benda kita tak boleh kawal. Kalau dia nak berbaik, kita pun berbaik. Tp kalau mereka layan kita mcm tu maka, biarkan je. Nak buat apa stress2 fikir. Focus je kat rumah tangga

apa2 pun awak tak bertanggungjawan atas bapak mertua awak atau family suami awak. yang penting suami awak tu. apa tanggungjawab awak kat suami, awak buat. jangan susah2 nak pikir. jangan stress2. 💪

Suami awak kerja gomen ke? Saya suami isteri kerja gomen tapi rasa biasa je. Tgk kwn2 kerja swasta lagi bahagia. Kalau kerja gomen pangkat tinggi gred 48 ke atas ok lah. Gred bawah dari tu hidup susah juga.

sabar la sis, keje gomen xsemestinye bagus. Saya sendiri keje gomen pun banyak je hutang loan semua tu. Org pandang gomen banyak duit tapi kebanyakkan semua duit tipis banyak buat loan.

xpe awak. xperlu ambik hati. yg penting husband awak syg awak. dn hubungan awak berdua baik2 sahaja. tak perlu stress utk benda yg tak sepatotnya

Dah kawin ni kang mcmtu laa.. awal2 je okey lama2 mcm taik pula. Dah cuba dah husnuzon eh tak blh lah aku. Sampai sy left je group family. Rasa toksik sgt.