Gdm On Diet Control

Hai mumysss, tumpang tanya saya tgh pregnant 28 weeks, skrg tgh ada masalah sangkut GDM on diet control.. semalam pi klinik dktor pesan nanti bersalin x boleh lebih due. Mksudnya mcm mana ye?? Nnti dktor bg trikh utk bersalin ke? Atau kena bersalin paksa. Sy takut laa😭😭😭

26 Balas

ada ke yang mcm saya? rumah sy sempadan antara negeri A (kedudukan rumah saya) dan negeri B. hospital negeri B lagi dekat dari hospital negeri saya. sy gdm on dc. nurse mmg ckp x boleh lebih due kalau tak beranak mmg kene serah diri. tp bila time kat doktor dia cakap sbb sy nak beranak dekat negeri B mcm dia x boleh nak buat reference sbb bukan kawasan dia. dia ckp kene tunggu sampai due and harap lah beranak sebelum due so xyah serah diri. so mcm mana eh. kalau lah kalau sy x beranak on due tu sy kene serah diri mcm tu je ke kt hospital negeri B?

mcm sy anak first pun gdm on dc.. tapi sy beranak 38w5d.. jalan dh bukak 6cm masa tu.. awak jgn takut.. kdg² kita sdri nak bersalin tanpa perlu pksa atau serah diri.. mcm sy walaupun jalan dh bukak 6cm.still kena induce sbb progress lambat..sakit tu mmg tapi dr ada dia tau apa yg terbaik utk awak dan baby..awak kena jaga makan, exercise ringan supaya jalan mudah bukak, dgr nasihat dr dri skrg dan masa nak bersalin..bykkn pk benda² positive.. semoga mudah urusan awak dan saya jugak utk anak kedua ni (still ada gdm on dc)🥰

Kite sama gdm on diet control . Ye tak bole lebih due n kena bersalin induce kalau takde tanda . Sy skg preg sec bby 32w . Sngkut jgk gdm . 1st bby pon sama . Tp 1st bby alhamdulillah Allah mudahkan urusan sy... sy tk kena induce n tkde tanda pon tahu2 tgh cek up kat kk dah rasa sakit cntraction. Terus kena refer hosp.. cek cm rupanya dah ada bukaan 2cm. Hrp sec bby ni tak kena induce la.. risau jgk.. smoga dpermudahkan.. inshaAllah amiinnn2 ya mujib..

hai sis . sama la mcm sy gdm on diet control . doktr ad ckp dkt sy if nk brsalin ikut due better jaga pmakanan tp kalau bby besar kena paksa brsalin 2 mggu awal dri due . xpa sis brsabar n relax ok . sy pn dh 30 weeks ni msih brjaga jaga bab mknan . manis jgn ambk sgt dan nasi kalau boleh ambk half dri slalu ☺️ smoga Allah prmudahkan sgala urusan kita dan ibu ii smua aamiin x3

saya sekarang pun tengah pregnant anak kedua misi ada bagitau kemungkinan saya kena minum air gula jugak sebab gdm masa anak first dulu sebab sebelah keluarga saya mak kencing manis jadi saya pregnant kena minum air gula sebulan lagi esok cukup 8week pregnant anak kedua sy tak sentuh dah benda manis manis banyak kan minum air masak kosong.

40 minggu maximum.. Kalau GDM on diet gagal, dapat tarikh induce. So, jaga pemakanan, kerap bersenam, elakkan stress, tidur awal, makan sebelum jam 7pm. Boleh dapatkan info bermanfaat di FB Group Kelab Pesakit Kencing Manis / Diabetes. Search je apa yg puan nak tahu atau tanya jika tak faham kat dlm group tu. .

Hi , saya mak bekas GDM on diet control juga . Maksud doktor, contoh due awak beranak (EDD) - 1/4/2024. Kalau dah 2/4/2024 awak masih belum ada tanda beranak, awak kena pergi hospital dan pihak hospital akan induce awak supaya awak dapat beranak. Saya pula EDD 28/5/2023 , tapi saya beranak 18/5/2023. Saya doakan urusan awak dipermudahkan ya.

Gdm on dc takleh lebih due kalau nk bersalin. Kalau dah due tp takda tanda nk bersalin, doctor tak bg tempoh seminggu lagi dah. Awak kena paksa bersalin sebab kalau delay baby boleh tension dlm perut. It’s okay mommy doa2 baby keluar sendiri 37/38 week tanpa paksaan

5mo ago

Aamiin Allahumma Aamiin 🤲🤲🤲

hi sis... pengalaman sy yg lepas mcm sis gdm on diet control mksd doc tk blh lebih due date mcm nih contohyer due 3/6 so doc akan bg date serah diri ke hospital 2minggu awal...cm sy XD masuk ubat apa2 sbb laluan dah buka...jadi brsalin secara normal... semoga Dipermudahkan jgn risau apa2...

5mo ago

Sis time ni anak ke berapa

hi sis... sya pun ada pngalaman gdm on diet control... tapi masa tuu doktor ckap sya perlu bersalin sblum due kalau tak ada apa2 tanda nak bersalin... tapi masa tuu sya bersalin normal tak ada paksa² sbb dah trn tanda... masa tu kandungan sya 36 weeks sya rasa... semoga urusan sis dpermudahkan...