Tak jumpa heartbeat pakai doppler

Hai mummies, harini saya checkup 15w dekat klinik desa. Nurse guna doppler nak cari heartbeat baby tapi tak dengar. Nurse kata mungkin kulit perut tebal tapi saya asyik fikir je dari tadi sampai tak tenang hati dibuatnya.. Ramai yang kata normal je.. Tapi saya risau sebab kandungan pertama kan.. Nak buat scan mahal la pulak 😥 Tapi kalau cek heartbeat guna mesin kat hospital tu dengar je. Last cek 4/7 kat klinik kesihatan

Tak jumpa heartbeat pakai doppler
49 Balas

awal lagi...sya 1st bby jugak nurse cari guna doppler pun dlm 17w...tu pun susah cari...sbb baby xnak krjasama...baby duduk xdiam,dia kuak lentang ke kiri...dia kuak rama² ke kanan...dah dpt,dengar pun slow je heartbeat rate dia...nurse cakap heartbeat baby yg blom trmster ketiga klau check guna doppler mmg susah...sbb dorg kena check dekat tulang blkg baby(msa tu bby suka brenang merata dsbbkn ruang luas)...bila dah msuk trmster ketiga..ruang dah sempit,kbnyakkan bby duduk 1posisi(smada songsang/kepala kebawah) jdi senang pkai doppler...klau nk dengar jelas kna gi hosp/mna² klinik swasta check pkai mesin dorg yg canggih...yg tu puas hati sbb dngr kuat...so relex mommy...bila bby dah start kick halus²...mommy dah xrisau😊

sy check up baru2 nie 17 weeks 1st check jantung baby laju. so nurse suruh makan dulu dgn minum air manis. lepas 20 minit baby lari2 pulak time nak check. puas nurse tu cari2, baru dapat dengar. lepas tu dah okey jantung baby. nurse kate next time jgn biasakan berlapar.. sy check up jam 8.00 pg tp punya lama menunggu sampai 11.30 baru turn sy. tu yg lewat sarapan

saya pun baru je lalui bnda ni smlm. jenuh nurse cari dkt 15m tak jumpa. last2 Bru jumpa. saya punya cuak tkyah ckp lah. saya rasa kalau lebih baik puan pergi buat 2d scan. in shaa Allah boleh nmpk baby gerk Dan doc akan cek heartbeat skali. selalunya bawah 50 je. bagi saya okay lah Dari kita overthinking kesian baby

2y ago

saya duduk dkt Taiping, perak. klinik sini 2d scan rm45 ringgit je . dia cek skali heart beat, saiz baby and bnda2 basic lah. . klinik biasa je. saya rasa banyk je klinik yang murah cuma kna call klinik diorg ada buat 2d scan Dan price berapa.

Kdg2 mmg susah dgr degupan jantung guna alat ni,nes tmpt sy pn lma juga cari heartbeat baby,dah dua kali guna alat tu,stiap kali check baby msti kena than bhgian atas perut supya baby x lari2,🤭klu lepas ja perut sy ,time tu jg baby trus pusing dkt dlm..bila tahan jelas sj bunyi jantung dia..

normal je puan , kalau kk memang ada yang elok dan tak , saya masa tu 17w pun misi dia guna benda ni then susah nak cari dia malas sebab tak dapat heartbeat tapi baby ada je gerak .. kadang ketebalan perut tu yang susah tapi kalau sesetengah kk ada yang terang boleh dengar walaupun baru 15w

saya pun sama mcm sis..masa tu kandungan kecik lagi..nurse cari jantung anak sy x jmpa guna doppler ni..sy pun x tenang dbuatnye..nurse pun ckp xde ape2..mgkn mmg perut kita tebal tu yg susah nak cari jantung baby..alhamdulillah skrg sy dah 23w baby pun sihat..

2y ago

betul tu..lagi pula sy penah bleeding masa awal2 mengandung lagi la sy takut bile nurse x jmpa jantung baby..

Mmg susah cari heartbeat dgn doppler tu sis,nes sy cek sy masa 18w,lama juga dia cari,dah jumpa tp baby lari pula..adik sy pn nes,dia sndri ckp mmg agak susah untuk cr dgupan jntung baby kita..masa sy 20w nes ada ukur prut sy dia kata bsr,dia ckp maybe kulit perut sy tebal..

Doppler kalau xpandai guna pun ssh jgk sis nk dgr.. lg pun kandungan masih awal tu.. nak guna doppler btl² nak dgr jelas pun 20w ke atas. Ada sstgh org mmg kulit tebal, btl la ssh sikit nak detect. Kalau dlm u/s dh nmpk n dgr heartbeat tu ok je tu.. InShaaAllah, doa yg baik²

2y ago

Terima kasih sis. Lega dah saya lepas baca semua komen. InsyaAllah semoga yang baik baik je

saya 14w x pakai lg nih sbb masi kecik kot drg just tnya klw baby ad gerak² jak tp baby saya blm gerak lg paling² pun baby kejap² timbul jd drg cek² biasa jak x pakai cek heartbeat baby lg sbb masi awal. sis x paya risau nnti 17w ke 18w heartbeat dah bole dgar.

Sye first preggy.Sye semalam pon xdpt dgr ..lama jugak lah nurse dok cari..nurse tnya ni sarapan tk tadi... dh xnaik heart beatnye nurse tukar doppler lain kejap dh dpt bacaan.pastu nurse ckp normal.mybe batteri doppler.huhu nervous lah kejap sbb da heartbeat kan.