Kehamilan 32minggu

Hai momy, boleh saya tumpang tanya. Hrini saya scan utk 32 weeks, doktor kata baby melintang, kepala di bahagian kanan perut. Normal ke momy??? Misi pula ckap baby masih dalam fasa kedudukan tak stabil, boleh berada dimana shj, nanti 36 weeks dia akan turun kepala ke bwh. Tpi doktor mcm risau, katanya kalau 37 weeks masih x turun kepala kebwh perlu refer ke hospital. Saya takut laa ada tak yg mcm saya 32 weeks tp kepala x berada di bawah ???

22 Balas

Sya pernah mcm tu puan… tapi kadang baby blh jd turun kepala ke bawah tp say dah cuba cara berendam di swimming pool pon x jd jgk… refer hospital dia bg pilihan sama ada operate terus atau pusing kan kepala baby ke bawah… jd pilih untuk cuba pusingkan kepala baby ke bawah tp blh sb uri dah di bawah, so kne tahan hospital selama sehari tkot beeding… then next day lps tu trus drng tetapkan tarikh untuk operate.. alhamdulillah baby selamat di lahirkan… ☺️

awal lagi mommy, baby kecik lagi, boleh pusing2 lagi dalam tu. jaga posture. banyakkan inversion position. kalau duduk, jangan bersandar, seeloknya lean forward sikit. bila duduk make sure pinggul tinggi sikit dari lutut, alas bantal sikit bawah punggung untuk tinggikan kalau kerusi jenis rendah. sujud pun kira inversion position sebab tu selalu orang advise solat sujud lama2. bila berdiri/duduk pun cuba jangan bongkok.

banyakkan sujud sis.. masa solat tu, sujud lama sikit... insyaallah boleh pusing lagi...kalau duduk pun boleh tegakkan badan dan ke depan kan sikit.. kurgkan sandar..masa bersama suami pun boleh cuba style doggie tu..maaf kalau agak kurg senang dengan yg ini..tapi ini apa yg saya amalkan dulu... sis usap² jugak perut pujuk baby... insyaallah dia akan mudahkan mama dia...❤️

jgn risau sis.. baykan berdoa .. dan sis bercakap la dgn bby pujuk dia pusing ke bawah ... ni masih awal lagii.. dan ada masa .. dari segi perubatan pulak ada cara utk pusingkan dia.. saya pernah pusingkan bby 15thun yang dulu alhamdulilah dpt bersalin normal.. anak ke lima pun melintang ni saya buat cara kampong urut perlahan ii alhamdulilah pun normal jgk..

Saya pon 32w.. Mggu lepas scan kepala belah kanan n melintang, mggu ni nurse kk cek kepala belah kiri pulak n still melintang.. dah pusing 180 terus.. doc kata inshaAllah ada masa lagi baby pusing.. dia tgh main² lagi dlm ni, dah siap pesan nnti kalau baby dah ready jgn lupa turun bawah ye 🤣🤣🤣

normal sis sbb masih ada ruang utk die gerak wlau sempit.. mudahan bila msuk laluan nanti kekal lah.. seingat sy ank first dulu 34w xmsuk laluan lg,scan sblum tu elok je duk dlm laluan.. skrang ni 28w misi kd ckap kpala msuk laluan dh,scan 28w pn kekal kat bawah

sama la time scan 32w hari tu baby mlintang padahal checkup sebelum tu dah elok kat bawah hahaha doktor saya tak risau kata normal je sebab masih ada ruang nak bgolek nanti checkup 36w insyallah boleh masuk laluan tapi saya yg risau .

normal sis. sy masa scan 32week pon baby kepala kat atas tp doc ckp kedudukan baby xtetap lagi. pastu dh 34week kepala baby dh masuk laluan. Org ckp selalu buat senaman kedudukan mcm tgh sujud tu. nanti baby akan pusing kepala ke bawah..

Sis tidur mengiring antara belah kiri or kanan. Lepastu kalau sis beragama islam, lama sikit sujud agar baby boleh berpusing & kepalanya boleh ikut d laluan bawah dgn betul. Ni tips yg sy dapat dari yg berpengalaman.

saya pun haritu macam tu juga. baby duduk senget. tapi skrg alhamdulillah 38weeks kepala dah kat bawah. kena banyak cakap dan pujuk baby supaya pusing. masih ada waktu lagi tu. all the best mommyy