CUCUK PERANCANG @ DEPO

Hai mommy2 semua..ada tak antara mommy kat sini yang ambil cucuk depo dan dapat kesan sampingan?. Saya ambik cucuk depo sekarang ni rasa macam sakit2 bahagian blkg pinggang dan perut.? Susah nak bangun dan berdiri especially bangun dari tidur..rasa sakit2 sangat.. Ada ke yang sama dgn saya? Kalau ada cuba ceritakan pengalaman mommy..sebb saya dah 2 kali ambil cucuk ni..and kali ke2 baru dpt rasa kesan.

27 Balas

N pengalaman saya ye. Semasa anak first mmg amalkan cucuk.. lps tu tgk badan tx serasi.. so stop.. lps tu mkn pil pun tx serasi badan Mula mengembang period tx teratur kdg sebulan 2..3 Kali dtg.. badan akan sakit2 selalu.. tapi depends pada antibody seseorg bulan semua serasi.. kalo macam sis katakan sakit Sana sini makna ye ia tx serasi dgn antibody sis.. ini pendapat saya la.. terpulang pada yg empuya badan.. bg saya elok rancang sendiri.. berkerja sama dgn suami.. alhamdullilah kini masul ank k 5.. selepas 4 thn.. kesemua anak saya lebih 4..5 thn baru saya lekat blk

4y ago

Lagi satu jantung kdg2 tiba2 berdebar..

Hi..nak kongsi pengalaman.. ambil suntikan depo ni 2 kali kesan nye skrg pinggang sakit sampai ke perut.. binggung juga takut pula rahim tu ade problem.. tp bile dh baca komen2 ibu sini baru tahu yg suntikan depo tu ade kesan..macam2 dalam fikiran bile perut sakit ingatkan ade sakit kronik..baby baru je 6 bulan so perasaan tu mmg takut..period sampai skrg xde hanya spotted sikit..kalau ade yg same problem dgn sya boleh le share pengalaman. Takut juge coz sakit belakang tu mmg sampai ke perut..terase perut tu kembung

Mmg gitu dik...kalau x berenti,awk akan sakit pinggang yg amat smpai x boleh bangun..g hospital konon kencing kotor...lain xde...ckup 3 kli amik,kali ke 4 trus husband dah x bagi...katanya biar dia rancang sndri....alhamdulillah,dah x sakit pinggang...sian suami selalu kena marah dgn bos..tiap bulan nk ambik cuti,saya x boleh bangun,siapa nk urus anak?...dgn ank yg selalu sakit,masuk wad

Saya pernah. 2 tahun ambik cucuk depo ni. Haid tak menentu, ada tp sikit jer tp dlm masa yg lama dlm 2mgu baru clear. Saya tak gemuk spt yg org kata. Stop jer ambik depo punya la susah nak hamil. Saya kena tunggu 3 years plus baru ada baby. Sekarang 29weeks 😉. Tp bgantung kepada badan seseorg, tp saya sarankan jgn ambik cucuk perancang depo ni.

4y ago

Anyway..tahniah bcoz dah pragnent..

Suntik depo memang ada kesan sampingan lepas tu kesan sampingan setiap org x sama..ada yg sakit tulang belakang..kdg ada yg dpt period berpanjangan..kdg x period berbulan²..byk lgi kesan sampingan yg lain..memang bgs suntik depo ni sbb kita x takut lupa nak ambil perancang hari² mcm pil tu tapi tulah kesan sampingannya tu x menahan badan..

Sekarang saya dah 3 kali cucuk depo.. so far saya gugur rambut je..memang teruk and merata-rata rambut atas katil, dalam toilet, atas lantai. Haha. Redho jelah suami.. 😝 Kesan sampingan lain so far tak ada. Susu badan pun tak terjejas. Saya sakit belakang bila consume ubat perancang Rigevidon. Mungkin tak sesuai dengan saya..

4y ago

Betul sis 😊👍🏻

saya suntikan depo kali ketiga,haid paling last datang 12.2.2024 tapi sikit ja..and then,keinginan bersmaa suami langsung tiada😂,sakit pinggang,kepla terasa mcm kembang2 tapi tidk sakit,tengkuk pun sakit,slera makan kadang berubah2..susah mau tidur,asal nak tidur jantung terasa berdebar laju terpksa kita tdr bersndar..

saya cucuk depo . 3bulan period tanpa henti . pastu saya terus stop . macam2 sakitnya . lepas stop . 2buln period sikit tapi non stop. pastu normal . risau gak . takut effect lain . atau badan kita tak serasi . yg pernah dengar . x datang haid . ni saya haid sampi berbulan2 .

4y ago

pil perancang sis

2tahun sy cucuk depo.. Xpnh period.. Xde keputihan langsung.. Pinggang sy rasa lenguh seminggu.. Kesan dy bole rasa sakit urat area punggung sy.. Tu pengalaman sy.. Xtau owg lain.. Sy amik ni sbb sy muda dokter yg suggested

4y ago

Mkn ubat pun..berkait juga dgn hormon..

Sy.. Bru sekli cucuk... So far.. Kesan yg ade..period sikit tpi.. lbih 7hri daa ni...& pling ktra.. Keinginan dgn suami tuu xde..,. Sy nk merncng.. Tpi. Sy bce kt mna2 artikel.. Side effect bnyk sgt laa.. Tkut lak nk continue.

4y ago

Btol tu sy dh msk kali ke 2 period mmg x menentu..berbelas hr klu dtg..sikit2 plak tu. Pastu Keinginan nk brsama ngn tu suami x de..