Perancang keluarga…

Nak tanya ibu2….yang ambil perancang keluarga yang cucuk depo… berapa tahun dan apa kesan sampingan selepas berhenti cucuk depo….?

12 Balas

sy amik cucuk depo 3x je ..msuk keempat sy sje tk nk amik da..4buln tk period,sblum stop depo period tp sikit2 je. tk tw la nk ckp mcm mne,perut rse sakit bila drh kne sekat dgn ubat. spnjg tu..perut buncit sngt2,lps 4bulan tk dtg..bulan ke5 lega dh dtg period,perut trus rse selesa dan tk buncit. mula2 nk rncg sndri je,tp misi paksa jgk cucuk.

1y ago

maaf sis bru nk reply..tkda kesan ap2 sis. lg bgus tk cucuk drpd cucuk sbnrnya.. tp pndai2 la lpstu rancang sendiri.

Sblm pregnant anak kedua ni pernah amik depo ni utk 3kali cucuk je.. selang 3bulan tiap kali cucuk tu. Mmg period nonstopp smpai dapat cucuk yg baru tu.. means 3bulan lah period tak benti.. dia berhenti dalam 3hari je lps cucuk yg baru. Lpstu terus cakap kt nurse tk bolehlah mcmni period nonstop so terus mintak tanak amik dah😂

9mo ago

Maaf nak tanya.. kalau keluar darah non stop , macam mana nak beza sama ada tu darah haid atau istihadah ya? Sebab sy pun cucuk depo since anak umur sebulan.. sekarang anak dah 2 bulan lebih, darah still keluar.. susahnya sebab nak solat..

dah 2x cucuk depo, period so far okay.. cuma lama je drpd sblm pregnant.. biasa 7 hari je period lps cucuk depo jadi 10 ke 15 hari 😂😂 kalau kluar banyak tkpe ni mcm spotting kluarnya. senggugut pun tkde bagi sy okay lah cuma biasalah hormon tu tunggang terbalik je lah dibuatnya.. 🤣🤣

2y ago

saya pun masa checkup anak sebulan misi dh tanya juga nak pakai perancang apa saya jawab nk bincang dulu. then masa checkup anak 2 bulan trus ckp nk pkai depo since tu period jadi mcm tu tpi tkde senggugut. tahu tahu je period gitu.. tkde tanda mcm sblm pregnant tu... mungkin ikut pada badan juga kot sis. saya pun doktor ada cakap yg pakai depo ni mmg akan ganggu hormon. sama ada hormon period atau ganggu pada nafsu makan. tapi sy takde pula kna mcm tu tk pasti kalau kena pakai pada tempoh lama bru nmpk

Sy pernah cucuk depo before pregnant. Seksa nya ya Allah. Hampir 2 bulan datang haid hari2 saya loss of blood. Muka pucat. Pergi kerja pun xde tenaga. First and the last cucuk depo. Itu pun ambik yg 3 bulan punya dah tu seksa betul. 8 bulan x datang haid Pastu.

2y ago

Terima kasih share pengalaman

sy ambik tuk setahun lebih lps tu stop. lps 8 bulan baru start period itu pun irregular & ambik masa 5 bulan tuk cycle normal balik pregnant then miscarriage x tau pun pregnant sbb cycle irregular selang sebulan pregnant balik & skarang dah 28w 1d

saya amek depo 3tahun.. tahun pertama period normal.. masuk tahun kedua trus xperiod smpai tahun ketiga . stop sbb nk preggy . lpas stop.. 3buln xperiod.. buln keempat period 3 hri . buln kelima period 7hri.. buln keenam lekat.. skng dh preggy 20w

2y ago

klu sis xde period.. myb ade rse sakit.. tp...pngalamn sye yg dh 3 thun...xpenah lg skit perut...just.. bdan xsedap mcm letih.. sbb xperiid lngsung kn.. sis ade ckp ngn nurse x...?.. tmpat sye.. klu genap 2 tahun...nurse refer doc klu kiter nk smbung or xboleh smbung.. biasa klu nk smbung.. doc suggest amek iucd plak.. klu plan nk mngndung.. biasa ade check up . nk pastikan kiter xde pnyakit like.. diabetis or BP...

sy bru amik sekali depo,3bln xperiod...lps stop dlm seminggu sy pregy tp dh gugur mggu ke 6,lps gugur haid dtg tp sikit²..lani rs sakit pinggang belakang dan kram perut..test upt -ve,ms tahu gugur ada cyst pulak..rs menyesal pulak amik depo ..

sy pun x pasti...sy pun sedang ambil depo tp lpas ni sy x nk ambil dh.. seksa sgt sakit kpla terok.. hormon haid jd tunggang langgang..

2mo ago

Lepas sis berhenti ambil depo, sakit kepala hilang tak?

Saya dah 2 tahun amik depo haid langsung tak datang , bila tanya nurse di Kk dia kata hormon mmg macam tu.

2y ago

Sy dah 2 thn ingat nk berhenti sbb dh 2 thn x uzur

sy dh setahun lebih mmg xd period..