Keputihan banyak

Hai mommy2. Nak tanya, bahaya ke tak kalau tgh pregnant keputihan banyak, da apa risiko dia. Ada tak mommy dalam ni boley share. Baru tadi pegi checkup, doc buat HVS dan dia ckp keputihan banyak. Risau pulak. Tq in advance

3 Balas

good question sis. normal ibu pregnant ada keputihan sbb vagina kita ada fungsi self cleansing, cuci sendiri sbb dia dia buang lendir yg dipanggil keputihan. keputihan ibu pregnant yg normal warna putih susu. warna kuning, atau hijau, berbau, gatal tk normal. tpi kalau keputihan sis tk berbau n tk gatal pun wajib cerita kt dr n buat vaginal swab untuk dr investigate kuman ape dlm keputihan sis. bahaya ke tk. risiko keputihan berubah warna -besar kemugkinan ada jangkitan kuman - boleh infect baby, airketuban - boleh sebabkan kecacatan otak baby - boleh sebabkan kematian baby dlm kandungan. lost my 1stborn baby sbb jangkitan kuman. buat 2x vaginal swab tk jumpa. I tot normal. but @33w baby kurang aktif. buat lgi vaginal swab, detect kuman. on antibiotik, but tk sempat. 33w1d, baby meninggal. Here I am, jadi moderator sbb nk spread awareness about fetal death. kena buat vaginal swab ya sis. nnti dr bagi ubat sumbat vagina tu n antibiotik wajib hbeskan. my 2md pregnancy, 9x I kne vaginal swab n makan antibiotik. alhamdulillah anak dh 10m.

2y ago

salam takziah sis.. boleh sy bertanya, sis dulu keputihan warna apa dan memang gatal ke?

Doc da buat vaginal swab tu utk amek keputihan,ubat yg sumbat dekat vaginal tu da buat tapi antibiotik doc xde bagi pon. sekarang tunggu result je. and in case keputihan tu detected ada kuman, still boley bersalin normal ke tak. risau jgk skrg 36 minggu.

keputihan warna apa? i buat swab keputihan doc kata normal sebab takda bacteria , cuma keputihan kerap keluar and berbau. doc akan bagi ubat yang masuk bawah vijajay untuk keluarkan semua keputihan. i tak guna langsung sebab takot tak selesa 🤣

2y ago

yeke. tapi xdela bau busuk, miss v pon xde gatal2. tapi risau jgk laaa. itu yg ckp dekat nurse, terus dia tanya doc and buat HVS tu. selalunya kalau mcm tu kenapa ye. bahaya tak dekat baby