Week 31 : GBS ke?

Hi mommy2. Nak tanya. Keputihan saya keluar warna mcm ni. GBS ke ni? 😢. Saya dah tunjuk dkt misi di KK saya checkup. Dia ckp keputihan normal. Tp kitanya risau 😭.

Week 31 : GBS ke?
11 Balas

sy tiada pum simptom gbs.. tetiba aritu trun drah trus ke emergency dktor OnG msukkan mucung itik nk tngok ada apa2 masalah.. smbil tu dia tnya sy dh cek ke gbs.. sy ckap x.. jdi dia buat swab untk tngok results nanti d klinik kk.. sminggu smingu kmudian sy ke klinik kk n dktor klinik kk sahkan sy gbs.. padahal keputehan takda.. gatal2 pum x.. keputehan wrna hijau lagi la takda.. klau kluar pum keputehan yg jernih je.. tu pum bkan slalu.. sy saran kan baek cek jer gbs ni.. mmang gbs ni takda simptom pum dia akan kena jgak.. tpi klau dh thu result gbs+ ok jer.. nnti nk brsalin bgi thu dktor untk pstikan keselamatan bby kita nanti.. sy sarankan cek dkat swasta klau dkat kk.. risau lmbat cek atau diorang akan ckap ini normal je.. last2 kita gakk yg kena.. gbs ni risiko dkat bby jer..

saya punya keputihan macamni. terpaksa korek bg keluar mmg banyak mcmni. tp saya mmg GBS dari awal pregnant dah detect. 1st pregnancy dlu kat kk lama nurse saya mcm awak ni, saya ngadu pasal keputihan dia asyik cakap normal normal normal. last2 baby saya meninggal masa 24weeks ttbe ada contraction so baby tak boleh survived. now saya tukar kk lain, mmg kalau kita ckp ada keputihan, doctor akan swab terus ambil sample. jadi awak cakap kt nurse ya tolong ambil swab keputihan sbb nak tahu GBS atau tidak.

2mo ago

sama kita .. sy pulak xdpt kesan dari awal ada GBS , 26W turun darah g hospital cek jln dh buka 4 cm .. masuk LB trus terberanK .. bby berat 475g .. bertahan 4 jam je .. lepaa 3 bln kejadian .. jumpa pakar . bru dpt tau punca bersalin awal disebabkan GBS ..

Gbs boleh dikesan melalui high vaginal swab shj, kitaorg bkn ahli nujum boleh kesan melalui gmbr. Tp ikot sy yg mmg dah ada gbs possibility ( ) tu ada sbb warna. Tp klu xgatal mybe tak, mybe ya. Pnglaman org lain ada yg ada gbs tp keputihan biasa ii ja, byk di dlm. So mnx dkt nurse / doc utk bt swab ASAP

Terima kasih semua yg respon. Nak inform. Saya baru lepas melahirkan bayi lelaki petang semalam pada 31 minggu 4 hari. Doakan bayi prem saya sihat ye mommy sekalian. Tak sempat nak cek bgs 🥲, baby dah nak keluar. Reason lahir awal emergency ceazer sbb air ketuban leaking non stop masa tengah kerja.

2mo ago

Semoga di permudahkan urusan semua nya ❤️

Sy pergi hosp. Bg tau ada keputihan terus jam2 tu jugak dorg buat swab test.. so far bukan gbs. mmg dh masuk ubat ikut vagina. 2 minggu je ok.. lps tu dtg balik.. nnt dekat2 nk bersalin, sy nk bgtau lagi kat hosp. Sbb ada terbaca yg mmg ada result yg negatif. Tp dekat3 nk bersalin jd positif pulak.

Sy recommend awak pergi swasta dan swab di sana. Kadang2 kk ambik mudah. Saya dulu pun pernah bgtau ada keputihan and misi cakap biasa ja. Last2 skang sy third trimester tergerak hati nak swab swasta. And ya, memang positive gbs. Better tahu awal. Bahaya untuk baby masa deliver nanti.

sy dari awal pregnt keputihan jadi kuning . 3kali da masuk ubat bawah . 2minggu je baik pastu datang balik . N da 3kali juga ambil sample untuk gbs , tapi doctor kata candida biasa . tp last² 36w nanti saya req buat lagi , tkut kene last minitt

2mo ago

Dr sy cakap gbs tak hilang. Memang kena on antibiotik masa deliver baby. And baby kena pantau selepas tu. pecah ja air ketuban terus kena on antibiotik.

kan sis..kalau ckp dgn misi semua ny normal. tp kita ni risau..aritu sy pun ada bagitau misi nk buat swap test..takut2 ja kn..dia ckp kalau xderl simptom dorang xnak buat test tu 😅

2mo ago

kn..kita ni dh overthinking. takut ja.. mmm

pegi buat vagina swab test. haritu saya masa 21-24 week teruk lagi drpd ni warna sama jugak. tapi detect candida biasa je, lepas jaga makan pantang gula and fast food ok dah

blh try g klnik mintk buat chckup bg gbs..mg smuanya baik2 shj dan Dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin