Kecutkan Cyst

Hai mommy2 n bakal mommy semua😊...pagi td sy pegi hospital utk repeat scan, alhamdulillah dah nmpak baby n dh ada heartbeat🤲 baru 7w...ikut kiraan spatutnya 7w4d..tp doc sahkan sy ada cyst..so ada x nasihat n petua utk kecutkan cyst?yg ada pengalaman blh share kan tips jgk utk kecutkan cyst..smoga tips nie blh mmbntu bakal mommy yg lain jgk☺️ #firstbaby #pleasehelp #seriusnanya

11 Balas

Macam saya masa pregnant anak first dulu. Dari 4w scan dah nampak cyst. Baby tak nampak lagi. Lepastu repeat scan 6w cyst makin besar. 😅 dalam 7cm cyst saya masa tu. Tapi Alhamdulillah baby dah nampak. Repeat scan tiap 2 minggu sampai kandungan 12w sebab dr nak pantau. Dr kata kalau cyst masa pregnant ni InshaAllah akan kecut sendiri bila baby makin besar. Alhamdulillah betul saya masa scan 8w cyst dah 4cm. Masa 12w dah kecik sangat 1cm macamtu. Dr cakap ada juga kes cyst tak mengecut, 14-16w nanti kena operate buang cyst sebab takut mengganggu baby nak besar. Tapi dr kata sangat2 jarang berlaku. Biasa dia akan kecut sendiri. So sis don’t worry. Jangan stress2 ya.

2y ago

hehehe...in Shaa Allah...sy xfkir sgt pun lps doc kata blh hilang,lega rsa dgr...tp kna jga mkn je la🤭

sy pn ada cyst mse 8w.. skrg sy dh 27w..cyst sy xakan mgecut sbb bukn jnis air.. jnis yg ad rmbut kku .. jnis air yg mudah kecut n hilang.. sy punya cyst skrg 6cm mmg dr awal besar tu dkt tiub ovari sebelah kanan..dkter nk buang opret tp sy xnk sbb tkot😅mse tu dlm 14w dkter kata kemungkinan risiko ggur..sy ttc 3thun ssah nk dpt bby..hnya mampu bdoa.. tiap bulan mmg kena pantau pegi hospital tkot mkin besar.. slgi tak sakit dkter kata takpe.. klau sakit emegncy czer.. stkat ni Alhamdulillah la.. sy pantang mkn soya dan bkaitan cyst.

2y ago

Allahu ..semoga dipermudahkan kan urusan sis & smoga bby mmbesar dgn sihat❤️

Saya pun ada csy masa scan 9w3d..Tapi Dr kata x perlu risau sbb nanti akn kecut sendiri bila baby makin besar.Bila scan 18w3d csy da hilang.Tapi nurse ada share jg,kata kurang kn makan daging & ayam..lebih kn makan sayur & ikan.Insyaallah cys akn kecut sendiri tu sis..yg penting jgn stress2.

2y ago

daging pun xelok erk...sy sllu mkn aym...😅in Shaa Allah lps nie dh blh lbihkan mkn ikn n syur..tq share pengalaman 👍❤️

tengok jenis cyst. biasa kalau ovarian cyst size bawah 5cm dia akan hilang sendiri once baby makin membesar. saya pun ada 2.5cmx2.5cm masa scan 6weeks dgn 11weeks. sekarang dah 24weeks doktor bagitahu cyst memang takde dah. cuma nanti lepas bersalin kena pantau takut dia ada balik.

Sy masa scan 7w pun nmpk cyst 2 biji tp doktor kata cyst sy tak bahaya and blh hilang sendiri. 8w sy pergi scan lg cyst tu dah hilang. Sy xda amal apa2 sbb doktor kata tak perlu. Sy ikut saja 😌

2y ago

Alhamdulillah,mgkin atas org kot..sbb ada org mmg prlu berpantang mknan..

saya haritu pun sama sis... saya kurangkan makan ayam , lebihkan ikan dan sayur . yg penting jangan stress . bulan ke 2 saya check cyst da kecut alhamdulillah ...

2y ago

Alhamdulillah t.ksih sis share pengalaman..☺️

Saya pun ada cyst masa 8w, biasa dr kata klu cyst jenis biasa ni tak bahaya, dia support pregnancy dan akan hilang sendiri . Saya masa 12w mcm tu dah x de .

2y ago

Alhamdulillah...lega dgr...sy sblum pregnant xde cyst,bila tahu pregnant doc kata ada ..ujian utk sy...tp sy xpe..sy lega dpt byk komen positif kata blh kecutkan..doc pun kata blh kecutkan..

sis sya pun ada cyst 2cm tpi sya amalkan mnum juice mamariam, Dia bleh kecutkan Cyst ,pcos dan menguatkan Rahim..

jaga pemakanan. elakkan fast food,mknn dlm tin,susu soya,tempe. mkn real food. lebihkan sayuran & buahan

2y ago

In Shaa Allah sis t.ksih share...

sis Try minum mamariam.. saya ada cyst 2cm tpi kecut bla sya mnum jus mamariam..

2y ago

bleh ..Yg mahu preg pun bleh, sgt bgus kalau ibu2 mgandung yg ada alahan teruk,