Ibu Mertua Ku ?

Hai mommy, sy nk share sikit dgn korang pasal mertua sy, sy ni ytim piatu so sblom kawen n mase mengandung mil n fil baik sgt. Then mil ofer diri dia utk jage sy mse pntg. So happy lah sy xmenolak lagsung sbb at least ad yang nk jage. But then, bila beranak je ank first sy serba serbi xtahu. Anak menangis malam dgn luka lambat baik semua, sakit xhbis. Suami bantu sy salinkan lampin bby tgh pagi. Tp fil n mil sy xsuka dia kata itu kerja bini.mil sy pon x masak kan lauk pantang y betul, dia masak udg sambal la. Cekodok, mee hun kicap. Dia kata makn jer tu khasiat Then, diorg cop suami sy takut bini. Mil sy penah tolong pgg anak mase bby tantrum then sy masetu bru nk berehat lepas dah xtahu ape bby nak kan. Mil sy kate asal tido? mcm ni xyah beranak pon xpe. Terus start dia xsuka sy sampai skg, ade je silap sy. Sedih sgt. Baru nk bahagia dah kecewa balik. Sy pon xtahu silap sy ape kne dgn diorg mcmni.

11 Balas

Better berpantang kat rumah sendiri je lah sis. Saya pun ada berpantang di rumah mak mertua saya untuk anak 1st baru2 ni. Husband yg request. Dia kata, mak dia berpengalaman. Dah jaga 11 cucu. Husband saya satu2 nya anak lelaki mak mertua saya. Yang lain, kakak2. Mak mertua saya, okay je, baik. Tapi kadang2 mulut main lepas. makanan pantang pun tak berapa jaga. 1st day saya kat sana, saya makan ikan bawal masak kari. Dia kata boleh makan. Kita pun, makan je lah. Lepas tu, tiap2 hari saya breakfast mee hoon. Dan banyak kali juga dia masakkan bayam hijau. Masalah ya saya baca kat Internet, bayam ni sejuk. Tak elok untuk orang berpantang. Tapi saya makan je lah. Sepanjang berpantang rasa macam tak berpantang. Makan nasi goreng, mee hoon goreng, kari, bayam. Masa akhir2 pantang saya, tiba2 saya kena gegata yang teruk. Diorang syak sebab saya makan ayam. Diorang kata ayam tu gatal. Apa2 pun, nak pendekkan cerita sebelum saya berpantang di rumah mertua, saya berpantang seminggu di rumah mak saya. Mak mertua datang melawat. Tengok mak saya masakkan saya sup ayam dan sawi. Mak mertua saya kata pda mak saya, "Kalau saya, saya tak bagi makan ayam2 ni. Gatal." Bila saya cerita experience saya berpantang kat rumah mertua, mak saya marah dan kecewa sikit. Mak saya ingat di jaga makanan pantang tu betul2, tapi macam tak berpantang pula. Saya sangka baik je pada mak mertua saya. " mungkin dia tak tahu. " lepas tu baru lah mak saya cerita apa yang mak mertua saya cakap pada dia. Dia agak terasa juga. Tapi untuk ayam sup tu, mak saya ikut nasihat pak cik saya yang doktor. Dia tahu makanan yang mempercepatkan luka sembuh. Tapi mak saya ni malas lah nak kata apa bila orang comment. Lepas tu sepanjang perpantang, adalah sehari 2 je saya bertungku. Itu pun sebab panggil orang datang urut. Buat pakej urutan pantang 3 hari. Lepas tu dah tak bertungku2. Mak saya sendiri, walaupun tak banyak experience jaga cucu, masa kakak lepas bersalin anak 1st dia, tiap2 hari mak saya tungkukan. Jadi, azam saya untuk anak yang seterusnya saya dah tak nak berpantang kat rumah mertua.

Bg sy, bia je la suami nak buat ke tak..tak yah pedulikan ape mil fil ckp, jeles kot sbb masa dorg, kena buat sendiri..hahaha..sbb org dulu2, kalau lelaki sidai kain pon, org ckp takot bini..sabar je selagi mampu, kalau ada umah sendiri, kalau yakin, pantang sendiri k..doakan spya mil fil awk berubah ke arah yg baik.. InsyaAllah..kalau suami buat, mil tegur, ckp je tak larat..anak suami juga, bia la suami tlg awk..ckp lembut2 dgn dia k..lpas dr tu, nak bebel ke ape, pekakkan je telinga k..bab mknan, kalau awk ada duit lebih, beli je bwg putih goreng, serunding halia tu je..dlm tu pon ada complete ikan bilis sume..sy mkn tu je awk dgn nasi panas kalau sy tak larat dan masa suami keja..anak plak high demand, pantang sorg..sy mkn tu je utk sementara tp kalau awk Ada duit lebih, order je online kat fb..cdgan sy la..

Lbh baik pantang sndri.. ne dh Hari kbrape.? Bincang ngn hub nk blik pantang sndri.. sy pon mcm to.. first baby first cucu semua first.. so belah sane excited lebih.. smpi time ngndung dtg dri kpg pindah tros dok umah sy.. start to sy dpt adjustment disorder stress sbb mentua x blh nk maki hamun dye balik pendam sesorg.. hub x blh wat pe mak dye.. dlm pantang 2 kli kne serang demam urat smpai nk meroyan sy.. sy nasihatkn sebelum jd mcm sy baik pantang sndri.. klu ank nangis kt rumah sndri x pe x de org nk arah2 nk soal2 buat stress je.. Pasto pasal makanan blh je masak sikit2 mne mampu.. sy x suke mentua smpi Hari ke 4 sy mndi kn ank sy sndri masak sndri semua buat sndri.. czer lg to x blh bnyk jln.. ngn sakit atas bawah.. baik pantang sndri.. x stress hati puas x de ganguan..

Berpantang rmh sendiri je sis . pada saya , kalau ada part yg sis xtau msa berpantang ni , sis google dan tanya dalam app ni . Mak mertua tetap mak mertua , takkan sama cara dia jaga kita dalam pantang dgn anak2 dia pantang . ni pengalaman saya la , mak mertua saya ni mmg sgt baik , malah saya rsa dia layan saya baik lebih dari mak saya sendiri tapi bab berpantang nampak la bezanya . so demi kesihatan dalaman saya utk jangka masa panjang , saya ambil keputusan utk berpantang sendiri dgn suami , susah senang sesama.

Abaikan...dlm hal ni suami kena faham. Kalau dia nk tolong, bgslah. Sy pun suami kerap tolong, mil ckp sy tak buat apa. 😂 Asalkan suami faham, then ok.lantakla org lain nk kata apa. My advise, bila dpn mertua cuba buat sendiri. Cuma kalau tukar pampers pun tak bg anak laki dia buat, overla tu. 😑

4y ago

Buat sndiri juga, tp bila suami jnis menolong. Mil n fil perati jer. Nasib baiklah ddok sndiri. Mase pantg je ddok dgn dia. Kalau x meroyan Nk luah kg takut xbetegur lepasni. So kne laa telann je. Pelik ah org tua ni.

Baik berpantang sndri sis.. Mcm xda function kalau pantang kt ctu.. Lpstu upah mak bidan je.. Byk yg buat mobile spa.. Ada yg rm100 sehari.. Amik 2-3 hari je ckup utk blaja cara berpantang dgn penjagaan bayi.. Sy buat cmtu je..

Pantang sendiri lagi baik. Mentua saya tua dah,memang tidak boleh diharapkan sudah. Ibu sendiri pun tidak sihat juga. Memang saya bergantung sepenuhnya dengan suami. Kalau mentua cakap macam2 pekakkan telinga saja.

Kdang mentua ni memang bgus tpi bila ada makcik2 bawang yg racun mulalah jdi bgini begitu. Sy pernah dengar para makcik bawang dok menghasut. Memang kejap ja hasutan menjadi..

Baik pantang sdri je dgn suami sis.. Sy lebih slesa berpantang Umah sdri.. Bila suami kje tggal dgn anak jee pun xper.. Lg tenang

Balik rumah sendiri ja la sis. Nanti sis boleh jadi meroyan kalau hadap perangai mentua talam dua muka macam tu.