Ibu nak meluah sikit.

Assalamualaikum. Blh tk nk luah sikit? Xda tmpt nk luah, tkut pendam2 nt stress pulak. sy kan cukup sabar tau dgn prgai mil. Hrtu sy emergency czer, bgun2 dri bius tu, dia slahkan sy tau sbb xdpt nk bsalin normal. Pstu esoknya, dia sentuh breast sy ckp kosong xda susu. Err tk selesa org pgg2 ni. 😭. Then, lepas dh balik rumah, dia main terjah je msuk bilik, nurse dtg rumah nk cek luka, dia sibuk jgk nk masuk. Pstu duk complain ngilu ngilu, sy tk suruh dia tgok pun. Pstu dia nmpk sy potong kuku, dia mrh kata x blh potong kuku time bpantang, tkkanlh sy nk simpan kuku sampai habis pntang. Nasiblah dia seminggu je kt rmh, sampai satu tahap sy mrh sgt dgn suami sbb tak nk tegur mak dia. Emosi sy x stabil, bila teringat, sy mrh suami. Geram sgt. Pastu kitorg ada p rmh mil, dia nmpk baby sy mcm kuat sgt menyusu, pastu dia bgtau sy, kalau baby dh masuk 3bln nt campurkan nestum sikit kt botol susu baby, eiii mmg taklah sy nk ikut, baby sy bukan eksperimen. Ni fil ckp nk sewa rmh sama2 nt, sy dh ckp dgn suami xnak, sbb nt mil tu buat mcm2 pula ngn baby sy. Smoga ada rezeki kitorg pindah rumah & tinggal bertiga juga dgn baby. Aamiin. 🤲🏻

18 Balas

Sama juga cm saya .. tp saya msok knan kuar kiri .. mak mertua kdg2 tk hak sepenuhnyaa nk kontrol cara kita jgaa anak .. cm sayaa time sarat saya tumpt duduk mak mertuaa .. kataanyaa tk ad anak pmpuan nk kmas uma hari raya time tu saya daa betul2 sarat tk larat sakit blkng .. sayaa kemas mlmnyaa saya mula contrction on off g hospital 1 cm katanyaa ank pmpuan makin masa 4 5 hari saya yakan saja.. hari raya pertma saya da mulaa tk sedap hati .. perut kerap ngeras walaupun cukup gerakkan darah coklat sikit kt spender ..raya mlm ketigaa saya betul2 rasa sakt tp mk mertua wt tk thu katanyaa lom .. siap pggl bekal bidan kerja kt pac kataanya belum .. pdhl saya meronta2 perut ngeras non stop sbb darah yg kuar bkn air ketuban pecah .. dari jam 11 tngh mlm smpai jam 12 saya masih rasa kesakitan darah mkn bnyak kuar ..makmertua spt g berak pdhl sayaa tk thn nk beranak skli smpai hospital bersalin check bukaan 7cm terus msok lb ngn laki saya tk ad kt sisi kerja jauh .. hbis kuar wad mk mertua ckp saya kt jiran ngn nurse sayaa tk bnyk susu .. susu ibu tk knyang .. saya pntang hancur makan nsi lmk .. anak ngis2 .. mk mertua saya ckp nk susu nk susu tu pdhl dia bru nyusu .. mk mertua saya ckp ehh kecik nya ank 2.6 kilo masa lahir .. harituu siap suruh bg air masak .. pdhl anak saya bru 3 bulan nk msok 4 bulan .. anak sayaa ngntok kataa mk susu .. tp bile anak sayaa 3 bulan 6.4kilo derdiam diaa tk berani nk ckp saya susu sikit .. ni kataanyaaa nk suruh anak dia duduk ngn diaa .. bndaa yg dia hutang2 dia minta saya duit seolah saya ni bank .. saya bgthu suami nk rumah sewa sndri tk nk duduk dlm uma ni .. kdg2 bile kita luah kn kt suami pasal susu bdn , hutang maknyaa manantu yg kena byr .. auto anaknya menegur baik2 ngn mak nyaa .. so saya maafkn je laa mak mertua sayaa cm tu mmg cara diaa cm tu .. tp mmg saya tk kasii dia mntk duit .. saya ad anak knpa mntk saya .. ad suami minta suami .. ni anak tkot nk ckp .. mntk menantu .. kdg3 bile ingt balik rasa geram .. rasa nk marah .. tp saya sabar .. saya marah un bile anak saya diacukan kt kucing .. tkot asma je

walaikumsalam. inilah hakikat berkahwin, kena kahwin dgn family spouse kita. it's okay dear, luah je sini. sbb kami mommies lain pernah lalui frasa ni 🤣, ni tips hehe, bila mil ckp or minta kita buat sesuatu tp sgt big no utk kita, just iyakan je apa dorg minta tu. cakap nnt boleh cuba tp tak cuba pun 😂, sbb 1st, kita kne jaga hati family in laws, lebih2 lagi mak no 2 kita. contohnya bab breast tu, cuba pancing mak mertua tu 'alamak yekeeee takde susu ni, lepastu nak buat cemana mak. minta tips dia, then kata okay nnt boleh cuba at the same time minta nurse bg tips, pastikan masa tu mak ada. selalunya nurse akan bg setepek je, baru lg, perut baby pun minum sebanyak 1 biji anggur je pun. apa yg saya hadapi dlu, sy selalu sgt mcm hishhh mak aku ni bg petua pelik2 plusss aku ni mak moden. then lama lepastu mcm mak aku ni seorg mak juga. so dia pun pernah ada kat situasi ni, cuma bezanya kita zmn skrg lg banyak ilmu, tahu apa yg boleh dan tak. sis berpantang ni, jaga emosi dan rileks, sbb once dh habis pantang memg lg struggle. so apa yg mak mertua kita bgtau tu just masuk kanan keluar kiri, bahagia cara kita tp pd yg sama, kita hormat mereka. husb memg tak pyh ckpla, diorg ni jenis taknak masuk campur sbb ini hal pompuan, so bebel cemana pn kita dorg akan okay time tu je pastu amnesia terus. okay sisssy. congratss lahirkan baby 🍼

waalaikumusalam sis.. sama lah mil kita.. cuma bezanya laki saya akan marah bila mil terlalu msuk campur.. and bab nestum tu pun sama dia suruh campur lah... kta anak lapar lah.. saya kta dr tk bg smpai umur 6 bulan.. then dia ckp asyik DR je kamu ni.. yelah klau sakit kita jumpa DR juga..yang kena hadap nnti aku.. anak umur dh 2 tahun dia sibuk suruh beranak lagi.. dia fikir aku ni kilang anak 🙄.. anak perempuan dia pun ada tknk suruh.. tpi sya ckp ayat sindir je dkt dia rezeki semua dri Allah.. Now Alhamdulillah rezeki preggy no 2.. tpi husbnd and sya diamkn je dulu tknk bgthu.. sbb dia prnh ckp second bby dia nk jaga.. ee tk kuasa aku.. sya ckp awal dkt husbnd pantang ni suami jaga no my mom or my mil.. sebenarnya lagi kta berlembut lagi dia fikir kita ni takut.. padhl kita just hormat dia sbgi mak kpda husbnd kita.. bru2 ni dia salahkan saya tnpa sebab.. last2 saya bersuara habis.. bru lh diam .. so sis lepas ni bersuara je.. sbb mental kita kena jaga.. 😊

9mo ago

Suami sy mrh juga mak dia tu, tp mak dia mmg tk nk dgr ckp anak dia juga. Dia ikut kepala dia je. Sy pun tunggu masa je nk bersuara ni, dia ingat dia je mulut jahat.

waalaikumsalam sis. takpe luah je. kt sni org tk knl kita. dpt la luah apa kita rasa tnpa merisaukn. hehe. sabar ye.. mil saya pun sama la mcm ni. kena sabar byk2.. kerap bergduh dgn husb lepas bersalin di sebabk mil. mcm2 mslh dtg. itu tk kena ini tk kena. bab ank plk masuk campur.. dpt plk suami baran dan ikut ckp mak dia je.. sy terpaksa mengalah. bab nestum sama jgk mil suruh cmpur dgn susu sbb ank ssh tdur. dari 3 bln lg. smpai ank dh 5 bln akhirnya sy mgalah mls brgduh pnya psl ... tp ank sy cirit lps bg nestum 2 hari.. sy trus google rupanya usus anak belum matang boleh luka . kesan seumur hidup.. boleh kena operet jgk.. ada juga bayi yg mninggal.. trus sy ckp dkt suami tknk bg ank nestum dh. biar saya merana jgn ank .. masa tu rsa mcm nk lempar je tin nestum tu dlm tong sampah . pkir balik membazir plk lg sebulan ckup 6 bln boleh mkn

9mo ago

Allahu, ya sis. kita kena tegas, demi anak. sampaikan sy tk nk org lain buatkan susu anak sy, tmsuk husb. Sy tkut sgt. Sy x fhm knp nk masuk cmpur hal anak org, semua x kena kt mata diorg tmsuk kak ipar sy tu.

Wslm . Macam sayaa mil oke laa , cume yg tk oke bg saya bler duduk same2 dgn mil nii . Kite tgh pregnnt biase laa kdg2 tk larat nk bgun mmgg bring je dlm blik, mmg la nmpk mil tu oke tp tkthu la klo blkg2 dia beckp dgn akk ipar. Saya pn tggu ble la nk pindah rumah ddk brdua dgn suami je. Sbb da bosan ddk rumah mil ni rse mcm tkdee privasi. Doakn rumah suami cpt siap dan saya bole pindah thun ni jugakk, senangg mk ayh saya nakk dtg jenguk sayaa kalo adee rmh nnt. Sayaa pn tk ckp dgn suami yg saya bosn ddk rmh mil hnya pendam je perasaan , sbb tanak push2 sgt nnt risau suamii hilg sabar.

9mo ago

saya dulu dr sebelum kawin ckp nak duduk sendiri.. tiba2 sampai hujung pregnancy pun kena duduk.. tp hujung2 svlm bersalin tu kerap jg sembang santai.. nanti anak nak membesar kena ada ruang dia sendiri, takkan 24jam terperap dlm bilik ni je, takkan nak share bilik dgn kita, macam2 la... sehari 1point 🤣kalau keluar ada jgk lalu jln nampak rumah sewa pun saya acah2 interested

Puan doa banyak2 mudahan dipermudahkan urusan puan sekeluarga. Bertenang... slow talk dgn suami, bincang elok2. Nak bina keluarga yg tenang, saling berkasih sayang. Buat masa ni kalau boleh elakkan jumpa mil jika tiada keperluan. Terus terang dgn suami, jangan disebabkan sikap mak dia, puan pula tinggi suara dgn suami. Kena ingat juga syaitan suka ganggu kebahagiaan rumah tangga. Deep breathing, ta'awwuz, bertindak dgn tenang seboleh mungkin dlm alam baru mengasuh anak pula,

Tak pernah dengar plak dosa kalau potong kuku masa pantang. Lebih2 pulak MIL you ni. Dahla invade privacy orang. Betul tu sis, tegur suami and bagitau dia pasal ni. Dia kena jaga hati dan mental you jugak. Sis i doakan you cepat2 dapat cari rumah sewa and pindah. Allahu, postpartum is not a simple thing. Mental oi lepas beranak. Nak bagi susu lagi, tak cukup tido lagi, nak uruskan anak, banyak bendaaaa. Mental pun nak kena strong.

9mo ago

Kami mmg rumah asing2 skrg sis, tp bila jumpa mil byk yg tk kena kt mata dia. Suka sgt msuk cmpur hal anak. Hujung tahun ni fil ajak pula menyewa rumah sama2, tp dh bgtau husband sy xnk serumah.

faham sgt kalau dpt mak mentua yg mcm tu. stress sgt2 kan.. tapi lagi stress kalau suami jenis ngikut jee ap kata mak dia. sy harap sis tabah Dan kuat ye. Semoga dipermudahkan urusan sis. xper,kite mmg kene tegas bab didik Anak. kalau sy Pon xsuka kalau diatur sbb Anak kite sndiri kan.msty la kite ada cara tersendiri nak didik tuuu.. tapi nak buat cmne mmg kene tegur la suami supaya dia boleh slow talk ngan mak dia...

Orang tua² dulu dah terbiasa ingat nestum tu mengenyangkan. Cuba pesan elok² . Tapi kalau masih sama. Moga dipermudah dapat pindah rumah ya. Selalu menantu n mak mertua susah nak duduk sekali yelah masing² cara pemikiran berlainan kan. Apa pun terus berkomunikasi dengan suami (slowtalk) yang sis nak duduk rumah sendiri.

Bg saya, x payah la serumah dgn inlaw.. Dduk je dgn kluarga kecik awk.. Skrg pun mcm2 masalah, dh tinggal serumah nnti, blh gila agaknya duk simpan perasaan.. Dgr kuliah UAI ada ckp pasal ni.. Pasang kuat2 bg suami dgr.. Ustaz2/istazah2 lain pun ada ckp psal ni.. Diorang pun x galakkan dduk serumah dgn inlaw