minta pendapat

Hai mommy sume.. Ade tk sesiape bleh bg tips utk cepat hamil?

14 Balas

Saya PCOS.. selalu dengar org ckp PCOS susah utk hamil. Tapi dsebabkan sya awl tahu sya ada PCOS saya jaga pmakanan..2 bulan lepas bersama sya pregnant.. sya juga ikot group PCOs Support untuk tmbh ilmu..dari group tu sya dpt byk ilmu mcmna utk tau waktu subur walaupun PCOS.. kalau utk PCOS..OPK mmg xjalan sebab km ada mslah hormon xseimbang.. tambh pula period xteratur.. sya dpt detect sya subur kalau sya dh keluar lendir. Biasa nya sya subur 2mgu sebelum period..dan payudara sya mmg terasa sakit 2 mgu sebelom period. Lg satu sya kurangkan makan caffeine, gula say ganti dgn honey atau stevia.. dan sya kuat minum air masak utk bykan lendir subur. Satu lg cara yg org guna kalau kurang lendir subur adalah beli lubricant normally byk yg guna jenama pre-seed. Dan utk cycle period sya mkn vitex.

5y ago

Trima kaseh share pengalamn ngn sy sis

Ni pengalaman sy.. Sy mmg ada cyst tak besar bwh 3 cm tp slalu gangu period sy akan lambat kadang sampai 2 mingu tak dtg..sy byk membaca di google ada pengalaman yg ibu ada cyst bejaya hamil..sy try.. petama sy makanan kecutkan cyst seperti yg dicadangkan Dr hamid Arshad..byk mkn ulam dan sayur..klu mkn tghari tu 1 pingan ulam asing dgn nasi.. hari2 minum jus..hari2 mkn buah delima dan angur merah..sy senam 30 minit sehari..tp yg ni sy buat 2 hari skali sbb sibuk keja tak menentu..sy stop minum kopi n teh.. yg paling peting lepas period hari2 sy test OPK..sy bersama suami opk hampir terang..alhamdulillah skrg hamil 7+ week🤗

5y ago

Insyaallah sis

Kira waktu subur dengan betul..than kalau dah tahu waktu subur..kerapkan bersama dengan suami diminggu waktu subur tu..dan jangan lupa banyakan berdoa..saya buat cara ni Alhamdulillah menjadi..sebelum ni tak ambil tahu waktu subur bila..setelah setahun kawin baru ada rezeki..

Jaga pemakanan n kesihatan..cari waktu subur n mkn folic asid untuk persediaan kehamilan.. suami pon boleh mkn folic asid jugak.. n jgn berenti doa ye sis.. insyaallah ada rezeki tu nanti..

5y ago

Amin..trima kasih sis

Tips paling utama JANGAN STRESS sbb stress musuh utama kesihatan kita. Bila kita hepi, hormon badan hepi, kita bd dgn tanpa stress. In sha Allah mudah lekat dgn izin Allah.

5y ago

Baek sis sy cube trima kaseh nasihat sis ni..sy cube praktik kn

Jaga pemakanan syg. Sy ttc hampir 4 tahun. Bila bmi dah ok, tetiba lekat. Tak sangka pula. Sbb tujuan utama just nak ringankan badan. Alhamdulillah, rezeki Allah bagi 😊

5y ago

Tq..sy cube..doakn sy ye

Sis kene kira tarikh subur. Sy guna apps Flo. Bila tarikh2 subur, boleh take note. Semoga cepat beroleh zuriat ya.

Check waktu subur, buat sungguh² dan Doa yg tak putus².. Ada r3zeki sis suatu hari nnt..

5y ago

Amin trima kseh sis

Eat healthy..

Sy pernah berada di tempat sis sbelum ni.. sy dan suami amalkan minum air rebusan buah zuriat.. kami istiqomah minum selama 3 bulan.. alhamdulilah berhasil..