baby 10month

assalamualaikum mommy² sume .. sy ingin tahu n mintak sedikit pendapat dr mummy² sume .. ank sy 10month masih xpndai mkn sndri ..bile bg mkn .. die akn terbalikkn sume .. normal ker ? or ade any tips utk bg ank sy pandai n xterbalikkn mkanan ? #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #ingintahu

6 Balas

Wsalam. Umur macam tu memang normal dia baling/terbalikkan makanan. Dia tengah nak observe cause & effect. Kadang boleh jadi dia boring, atau tak kena lagi waktu dia makan. Kena consistent ajar dia. Makan dengan dia, tunjuk dekat dia. Insya-Allah, lama lama dia akan ikut. Sebab baby cepat belajar. Puan boleh follow group di Facebook, Happy Baby Foods Malaysia. Puan boleh bertanya atau direct pm je admin dekat situ. They really helpful.

10 bulan normal sis, klau 10 tahun tak normal.. sis just pantau dia makan sambil2 suap dia sama.. mmg kena byk sabar.. Boleh cuba BLW(bby lead weaning) .. buatkan makanan yg bby boleh pgg sendiri.. roti gardenia goreng dgn telur contohnya.. potong memanjang.. mmg akan byk jatuh dari masuk mulut. But its a process..

cuba mommy ambil tgn dia, pastu bg dia pegang sudu. mommy guide tgn dia utk ambil makanan dgn sudu dan suapkan ke mulut. kdg² dorg xpndai nk buat sendiri klu kita tak tolong guide guna tangan kita. nak suap kan makanan dlm mulut pun, mommy bg dia pegang makanan, dan tolong bawakan tangan tu ke mulut dia

Waalaikumsalam. Normal mommy. Mommy kena pantau tapi biar bagi peluang anak makan sendiri. Boleh beri finger food macam roti, buah, biskut, kentang goreng.

Waalaikumsalam. Saya ada terjumpa satu reel di IG. Harap membantu https://www.instagram.com/reel/ClBuKO5LsjQ/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

tq sume yee 🥰👍 nanti sy akn try tips yg mommy² sume bg .. tq so much .. 🥰❤️