Ingin bertanya klinik Swasta dan KK?

Hai mommy semua .. saya nak tanya klinik swasta atau KK mana satu yg bila chekup bagi detail lengkap?? Terima kasih?

81 Balas

Pengalaman saya, KK memang detailed.. Tapi masa scan doktor agak kalut. Ya lah sebab ramai patients kan... Tapi still check ukuran baby, heartbeat etc. Cuma kalau swasta (yang saya pergi) doktor scan lama, dalam 15 minit & bukan scan bahagian rahim je. Dia tunjuk kat kita sekali pundi kencing & check kot-kot ada cyst atau benda-benda luar biasa dalam perut kita. And doktor layankan je kita dengan husband nak tengok lama sikit baby bergerak & heartbeat pastu bagi record video. Pastu boleh tanya je apa-apa soalan doktor akan explain detail.

4y ago

Betul swasta dr layankan je ibu bapa yg xsabar menanti baby ni hehe

Sy buat check up kat kk & swasta.. kk mmg details dr segi kesihatan ibu tp utk scan baby basic je.. + free je semua. 1 lagi masa menunggu lama. Swasta pula, tiap appointment doc akan scan baby check berat, panjang, jantung, jari semua..tp yg sy perasan di awal kehamilan klinik tak check hb.. hanya air kencing & bp. Tak pasti la bila dah masuk trimester 3.. doctor jg akan jawab pertanyaan kita masa tu jg.. dan masa ikut kesesuaian kita. Bayaran pn agak mahal tp syukur sy boleh claim dengan dgn majikan suami..

KK.. Sbb klu swasta ni maafla ye, lbh kpd nak cepat jer. KK saya lg teliti. Setiap ukuran bayi akan diperhati. Luckily doc KK sy sgt² berpengalaman dlm bidang kedoktoran.. Org ckp sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya. Alhamdulillah. Nasib sy baik agaknya. Sy pembawa talasemia. Dari kuku sy dia dh tau sy pembawa. Buat ujian DNA, sah mmg pembawa talasemia. Jantina anak tiga² tepat. Lucky me. Hehe. So, mmg xpyh ke klinik luar. Syg sgt dgn doc KK sy..

3y ago

kk mana ya akak pegi? boleh tau?

Kk buat details checkup juga, jimat duit cuma masa menunggu lama. Klo nak yang ade scan details. yg ade CD ke gambar scan. Cari klinik swasta yg ade buat sekali sonography. Besenya ade pakej harga scan & details checkup & kena tgk umur kandungan. Boleh google. Sebab untuk details scan biasanya KK cadang klinik yg buat sonography. Check jantina pon KK xbuat.

Utk sy, kk nie detail sbb chk kn semua darah, kencing ada kotor ke x n bg kn dos kancing gigi siap dgn kursus penyusuan n glucose chk.. Xpi yg jmp mummy kebnyk msa nurse.. G swasta mmg pakar yg scan tgk kn mummy.. Lg pun Teknologi alat mrk canggih n clear cam tgk TV je.. So tuk sy mmg g dua2 tmpt.. Xpi penat la penuh appointment.

Sy pegi both check up at KK dan swasta. In my view, in terms of check up , KK lagi detail. Kelebihan swasta sbb cepat and dpt jumpa doctor o&g terus setiap kali check up. Kat KK jumpa doktor bila perlu .. saya kt KK jumpa doktor sekali je tak silap

Hai mommy.. Actually kalau check kat KK lebih lengkap dr swasta. Just share experiences sy, sy check pregnancy 2 anak sy di KK dan 2 anak lg di swasta. Alasannya sebab sy xlarat nak menunggu lama kalau di KK sb sy pegi check sorg2 diri je.. :)

Swasta rasanya lengkap and details, and doctor will explain if there anything yang you nak tanya atau tak faham. Mcm doctor I dia akan bg phone to ask her direct kalau ada apa apa nak tanya or apa apa berlaku masa pregnant.

5y ago

Swasta ok sikit sbb pape nk tanya ok jer dktr ada msa nk jwb .. Klu kt kk sbb ramai lg ibu2 ngandung tp dua2 pn ok bgantung pf dktr nk terangkan & nk fahami jer.

mcm sy checkup smua bt kk.. wlaupn lm tgu tp ok lah..cuma ultrasound smua bt kat klnk swasta lg detail..sbb kk ni kjp je..dia pn xbgthu brt bby,pnjg bby.. jd dua² lh sy pi..kk xpnh mis tmujnji..sntiasa pi..

Sy buat details scan week 17, tu complete cek jari tgn spine, mulut, semua la..jari ke ape semua report lengkap...yg tu dlm rm180, kalau scan biasa tu pun g juga every month kat swasta rm50..dpt la detail,