strechmark

Hai mommy semua nak tnye..sye dah 39weeks strechmark kat perut banyak dan hitam..boleh dikatakan semua jadi hitam mcm berdaki? mmg normal kan..n lepas bersalin akan hilang ke?

17 Balas

Saya masuk yg sekarang ni yg ke 3.. dari yg 1st sampai yg ke 3 ni saya lgsg xde stretchmark.. sebabtu kalau bidan urut lepas bersalin dia kata pandai saya jaga.. petuanya setiap hari saya akan guna whitening lotion sapu kat perut, punggung, dan celah kangkang 😂😂 lotion yg paling baik lotion rosken yg whitening tu.. guna 2 kali sehari..

4y ago

Saya tadak stretchmark lagi tapi nk elak kan laa😂 mahal tak losyen tu?

Sy pakai losyen pureen.. Mula² dlu xpkai.. Abis tepi paha jadi hitam.. Lepas tu baru kalot cari losyen 😂Alhamdulillah lepas pakai.. At perut ada sikit² je stretchmark.. 2 3 garis cm tu je.. N at paha tu pn dh kurang skit dh dari sblm pakai losyen tu..

4y ago

Mngkn xsesuai ngn kulit sis..

sy hari2 sapu myk bby kt perut, nurse yg ajar..xnk bg strechmark naik dgn jayanye, setakat ni xde lg...tp adik sy pas brsalin baru muncul strechmark, lambat jugak nk hilang.😅 tp yg sekarang ni rasa haru pulak mata tgk celah2 jd hitam,xlalu nk tgk..haha

4y ago

Haha saya dh branak 23 Nov.. Tp tu la masa prngt hari2 sapu tp nk jadi tu jadi juga sis 😅😅 ni hrp hilang cpt juga

Bila da ada stretch marks yg ketara selalu susah hilang..tp cuba sapu cream strech mark yg ada kat pasaran..jenama Palmer Cocoa butter pun ok..😊

4y ago

Huhu ok tq mommy..

Normal. Tapi susah nak hilang. Mungkin xkan hilang🤣 Sy pun mcm tu gak. Penat jaga perut, langsung x garu pun guna jari, tapi eh ada jga strechmark.

4y ago

Tula..perubhn hormon org ckp

Guna masa tengah pregnant la sis 😅 kalau lepas bersalin dh terlambat dah tu 😅😅 3 bulan mengandung dah boleh start gune dah..

Strachmark akan ade. Cuma jgn garu. Sbb klu garu nnti strechmark tu jd hitam n luka2. Tu yg ssh nk hilang. Bertahun pon xkn hilang.

4y ago

Nnti lpas pantang sis try ltak kapur n limau. Dia akn pudar sikit. Sikit jela 😋 parut tu akan kekal.. warna hitam tu mkn tahun jugak nk hilang.. lpas ni jgn garu lagi ye..

Klu biarkn ja start timbul smpi last prgncy x letak apa2 oil or cream mmg akan jd hitam.... Blh hilang tp ambil masa...

Hahaha yg celah2 tu xyh cakap la sye pun mcmtu..xdisangka2 semua jadi hitam..sbb xde pglaman mngandung lagi

Saya pun baru naik stretchmark ni masa minggu ke 38. Now 39w2d tengok perut merah2 je 😭😭

4y ago

Saye sapu losyen stretchmark tu je brand pureen..tp mkin nk bsalin lg byk..😭