nasihat/what to do selepas bersalin secara ceaser?

hai mommy. saya nak minta nasihat dari mommy yang dah ada pengalaman bersalin secara ceaser. i. apakah persediaan wajib selepas bersalin. contohnya cara berpantang, keperluan/masa yang sesuai untuk berurut. ii. berbaloi kah ambil confinement lady (CL) since kurang keperluan berurut berbanding mereka bersalin normal? namun saya perlukan CL untuk menguruskan bayi dan memasak. iii. jika any mommy yang ada pengalaman bersalin ceaser dan guna perkhidmatan CL. mind to share the CL company. terima kasih 😊

2 Balas

Sy bersalin czer bulan 4 hari tu. Pengalaman sy, sy tak dpt pun merasa nak pantang betul2 masa tu sebab sy jaga anak sy kat hospital dekat 2 bulan dari sejak dia lahir. walaupun sy tak boleh nak pantang betol2 mcm org lain, sy tetap pakai bengkung untuk kurangkan sakit operate czer tu dan sebagai support sebab sy kena banyak berjalan. Jahitan sy adalah terbukak sikit sebab banyak bergerak tapi cepat sembuh. Tapi sy sempat la merasa berurut 2x utk 2 hari. So sy tak ada pengalaman guna CL sebab lepas bawak balik anak ke rumah, sy yg uruskan baby termasuk mandikan baby. Masak je sy tak buat sebab mak sy yg masakkan. Berurut ni perlu lagi2 kat tempat czer tu utk elakkan parut kat dlm rahim kesan daripada czer. Kat luar tak nampak sebab jahitan tu dah cantum. Tapi puan akan rasa sakit kat bahagian ari2 kalau puan tekan.

2y ago

terima kasih puan. alhamdulillah. sekarang tempat czer tu masih sakit lagi ke? saya hari tu dah kurang sakit. anak kurang sihat, kena warded pulak. fasiliti hospital kurang baik, jadi saya perlu tunduk/ cangkung untuk mandi. air di sinki terlalu sejuk untuk saya mandi/ basuh najis baby. *kami close contact C19, jadi ward tanpa aircond. nak tak nak, saya akan mandikan baby. kulit baby naik rashes masa di hospital 😢

assalamualaikum n hye puan....bg sy mcm lepas bersalin czer ni sbnrnye kena lebih berpantang berbnding normal..sbb byk bnda nk jg..bg memastikan tmpt operate tu cpt kering ok dan tiada jngkitan atau terbuka kmbali jahitannya... mcm tuk ada cL tu .jika puan mmpu..why not...at least ada org blh siapkan mknn pantang puan dgn teratur dan berkhasiat... dan blh urut puan utk buang bisa selepas operation...urutan utk buang bisa mmg sgt2 penting bg yg bersalin czer...supaya bdn blh cpt rs segar dan tegap dan sht .. mg dpmudahkan segala urusan puan di sana..aamiin

2y ago

Terima kasih puan. Alhamdulillah. Saya telah selamat melahirkan secara czer dan sekarang dah hari ke 47. Saya ada ambil CL, amalkan vit C dan oranges. Cuma hari tu kami close contact C19 dan anak kurang sihat, kami kena warded. Waktu tu saya perlu banyak bergerak dan uruskan anak sendiri.