Confinement Ladies -CL

Hari Ke 3 baby warded because of infection.. And continue to 5days Hai new mommy or mommy yang berniat nak ambil CL . Be careful yaa .. I just share my tragedy bout CL . Harini masuk 24days i berpantang .. I ambil CL yg bukan under company / Agency yang totally is buat sendiri . Refer from her dh ada pengalaman CL . But liaise with her segala pembayaran deposit / full payment tiada resit . And tiada policy and job scope . All is based on verbal . I knowing from my aunty recommended.. So i thought she is good CL . The end , time berpantang our energy akan drop sangat2, lagi 1-2wk berpantang . So , dengan ada CL ingat memudahkan kerja but tidak . CL main HP during work and not hygiene person . Until my 22days baby kena warded hospital gara2 infection. CL x hygiene. Basuh bottle susu tak bersih , pump susu pn basuh x bersih and tak keep dengan baik . CL stay with us , she cooked pun dapur kotor sangat , sinki kotor teruk , dapur masak bersepah dengan minyak . Periuk nasi also basuh x bersih . Toilet jangan cakap berlendir . Bilik ibu berpantang pun x kemas . For me lepas guna and kemas is one of her job , but she let it be bersepah .. Senang kata , Most of times I rasa I do by myself mcm buat breakfast , kemas rumah and Jaga baby .. Just Masak , Basuh2 i minta her assist . Now I rasa serik untuk use CL service . If mommy and new mommy nak ambil CL , please find CL under company n agency , jangan personal . Akan susah kan diri .. Bila penat , takut effect pada mental mommy yg dah exhausted .

Confinement Ladies -CL
1 Balas

as i know cl is for mother and baby only. confinement lady. kerja dia adalah jaga mommy and baby. uruskan makan minum mommy, urut, tangas ke ape ke. uruskan baby, mandi kan baby, urut baby and so on. and x perlu pon utk basuh botol ke pump yg u dh guna ke masak ke ape ke kemas rumah ke basuh baju. tu dah kerja bibik bukan tugas cl lagi dah, dah lari dari jobscope cl. yg tu semua tuan rumah kena urus kan sendiri, kalau u dlm pantang of course lah husband u yg kne buat kan. or u hired bibik actually?

1y ago

lahhh. bila i bash u? i bagi tau jobscope cl. kerja2 selain dari mommy and baby bukan tugas dia mcm kemas bilik u pantang ke kemas rumah u ke basuh toilet ke apa, tu tugas husband u lah. sbb u byr dia utk tugas jaga u dgn anak. bukan u byr dia utk jadi bibik u. sama jugak u booking under agency, dorg x dibenarkan utk buat semua tu since tu luar bidang tugas dia. kalau dh job dia buat makan u sehari 2kali. so lain2 punya makan husband u lah yg kne settle kn. xde order jela kt luar suruh hantar rumah. kalau dia nak buat jugak dia buat atas dasar hati perut je. kalau die x buat not should be an issue sbb dia bukan dibayar lebih utk buat semua kerja yg bukan jobscope dia. and kalau agency dpt tau dia buat kerja yg x sepatutnya dia boleh dibuang kerja. sbb akan ada org mcm u ni la, "oh why i amek cl from agency ni x mcm cl yg kwn i hired, kwn i punya siap kemas rumah semua, i punya x" salah gunakan function cl.