nasihat/what to do selepas bersalin secara ceaser?

hai mommy. saya nak minta nasihat dari mommy yang dah ada pengalaman bersalin secara ceaser. i. apakah persediaan wajib selepas bersalin. contohnya cara berpantang, keperluan/masa yang sesuai untuk berurut. ii. berbaloi kah ambil confinement lady (CL) since kurang keperluan berurut berbanding mereka bersalin normal? namun saya perlukan CL untuk menguruskan bayi dan memasak. iii. jika any mommy yang ada pengalaman bersalin ceaser dan guna perkhidmatan CL. mind to share the CL company. terima kasih 😊

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

assalamualaikum n hye puan....bg sy mcm lepas bersalin czer ni sbnrnye kena lebih berpantang berbnding normal..sbb byk bnda nk jg..bg memastikan tmpt operate tu cpt kering ok dan tiada jngkitan atau terbuka kmbali jahitannya... mcm tuk ada cL tu .jika puan mmpu..why not...at least ada org blh siapkan mknn pantang puan dgn teratur dan berkhasiat... dan blh urut puan utk buang bisa selepas operation...urutan utk buang bisa mmg sgt2 penting bg yg bersalin czer...supaya bdn blh cpt rs segar dan tegap dan sht .. mg dpmudahkan segala urusan puan di sana..aamiin

Baca lagi
7mo ago

Terima kasih puan. Alhamdulillah. Saya telah selamat melahirkan secara czer dan sekarang dah hari ke 47. Saya ada ambil CL, amalkan vit C dan oranges. Cuma hari tu kami close contact C19 dan anak kurang sihat, kami kena warded. Waktu tu saya perlu banyak bergerak dan uruskan anak sendiri.