tak da heartbeat baby

Hai mommies..nk tanya..ada tak ibu2 yg berpengalaman macam sy..ikt date sy skrg dah msuk 12w preggy..dua mggu sblum ni pergi scan klinik swasta..nmpk janin dan heartbeat..tp usia jnin yg mesin scan dtect masa tu baru 8w..doc sruh dtg scan blik smula lagi 2w(iaitu harini)..jadi td sy pergi scan dah tak nampk heartbeat bby..mesin pun still sama dtect 8w usia jnin mcm 2mggu yg lepas..jdi doc sruh tggu lg 2w klau x kluar sndri kne dnc..tp sy sblum ni takda spoting xde darah kluar lngsung o cramping..jdi dua mggu ni takda hrpn lgsg ke utk nmpk heartbeat bby..?ade tak ssiapa yg sama pengalaman macam sy

14 Balas

sy pun perna macm tu.. pertama sy keluar spoting tapi ada orng ckp normal.. so sy tak pergi check.. beberapa hari lepas tu keluar dara tak berenti dari pagi sampai petang terus g klinik swasta check, doktor ckp masa scan tu tak ada da heartbeat dia.. dia check nape bleding dari miss v.. dia ckp pintu rahim terbuka klau tak silap.. esoknya dia suru pegi hospital untuk checkup sekali lagi sebab barang kat klinik tu tak lengkap.. subuh jam 4 mcm tu sy rasa mcm terkencing pulak dalam seluar.. pegi tandas sakit yg amat.. duduk kat lantai perasan dara sy buka seluar sy nmpk dara dan janin sekali.. masa tu da tau gugur.. sedih nya Tuhan je tau.. 2 bulan lepas tu pregnant lagi second baby sekarang da 17 weeks harap baby sihat dan selamat keluar nanti amin..

Ya.. banyak bersabar & redha dgn perancanganNya. InsyaAllah.... ada rezki lg tu slps ni. Saya pun masih dlm pantang keguguran(seminggu).... awalnya ms tahu Allah shj yg tahu perasaan saya... Tp kita dpt rasa perbezaan yg ketara tubuh kita ms mengandung & slps keguguran... ms tu lah saya redha dgn takdir yg Allah pinjamkan 10 minggu dlm rahim ni. Doktor bg 2w utk kantung kuar sendiri, tp x kuar jugok..pastu doktor bg tarikh 1w slps tu pulok utk cuci. Tp Allahhamdulillah.. kantung tu kuar sendiri pd 01 Dis ..5 jam awal drp waktu doktor jadualkan utk cuci.

2y ago

sakit ke sis time tu?

Sy pun mcm tu... Masa scan 13minggu, dr kata takde heart beat, baby pun besar ukuran mcm 9minggu.. So baby mmg tak growing up.. Dr bg masa 2 minggu utk repeat scan, advise klu ada heavy bleeding kena g hospital.. Lepas 3 minggu, sy turun darah, berserta cramp mcm contraction setiap 3minit.. Baby kluar kat hospital, natural miscarriage, mcm bersalin baby biasa, kena teran, air ketuban pecah, alhamdulillah sy tak perlu buat dnc sbb complete miscarriage.. Semua keluar sekali dgn uri..

Ada sis. Sy pun pernah alami masa kandungan first..masa tu bru jgk khwin dlm 4 bulan, tau pregnant dh 7minggu..tp bile scan makin mengecik size ny..lama2 lps tu sy bleeding..n trus gugur dlm masa 2-3 hari dan saya kena dnc juga..pantas berlaku..mmula ssh jgk nk terima..tp lps 10 bulan sy preggy balik..skrg dah nk msuk 29weeks..bby 2020..mgkin ada hikmah smua tu..doc ckp mgkin yg gugur tu janin xbrapa sihat dan sebagainya..fikir positif ok.. 😊

5y ago

Sama cm kes sy..p sy bru gugur 25 hri..xsbr nk prgnnt lg..moga ad rzki tuk saya..😁😁

Mcm saya gi kk, doc scan asyik xdpat heartbeat.. Kdng2 kantung je nmpk.. Maybe sbb perut tebal.. Tp masa anak 1st dlu, 7w dah clear dah kalau scan kat kk tu.. Yg kali ni 2x app scan xnmpk. Sudahnya dia sruh refer hosp bhgian EPAU tu.. Scan dari bawah.. Alhamdulillah clear.. Skali heartbeat semua nmpk.. Smpai doc situ ingat saya misscariage mula2 tu.. Buat 2nd app utk scan lg pun, nmpk pkmbangan bby.. Tp kat kk, xnmpk2.. Pelik.. Skrg baru msuk 14w..

5y ago

Aah betul lah tu.. Doc tu pun ckp.. Mesin x canggih.. Tp kita ni dah risau/sedih semua dah 😔

Sy pernah alami..6w bleeding, 3 hari jgk laa bleeding,pegi check kt klinik swasta diorg ckp rahim dh kosong, mmg xnmpk heartbeat, doktor claim mscarriage laa....frust jgk laa..pastu lama2 org dok tegur asal perut ade isi ke...try upt test positif, ingtkn pregnant kali kedua dh...rupa2 nya yg ckp miscarriage tu xpn...scan kali kedua dh 20w...alhamdulillah, skrg dh 34w..banyakkan berdoa semoga xda apa2..InsyaAllah..

4y ago

Nsib xbuat d&c..

Sye pun ade pengalaman gugur. Lagi2 first baby. Sedihnya tuhan je yg tahu. Bertambah sedih bila husband jenis positif sntiasa, bnda da mmg confirm gugur pun dia leh pkir positif lagi. Sedih sngat. Amik masa juga utk redha. Alhamdulillah, sebulan lepastu Allah S.W.T gantikan dgn dpat rezeki kerja krajaan. Now, tgh preggy 9weeks. Doakan sye smua.

Kne redho la awk sbb Allah dh rancang cantik dh... Klau kita redho InshaAllah dia menuggu kita di sna... Byk² la berdoa n bersabar yea... Sy first baby dlu pon cm tu... InshaAllah nant ad rezeki lain but tu pon rezeki jgk sbb dia dh menanti kita di sna 😊

Kalau x bleeding ke apa... Try g klinik lain sis... Sy sblm ni g klinik A tp xdetect baby.... Lepas selang bape ari g klinik B pulak.. Doc dpt detect... Kadang2 mesin kat klinik ni xsama.... Ada yg senang detect.... Ada x

Tgh mengalami sis. Tggu 2minggu turun sendiri kalo x cuci.. 3rd scan kandungn x mmbesar. Sma mcm 2nd scan 2 minggu. Kandungan kosong BO. Dugaan sya 2kli dh mcm nie masa 2017 dulu. Sya redha...

5y ago

Lps 2minggu x turun dia bg date cuci. Bg masa growing ke x. Yg dulu turun sendiri 3buln lebih... Hrp ni turun jugak. Kalo boleh x nk cuci. Biar naturally gugur lebih baik. Moga lepas ni cept lekt. Sblm nie mmg sya merncg. Leps ni x yah merncg dh. Cept @ lmbt terima je...