Kantung tiba² kosong

Salam mommies. Nak tanya, ada tak yg ada experience scan mula² ada baby, tp kemudian doc kata kantung kosong?. Sy ada pegi scan time 4 weeks, doc ckp nmpk kantung & nmpk baby mcm br nk jd then suruh dtg lg 2 weeks, pegi klinik lain lg 2w doc ckp nmpk kantung & bby tp x dengar heartbeat. Lps seminggu pegi cek klinik lain pulak, doc ckp kantung kosong je & jngkaan weeks sekarang dah 7w & minta dtg blk another 2w utk confirm. Ada tak mommies yg experience yang sama?

3 Balas

sepatutnya kita kena konsisten dan set tempat nak beklinik btl2. paling digalakkan pilih klinik yg paling dekat dgn tempat kita tinggal supaya sengan urusan temujanji tiap bulan. Masih awl tu sis scan 4w mmg dlm scan masih x nmpk even kantung. 7w pn sama, masih ada jg yg blm nmpk kantung pda 7w masa paling tepat nak scan baby adalah 10w keatas. kalau xnak fikiran runsing fkir psl ni kmu kena sabar tnggu smpi 9/10w utk buat buku pink then nurse akan set temujanji strusnya utk scan baby. klu kmu sendiri2 dtg klinik swasta pegi scan baru 4-7w mmg akan timbul perasaan takut mcm ni sbb kantung/baby mmg blm nampak pn dlm lingkungan week ni. tp tulah, susah jg nak ckp lain orang lain pregnancy dia kan. salam.

2y ago

betul².. sebab risau sama.. tq pn sbb berikan komen yg positive & doakan yg baik². amin😊

Saya period tak regular. 4 weeks nampak panting( excited sbb baru tahu pregnant), 6 weeks nampak kantung, 9 weeks nampak baby dan heart beat. Saya setuju dgn comment di atas. 9-12 weeks baru boleh dgr heartbeat dan nampak fetus depending on how advance machine doctor sis. Saya juga pergi swasta. Tetapi tak perlu pun pergi setiap 2 minggu sis. Jgn risau! 🤰 from what you mentioned above, saya rasa situation sis okey dan normal.

2y ago

owh. tq sis for the tips.actually sy pun ada catatkan,tp sy x bgtahu doc pun la sbb doc tak tny .. may be next scan sy boleh bgtahu doc. anyway, tq ya sis🥰

knpe pegi klinik beza sampai byk kali? pegi je klinik yg sama ptot nya. setiap ultrasound tu berbeza sbb tu la jadi mcm tu. kan dh risau. pegi je klinik yg sama. xde mslh pon.

2y ago

mungkin sbb x sabar tahu condition bby sbb dah lama tak preggy kot. betul juga kena stick kt 1 tempat kan.. anyway tq atas komen sis😊