7 weeks pregnant

Hai mommies. Sy nak tanya la. Normal ke kandungan 7 minggu, tp rasa loya, rasa mual? Perut rasa mcm tak selesa. Tp tak muntah pun. Mkn ok semua tp cuma sentiasa rasa mual & loya.

17 Balas

normal 😊 saya masa first trimester smpai kena admit wad, 6 hari. xbleh bangon dari katil, makan ngan minum. time tu cuma bleh minum air teh bunga ais. selain tu xbleh. muntah xhenti2. jalan terhuyung hayang langgar pintu. berat turun smpai 12 kg. masa trimester kedua ngan ketiga still ada muntah. tapi jarang2. berat masa trimester kedua ngan ketiga maintain je. org smpai ckap xnmpak pon perut. tmbah2 bila pakai baju longgar sikit 😅

Tgh alami sama jg 7mggu4hari . loya mual tu hari2 rsa dan teruk bila hari dah nak petang hingga ke mlm. Tapi muntah tu tak ada jg. makan pun ok je mala tiap kali mual tu rsa nak cari makanan utk dikunyah2. anak pertama morning sickness sya ada teruk sikit dr skrg sya tak selera mkn. cuma dapat telan nasi putih dengan kicap tapi tak muntah juga cuma tak tahan bau2an masakan tp skrg ni ok tak mual sngt bila terhidu bau2an masakan.

first trimester memang popular dengan rasa loya dan muntah. saya first trimester sebelum ini, sampai pitam. sebab makanan dan minuman semuanya dimuntahkan balik. nasi tak boleh makan langsung sebab tak lalu. sampai berat turun 2 kg dalam masa sebulan. sekarang je bru boleh start makan nasi sikit sikit.

Normal sis,sy alahan dari week6-7,week8 dah xda alahan..tp alahan tu dtg balik d trimester kedua ni🥴,tiap malam rasa sakit kpla ,sakit badan ,rasa loya n senak pada ulu hati,sy alahan trimester pertama cuma pada waktu malam yg paling kerap..

Sy skrg 7wks (first pregnancy) loya2 & mual2. muntah setiap hri. Minum air kosong pun muntah. Currently pjj dgn husband, setiap hari menangis sebab penat muntah.

sdg alami~ 1st baby mudah2an segalanya dipermudahkan smpai melahirkan nnt.. Alahan teruk skrg ni xbole masuk dapur hidu bau masakan.. nak baaaring je memanjang~

Saya pun mcm tu. Hormon tgh nak bermula buat kerja tu. Cuba urut belakang badan ka.. bau² benda masam mcm kulit oren ka. Janji jaga makan mnum cukup la.

Normal sis . Saya tengok nasi pun dh benci , hehe apth lagi nk makan . Bnde tu normal sis . Jgn risau2 , jalani zaman preggy ni dgn senang hati 🥰

saya sekarang 8w4d sama mcm awak. loya tapi xmuntah.. xselesa. lepas mkn rasa bloated + loya.. baring jaaaa tapi jadi blah mlm ja. siang ok

normal tu. sya 6week dh asal mnum mkan msti muntah la nak d katakan tak ha mmg mual loya muntah. hehe