Berat Badan

Hai mommies, saya dah 35 minggu.. nak tanya. Hari tu cek berat naik lg 2 kilo jadi 63. Doktor cakap sepatutnya tu berat masa due date dah.skang kne pntau berat, klu naik lagi kne mnum air gula tuk kali ke 3?.ade mommies yg ada pglmn yg sama x.. Berat naik byk. ?

25 Balas

Sy dri 25week.. Berat mendadak naik smpi la skg .. Dn sy tda minum gula. Doktor pn xda la sruh minum gula. Pernah jg naik smpi 4kg. 😂. Dlm dua minggu sj naik berat badan. . Skg pn masih jg naik.😅😂. Sy cuba control mkn, dlm 1 hri..ttp jga naik berat badan.😂doktor prnah ckp jaga jarak makan,. Haha.nak diet pn gastrik datang.😅

saya pon mcam tu juga..aduyai jenuh bila pergi klink asyik berat naik..sampai nak kena pergi klink cek tekanan drah stiap minggu..sebab berat badan naik 2 kg stiap bulan..kdang saya kawal makan bila nak dekat jumpa nurse..tp lpas abis jumpa nurse saya makan banyak balik..haha..nk cover konon ye..

5y ago

Hahaha ya sama, ada haritu sy jumpa nurse sy puasa lagi. 😂 Lepas tu habis jumpa, semua makanan tibai.

Sy minum air gula 3 kali . Spatutnya 2 kali ja . Disebabkan berat naik . Padahal timbang tak betul . Di KK berat ok , tp bila timbang kt klinik desa jd naik 2-3 kilo . Sebab guna penimpang yg lain2 😖

Kita pun sama,nk msuk 35 week dah.tpi berat kna jga ni.sb kna GDM minum air gula kli ke2 sangkut gara2 naik 2kg bln yg lpas.sye amal mkn beras perang 1 kli 1 hari.mlm mkn buah,minum air lbh.

sy pregnant kali ninaik 15kg lbh...2 x je minum air gula,tiada diabetis.kuat minum dan mkn kali ni mmg tak boleh kawal dah.2am pun cari makanan 😂tgh tggu ms je skrg ni...

Sy turun berat badan 1/2kg g jumpe doc kate oky,normal,lepas g kali kedua turun 1kg kne marah,haritu cakap normal...g sekali lagi doc kate kalu berat makin turun kne refer hospital😂

5y ago

Sy 17weeks...tula doc ugut nk refer ke hospital...😂😂😂

Amalkan berjalan kaki sis. Tp berjalan jenis yg ada kualiti la. Sy minggu lepas naik 2 kilo,semalam cek doc,turun 2 kilo balik. Kurangkan makan & minum manis². ☺

Apa la kk ni, apa masalah naik 2kg, mmg normal la klw naik stp bulan. Cuba sis google 'pregnancy weight calculator' utk cek berat sesuai tak dgn masa kehamilan.

minum air masak sis sy sepanjang pregnant minum air masak shj berat naik 1 kg kadang x naik. kaki tangan xde bengkak sy sama mcm sis skrg 35 weeks

5y ago

Kite sme lh sis..berat naik 1kg kdg xnaik..mmg byk mnum air msj je..

Saya sekarang 36w 5d, berat 68kg. Semalam checkup tapi nurse tak ada cakap apa apa pulak pasal berat and kena minum air gula lagi.