Ibu preggy boleh pakai skincare tak

Hai mommies, nak tanya. Ibu preggy boleh guna skincare tak? Sejak preggy mmg muka breakout habis. Nak try pakai serum tapi takut effect pada baby. Mommies semua guna skincare tak masa preggy?

28 Balas
Expert

Salam sejahtera, untuk makluman anda terdapat beberapa jenis produk penjagaan kulit yang harus dielakkan ketika kehamilan. Iaitu produk yang mengandungi retinoid atau derivatives bagi vitamin a dan juga produk mengandungi salicylates. Hal ini adalah kerana bahan-bahan ini boleh menjejaskan kandungan. Sekiranya terdapat sebarang keraguan sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi bagi mendapatkan produk yang selamat untuk digunakan ketika kehamilan. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Pregnant mother should continue to use skincare provided that the skincare is All Bio or All Organic skincare. The reason is some chemical in some skincare can be absorbed and transfer to fetus. The keywords for any skincare it should be No Synthetic Fragrances No Harsh Detergents No Artificial Colouring No EDTA No Parabens No Mineral Oils Aside from skincare, liptics, mascara, blushers should be lead free, as lead can effect fetus especially the neurological development.

Skincare yg basic je awak. Siang : cleanser, moisturiser, sunscreen. Malam : cleanser, moisturizer. Elakkan produk2 yg utk anti aging & refining (ada kandungan retinoid). Utk sunscreen boleh guna physical sunscreen (ingredients : zinc oxide / titanium oxide). Elakkan guna chemical sunscreen (ingredients : oxybenzone, etc)

4y ago

Sunscreen yg ada titanium oxide / zinc oxide setahu saya dia duduk atas kulit je, pastu reflect sun rays balik. Klau chemical sunscreen selalunya serap dalam kulit so mcm kurg sesuai utk org mengandung hihi. Maafkan sye klau ada info yg salah.

Saya first preggy awal & 2nd trimester mmg breakout muka kusam gelap . Tp alhamdulillah msuk 3rd trimester dia elok sendri malah xde jerawat singgah pon . Kulit much better dari sblum preggy adela . Pdhal saya cuma pakai toner nivea & essence kayman je

Hello..skincare mary kay sngt sesuai n selamat dgunakan oleh ibu mengandung dan juga breastfeeding kerana produk ini dperbuat 100% drpd tumbuhan semulajadi..boleh pm sis ya utk keterangan lanjut http://www.wasap.my/0137172625

Sy cuci muka dgn produk eucerin... Mmg pakai sblm prgnant lg... Tp since prgnant.. Pemalas btol nak cuci muka... Kdg2 bhari2 xcuci guna sabun... Just cuci dgn air paip je..

3y ago

Boleh je sis, pilih yg selamat.. Xpun bli je kat drugstore.. Tp sy stkat ni pkai serum n pncuci muka, xd lg dtg jerawat2 teruk spnjg preggy

Boleh sis tp makesure pakai natural skincare yg xde bahan kimia terlarang , merkuri or etc yg ada paraben pun elok elakkan

Sy pakai bioessence.. rose water sgt membantu sbb kulit sy brubah drp normal + berminyak jadi normal+kering..

5y ago

saya punye jerawat terus segan nk muncul😅

Boleh sis. Sy preggy kulit kering. Bila pakai skincare Alhamdulillah ok sikit kulit. 😀

5y ago

Okey sis tq😊