Berat baby line kuning

Hai mommies, nak share luahan sikit. Baby saya sebulan lebih tapi berat badan line kuning. Lahir 2.7kg. 44 hari baru 3.5kg. Doc cakap umur 2 bulan nanti kena minimum berat 4kg. Lagi 2 minggu nak kena kejar berat 4kg tu. Saya risau. Rasa macam baby payah nak naik berat badan. Saya BF sepenuhnya. Baby menyusu kadang 10min je per sesi. Kadang 5-7minit je. Lepas sejam saya paksa BF tapi baby xnak hisap jgk. Lena tido. Dari segi deep latching, takde masalah pun. Baby saya high demand. Taknak tido bawah. Nak meriba/dukung setiap masa. Kalau saya nak campur susu formula, susu apa yg harga marhaen dan cepat naikkan berat baby? Atau ada tips x BF sepenuhnya tapi berat baby cantik je naik? Ade supplement ke ape? Harap anyone boleh share tips....

10 Balas

mcm saya dulu anak lahir kecik 2.14kg , tapi tiap bulan naik 1kg++ sampai dia demam on off umur nak masuk 6bln terus berat tak naik byk sampai la skrg. tapi tips dia , tiap 2jam kena bagi susu sis, tambah waktu malam. at least myusu nak dkt 30minit kot, lupa la. tapi lama sikit la utk dapatkan hindmilk. lepas tuh tidur pun kena cukup .

makan kene yg berkhasiat and yg paling penting ibu kene happy dan kurang stress. Bila makan tu niat supaya makanan yg dimakan ni bantu bg khasiat utk anak. Utk susu formula, yg harga marhaen tp bagus utk naikkan berat is dutchbaby. saya 2 anak dah guna, berat takde lah naik mendadak tp tiap kali checkup tu naik dgn baik berat

sy bf tp berat naik elok, tade makan supplement ke apa, makanan mcm selalu & org lain makan husband dll. kerapkan nyusu ikut baby nak. mlm pun nyusu 2jam sekali. kalau ikut curve graf normal dlm buku anak boy, 1m patut naik lbh kurang 800g dr berat lahir, 2m 900g dr berat 1m, 3m 800g, 4m 600g, 5m 500g, 6m 400g, 7m 300g

Ibu BF makan kene cukup Khasiat. Menu kene ada ayam, ikan.. Utk protein.. Sayur pun kene ada.. Protein kene lebih lar.. Ayam bakar ke, ayam stim boleh.. Makan dada ayam.. Kalau Makanan ibu x cukup zat kene makan supplement Spirulina organic bagi susu ibu cukup Khasiat. Susu x pekat xpe.. Janji ada byk Khasiat..

2mo ago

Brand BE International. Spirulina Belixz. Boleh wasap 01110042726 tuk info spirulina

Sis pam susu.. Bagi bby mnum susu hindmilk.. Yg last2 tu berlemak ble naikkan berat bby.. Bby sy masa lahir 2.7kg.. Umur 1bln 3.4kg.. Umur 2 bln 4.5kg.. Fully bf juga..

ank sy lahir 2.3kg, susu badan kurang sy pum masuk botol, sy campur jg susu formula lactogen alhamdulillah serasi dgn ank sy. check up 1 bulan berat baby naik 3.3kg.

Saya pun sama cam sis baby kurang berat. Now pakai dutch baby harga pun marhaen and so far alhamdulillah serasi dgn baby saya. Sis boleh try dulu. Harap membantu 🙂

4mo ago

Waktu dia jaga bagi direct BF.. Waktu dia xnak bangun sis masukkn susu badan dalam botol.. Sumbat dalam mulut.. Tp kene tgk takut dia tersedak susu... Sbb baby pandai sedut.. So bila pakai botol dia boleh dream feeding n kita nampak dia minum..

Bagi susu badan tapi pam masuk botol. Saya bagi 2oz setiap 2 jam.

Minum susu kurma or buah kurma sis. Kurma bole bg bby naik berat