Berapa lama perlu direct feeding

Hi mommies, saya nak tanya... Macam mana nak bagi baby menyusu lama? Baby saya baru sebulan, berat 3.2kg je. Berat lahir 2.7kg.. Ikut line graph atas pagar. Line kuning. Doctor cakap maybe sebab baby saya menyusu kejap kejap je, baby x dpt hisap hind milk. Hisap foremilk je. Baby saya kadang menyusu lama. Kadang kejap je. Tapi banyak menyusu kejap dari lama. Lagi 2 minggu kena repeat ambik berat lagi. Saya risau. Baby saya baru je habis jaundice. Genap sebulan baru settle jaundice.. Saya kalau boleh xnak start pump/bagi botol lagi. Nak df utk 2-3bulan.. #ingintahu #SeriusTanya #bantujawab #bantusharing

6 Balas

Kalau susu banyak, boleh pump separuh... Bagi dia minum bf kemudian sambung gan yg pump pulak... Anak sy masa on antibiotik, doktor suruh pump, masa tu baru hari ke3, katanya baby minum 50ml.terkejut lah saya. Baru 3 hari kot... Kelam kabut pump susu. Alhamdulillah, cukup juga dia susu. Awal2 sikit, lepas tu sekali pump dapat 40ml, Top4 FM hospital dlm 10ml+- je. Dia x de kuning cuma jangkitan kuman ja masa lahir.

Sama sis. Anak sy jenis menyusu skjp2. Terpaksa sy dlm 1 hari kena topup fm atleast 2 kali sbb lepas bersalin hari tu, 3 kali check berat baby asyik menurun je . Next week baru checkup 1month, harap2 berat baby naik la

Doc cakap perlu minimum 15min setiap kali hisap. Tapi baby saya kadang 10min je.

Boleh kaji cara latch baby. Kadang kita letak baby tu baby tak selesa.

4d ago

Betul.. Kadang baby x selesa dia minum kejap dh nangis.. Klo dia selesa.. Dia boleh bergayut sampai tertidur kt breast kite.. Kene cuit cuit pipi n bahagian telinga tuk bangun kan dia.. Nt dia sambung minum.. Kalau sis boleh tukar posisi masa breast feeding pun bagus.. Kadang2 ada baby menyusu sambil baring... Lama nyusu nanti... Kdg2 dia suka guna bantal U masa menyusu.. Cuba perhatikan baby sis suka posisi apa..

bagi susu sblh sampai habis, lps tu bru bg sblhnya pula.

Kalau boleh bagi susu setiap 1 jam. Kejut baby kalau dia tido

3w ago

Kalau cmtu tade cara lain la. Paksa pam letak d botol