MASALAH FULLY BREASTFEED

Hai mommies ! Boleh tak bantu saya macam mana nak banyakkan dan pekatkan susu badan ? Sekarang saya campur df + fm. Kalau boleh nak fully bf. Pump 30 minit hanya dapat 2oz je. Saya jadi down sangat2. Anak pertama pun campur. Anak kedua ni dah nak masuk 2 bulan. Kalau boleh nal fully bf ? Bantu saya mommies macam mana nak banyakkan susu badan ?

26 Balas

Sis, boleh berurut dgn bidan untuk rangsang pengeluaran susu dari tabung susu ke puncanya. Lepas je berurut, sis wajib buat powerpumping, 15 minit non stop, rehat, then 15 minit non stop. Untuk ke dua2 belah breast. Ada susu keluar atau xada jangan peduli. Janji sis rajin & sabar buat powerpumping setiap hari. . Boleh amalkan tandem masa sis direct feeding baby. Baby minum sebelah, pam sebelah lagi at the same time. Biasanya, masa dalam pantang/selepas pantang akan ada rangsangan yg kuat masa baby direct feeding jd jangan bazirkan air susu tu, sis tandem. . Jaga waktu makan, jangan sesekali berlapar, makan banyak sayur berdaun hijau, makan hidangan ikan, minum lebih 3liter sehari, dapat 4-5liter adalah yg terbaik. Minum air suam, jangan minum air sejuk dalam peti ais, ia boleh rangsang pengeluaran air susu. . Lepas tu nak makan milk booster ke apa terpulang. Janji yg kat atas tu sis buat dulu. Saya ada pengalaman pjj breastfeeding , perlu pump buat stok baby everyday every 3hours buat stock baby di tempat kerja dan saya ada pengalaman x bekerja dan direct feeding baby sepenuh masa. Harap dapat bantu sis! Keep pumping and stay strong mommies!💪💪💪

1) Bykkan minum air masak 2) Jadual pam yg betul. Seeloknya 2@3 jam sekali. Masa mengepam jgn tgk botol tu. Tenangkan fikirkan, positive. 3) Kaji dan cari milk booster utk diri sendiri. Ada org susu byk lps mkn sate, rupanya milk booster dia, rempah. Ada org pulak susu byk lps minum air buah, contoh... 4) Kerap kosongkan breast. More demand more supply. 5) Masa bf kan anak belah kanan, breast kiri tu u boleh pam sekali. 6) Make sure baby latch dgn betul 7} Since susu baru nak meriah ni, try carik storage ebm yg kecik2 utk 2oz tu. Bila u simpan susu dlm tu u rasa mcm wahhhh byknya susu aku... Jgn simpan dlm storage 5oz ke atas, mmg nmpk susu tu sikit. Nanti slowly topap storage baru yg kapasiti lg bsr once susu dah makin byk. 8) Byk lg tips penyusuan, boleh singgah di fb Norfazila Abd Rahman - counsellor lactation

Sis byk minum air suam x? Jgn minum air sejuk tw klu nk bf ank..nk byk air kne slalu minum air suam...sy sbb mil yg ajar..dia xbg minum air sejuk..dia kata kne minum air kosg suam byk2 br susu ada n cpt topup..dlm ms.yg sm mkn supplement tuk make sure susu kita hasilkn tu ada kualiti n ada vitamin..bgus tuk kita..bgus tuk bby juge..dua2 dpt... yg part supplement ni...ms sy g klnik doc pakar yg suggestkn suh mkn supplement..dia kata if kita boost byk2 susu tp vitamin xde tuk bby pn xgune katanya..better mommies mkn supplement support tuk dri mne yg xckup di topup oleh supplement yg kita amalkn..bby pn dpt katanya..mg d pmudahkn segalanya..aamiin

Sis.. Cuba try mkn jagung rebus or baby corn masak suka hati sis... janji mkn corn... dl saya pun risau susu sikit... baby boy saya ptg lps mandi nk susu byk... x ckup menangis kuat... mak bapa mentua n suami saya suruh bg susu formula... tapi sy tetap bg bf... yg penting niat kita nk bg bf ... skrang saya cuma consume milo with nestum, corn n horlick je... baby bru nk msuk 3 bln ... siang n mlm bj saya mesti basah... klu mkn corn, susu penuh sampai baby x habis minum... cuba sis try...

4y ago

Mungkin leh tukar puting kot.. Tah la org kata dia xbiasa puting la kot..

Sis..awal2 memang susu cair. Bg bby mnyusu bnyak kali utk sebelah. Contoh jam 9 bg sblah kiri. Lpas tu klau dia nak lagi bg lagi kiri. Jgn tukar lg. Sbb mgkin masa 1st mnyusu tu dia dpt yg cair. Sy buat kanan siang. Masuk ja jam 7pm sy bg kiri smpai 7am pagi esok. Najis dia klau wrna kuning gold tu mksudnya dia dptla ssu pekat n cair. Klau hijau, mksud dia dpt ssu cair. Klau sis xcmpur fm. 💕

Bnyakkan mkan makanan tuk tambahkan susu,,sy mse anak no 2 sy rajin msak sayur sawi cmpur lobak putih ltak mee suah..lobak putih bgus tuk tambahkan susu,,,horlick..sis kene google makanan yg tuk tambahkan susu badan..sy ank pertama dalam ari je dpt bf bdan..abis trus da tkde,,ank no 2 alhamdulillah full bf sampai umur 2 tahun..n now sy preggy no 3 sy da putuskan..jadi die minum susu botol je...

Ok mcm ni...beli susu ducth lady then blender sama kurma rasakan keberkesanannya nanti...jgn lupa beli botol spare sbb kalau baby kenyang boleh simpan tuk dibekukan. 5 biji kurma dan susu ducth lady tu tuang separuh blender kalau lebih separuh pun boleh agak2 dpt 2 gelas besar.

Mummy cuba minum air rebusan buah... Air ni memang membantu menambahkan susu badan dan bg tenaga... Mummy jgn give up ye.... Lau mummy nak.. Contact je seller ni.... Sy pon beli ngn dia... 🤭 0133463882

Anak umur berapa ni? Mind set kena betul jugak. Jgn asik pk susu kurang je. Kena pk positive lah. Kalau tak mcm mana bdn nak hasilkan susu. Amik milk booster, mkn sup lobak putih. Kan byk petua sekarang.

Mnum air rbusan bji halba sis.. kkak sy mse ank slung dia xde susu, dia mnum air rbusan halba tu trus byk susu.. skrng dh 5org ank, mse ank k4 dia p haji 2bln sblum p bleh buat stok susu 2 freezer