MASALAH FULLY BREASTFEED

Hai mommies ! Boleh tak bantu saya macam mana nak banyakkan dan pekatkan susu badan ? Sekarang saya campur df + fm. Kalau boleh nak fully bf. Pump 30 minit hanya dapat 2oz je. Saya jadi down sangat2. Anak pertama pun campur. Anak kedua ni dah nak masuk 2 bulan. Kalau boleh nal fully bf ? Bantu saya mommies macam mana nak banyakkan susu badan ?

26 Balas

Sis, boleh berurut dgn bidan untuk rangsang pengeluaran susu dari tabung susu ke puncanya. Lepas je berurut, sis wajib buat powerpumping, 15 minit non stop, rehat, then 15 minit non stop. Untuk ke dua2 belah breast. Ada susu keluar atau xada jangan peduli. Janji sis rajin & sabar buat powerpumping setiap hari. . Boleh amalkan tandem masa sis direct feeding baby. Baby minum sebelah, pam sebelah lagi at the same time. Biasanya, masa dalam pantang/selepas pantang akan ada rangsangan yg kuat masa baby direct feeding jd jangan bazirkan air susu tu, sis tandem. . Jaga waktu makan, jangan sesekali berlapar, makan banyak sayur berdaun hijau, makan hidangan ikan, minum lebih 3liter sehari, dapat 4-5liter adalah yg terbaik. Minum air suam, jangan minum air sejuk dalam peti ais, ia boleh rangsang pengeluaran air susu. . Lepas tu nak makan milk booster ke apa terpulang. Janji yg kat atas tu sis buat dulu. Saya ada pengalaman pjj breastfeeding , perlu pump buat stok baby everyday every 3hours buat stock baby di tempat kerja dan saya ada pengalaman x bekerja dan direct feeding baby sepenuh masa. Harap dapat bantu sis! Keep pumping and stay strong mommies!💪💪💪