Tantrum

Hai mommies, anak sy 1y9m skrg kuat mngamuk la. Cnth mngamuk baring kt lantai guling guling, pukul orang. Salah sikit je marah. Tak dapat apa dia nak nangis dan mengamuk. Normal ker? Mcmner cara nak atasi yer?

60 Balas

Anak saya masa 3tahun pun kuat tantrum. Tapi jgn layan sgt tantrum anak kang besar jadi manja sbb dia tau klu dia mengamuk mesti kena pujuk. Sy usia anak kecik2 sy dah bgtau dia ulang2 klu nakal kena denda dan sy bukan sekadar ckp je mmg sy akan denda dan rotan tapak tangan atau tapak kaki. Jgn rotan bahagian lain sbb takut2 kena tulang lembut xpasal2 cacat budak tu. Nk rotan anak paling sesuai kat tapak tangan atau tapak kaki sbb bole merangsang titik2 point(reflexology) kat situ dan jgn sekali2 tangan yg membelai tu kau gunakan untuk pukul anak pula. Cari objek lain seperti pembaris kecik. Skrg anak dgr ckp. Bila sy kata 'no' dia terus diam dan x tantrum lg. Ada masa nk manjakan anak ada masa nk ajar anak. Tapi klu husband pukul anak aduhai mcm d robek2 hati ni

2y ago

haha, kalau saya pulak tak boleh tgk wife marah anak. tak sampai hati jadinya

Anak saya dulu tantrum dari umur setahun lagi.. tak tahu apa yang silapnya mesti mengamuk macam kena histeria.. siap baring bergolek dalam mall lagi, dah macam filem hindustan 😂.. malu juga dengan orang lain. Tapi saya & suami biarkan je & saja buat2 tak nampak.. bila ada orang lain tegur dia, cepat2 bangun panggil ibu ayah 😅 bila dah berhenti mengamuk, baru saya nasihatkan dia tak boleh buat macam tu sambil usap kepalanya. Kadang2 masa dia baru nak tidur / mamai tu, saya akan nasihatkan lagi & doakan dia jadi anak yang baik, mendengar kata, lembut hati & bijak. Lama2 saya sendiri tak sedar bila tantrumnya hilang..

Anak Saya 1.5 years. Kekadang tantrum biasala sis. But never ever ever hit your kids - at this age they don’t understand that their behaviour is bad. They can’t relate of being beaten by parents are some sort of punishment showing some bad attitude. You can talk to him. Explain to him. You will shock on how much your baby can understand your language though he doesn’t even said any 1 word yet. You will be surprise that he actually absorbs quickly than a sponge. Communicate with him. Be firm. Tell him - if you continue doing like this, mommy will take away your favourite toys. But be ready to do that once you said it. Soft and firm.

kalau boleh, kena bagi banyak perhatian, selalu tanya apa yang dy mau..banyak berinteraksi dengan ank wlaupun ank² masih blm pndai bckp.. masa dy buat tantrum xbanyak klau kita bnykkn masa dgn dy..sbb hti sejuk saja..dan ank² mmg xlari dri rutin..lambat sikit, tantrum.. ibu bapa kena usaha supaya dapat ikut masa lh..supaya ank² xda masa tantrum bah begitu..syukur ank sy 1th 9bln sdh blh bckp..mami mau main d luar.. 😂 ikut saja lh..sebab perkembangan ank mmg bgtu.. yg pnting ibu bapa perhati aktvti dy..bnykkan galakan.. maaf klo bnyk celoteh,hnya brkongsi pndpt dan pnglaman.. mommies d luar sna lg brpnglaman dri saya😇🙏🏼

Anak saya pun macam tu jugak, risau jugak kadang2, tak pandai ckp lagi tapi mmg banyak ckp mcm burung murai kalau main mmg bersepah,kalau marah dia akan hempas badan lps tu hentak2 kaki, dulu ingat taknak bagi gadget tapi bila makin meningkat umur semakin mencabar situasi tu, duduk dgn mak mertua..hmm, tiba2 kena tuduh anak ada autism.. mak mana tak risaukan anak, saya ckp anak tu hyper aktif mmg mcm tu, tak pandai kawal kemarahan, sedih + pedih hati ni bila dengar nenek dia sendiri cakap mcm tu.. Normal ke perwatakan budak 1tahun9bulan mcm tu?

anak sy 2 tahun pun kuat mengamuk @ tantrum... klu x dpt ape dier nk.. menjerit n baling barang... sekarng sy pregnant 8 bulan.. emosi x stabil.. kesihatan pun dh mula menurun.. tambah dier kuat mengamuk.. kadang tu termarah kuat jgk la kt dier.. pastu dier nangis... haritu rotan tapak kaki dier.. skang ni bila dh makin dekat dgn due date, makin "mengade" la si abang ni.. nk kite layan dier je.. bila x dpt ape dier nk, jerit n nangis.. betambah stress plak rase... takut effect pada di dalam ni pulak... hurmm

3y ago

Kesiannye anak pn.... Umur2 mcm tu x patut dirotan. Mereka masih kecil x tau apa yg baik apa yg buruk. Betul tu anak pn, cara didikan pn, tp bila die besar die akan membesar dgn ketakutan dan trauma. Lgpun he/ she didnt know anything. He/ she just want ur attention sbb die tau x lama lg die akan dpt adik n pn akan utamakan adik dr die. Bincang la dgn suami supaya suami pn dpt masuk campur dlm menguruskan emosi anak pertama.

omg sama la dgn anak sy, bila baca kt internet mmg biasa..tap app ni pun membantu, cara dia nk belajar dgn emosi dia...huuuu bwk.byk.bersabo jgk, tp marah pun hado gak, lps tu ckp kt dia elok2..kite sbg mak ni yg kne cr jalan nk sabar dan calm down kan anak... mencabar tul! tantrum dia bukan main,klu x puas hati, dia pukul kepala sendiri adui...masalahnye nk tukar diapers pun kne pujuk, kdg2 nk mandi pun kne pujuk, ajak pun mengamuk aduhhh...sy ambik masa yg lama utk ajak anak elok2 #luahanhati

Bagi saya normal..anak saya pun mcm tuu.. Cuma kita kena cakap baik2 dgn anak.. Pujuk.. Tanya apa dia nak.. Bila dia memberontak tu.. Cepat2 pujuk... Bg dia tenang... Contoh "mai dekat mama.. Mai mama peluk.... Dgn cara peluk anak akan jadi lebih tenang... Bg saya laa... ❤️😘 Biasa laa Kdg2 bila anak buat perangai.. Kita akan jadi nk marah kan.. Tak pa sabar.. Yg paling penting jgn tinggi kan suara.. Sb anak akan rasa tak selamat.. Akan jadi tak dengar kata....

Kalau anak lelaki. Dia suka kalau kita panggil peluk dia dari belakang dan usap dada dia. Dan kalau anak perempuan dia suka kita peluk dari depan. Dan cuba cakap baik². Syg mama tak. Allah tak suka kalau adik buat macam ni. Bagi nasihat melalui pendekatan islam. Walaupun dia kecik. Insyaallah dia paham.

Lau sya biar kan je, bila dia da tenang skit dia akn cari kita n masa ni la peluk n ckp syg kt dia. Sambil nasihat xble wat gitu n sbb x ble, biar dia masi kecil. Cuma bila dgn kluarga, bila ank tantrum da la yg cuba turut pa yg dia nak. Takut ank ssah nk dgr ckp kita sbb da yg back up dia, di lema sorg ibu yg nk disiplin kan ank bila ada yg masuk cmpur.

5mo ago

Kan... Pastu bila selalu tegur anak, diorang marah kita balik, ckp kita terlalu keras dgn anak...