Anak suka tantrum

Hai mummy semua, saya nak mintak pendapat mcm mna nk hndle kalau anak kuat tantrum..anak sy 2 tahun 5 bulan klu dy mngamuk dia akan baring trus atas lntai pastu hntuk kepala atas lntai..lagi saya marah lagi lah dia akan buat..kadang tu mnagis smpai muntah2..sy kadang x boleh nk hndle saya takut terlalu marah smpai saya x sedar saya pukul anak..tapi kadang terpukul jugak..sbb sy stress dgr dia ngis..susah nk pujuk..kadang sy nagis sekali sbb penat..anak sy dia speech delay..

3 Balas

Wahhh pandai betul anak awak nie ye sampai hantuk kepala atas lantai... Its okay awak. Anak tantrum nie normal. Dan bila anak tantrum, awak kena biarkan die, jgn tegur apa2. Senyap sahaja. Bg anak space untuk die keluarkan emotion die tu semua. Sbb tu bila awak marah lg die akan buat sbb mak die x faham die. Dah lah die x boleh nk express emotion die, dpt pula mak marah2, mmg x akan settle tantrum tu. Die nk hempas badan die ke, die nk hantuk kepala die ke, die nk nangis sampai x ada suara ke, biar die buat. Bg die cool down 5- 10 min. Lpastu, baru awak angkat die. Tanya die anak nk apa, what's bothering him/ her. Lpastu baru nasihatkan anak jgn buat mcm tu lagi, hempas2 badan @ hantuk kepala ke.. Than awak peluk die, ckp yg awak sayangkan die.. Sebenarnye x susah nk handle anak tantrum nie. Mummy yg kena think straight. Kena byk2 bersabar bila anak tantrum. Awak Cuba dulu method nie. Mmg berhasil. Once awak tackle tantrum die nie, anak awak akan cepat belajar pasal emotional wellbeing die.

setiap ank berbeza..cara kite pujuk pun lain2..ada ank y lbh Suka d pujuk terus masa merajuk..perlu d peluk..d cium..d gosok kepala.. alhamdulillah Jenis camtu amat mudah d kontrol n mmg xkan jd tantrum.ada ank plak Jenis kena biar die puas merajuk..menangis n dia akan reda sendiri ada y kejap n ada y ambik masa tp nnt ok blk tnpa kena pujuk..ada anak Jenis y mmg x makan pujuk lngsung..klau d marah lg teruk jd nya..Jenis ni kne btul2 pandai tackle apa kelemahan die bt jd reda sikit n bile dah tenang tu slowtalk dgn nasihat apa y x ptt d bt.ada ank y menangis bgai nk rak bile pujuk x jln..tp bile kite sedikit tegas baru ok..itulah anak2 sy 7 org bermacam peel

normal