anak umur 11bulan lebih kuat mengamuk

sejak masuk 11bulan ni tak lama lagi nak masuk setahun dia dah kuat tantrum sblum ni tak pernah pun ..skrg ni klau cntoh dia nak barang tu sy tak bagi terus tantrum smpai pusing2 badan jerit kuat tak diam bila sy ckp jangan tak boleh buat mcm tu pun dia mengamuk😔 mcm mana sy nak hdp dgn suami tkde kat sisi dia kerja .. ada tak tips untuk kurang kam tantrum kt anak? sy tak anak saya jadi biasa mcm tu smpai ke besar#firstmom #SeriusTanya

1 Balas

anak saya pun sama sis. kadang saya biar kejap dlm 90saat utk bagi dia lepas marah n then pujuk dia ckp tak bole even dia still mgamuk ,tapi still tak bagi sbb kalau kata kita turut kemahuan dia nnt dia jadi terbiasa, dia fikir bila dia mgamuk mesti akan dapat n boleh jadi juga dia tgh mgamuk, barang tuh tak okay, ada yg tak kena , lagi bertambah mgamuk. so kita kena sabar n tegas sikit la. ada ckp 1-3y fasa dia. saya harap awak kuat n sabar yaa. teruskan slowtalk dgn dia kenapa tak boleh semua. maybe lama2x dia akan mula faham.