Beza Mengandung Anak Lelaki dan Perempuan

Hai mommies... Ada x yg nk share beza pengalaman mengandung anak lelaki dan perempuan?

36 Balas

Sy masa ngndung baby girl sulung sy ni , kalau sy ingt balik alahan sy yg mual2 tu ada saja jadi masa sblm disahkan mngndung.. Mgkin baru nk otw menempel telur kt rahim jadi masa tu ada saja sy rasa cpt marah bila nmpk muka kaum org lelaki yg bukan muhrim ni dan lapar smpai rasa hmpir kmbung perut. Tp bila bdn dh rsa tnda dah mngndung tu tkda muntah2.. Mual pun kalau ada pun bila prut kosong. Smpai trimster 1 tu sy xda mual2 munth. x sedap tekak smpai muntah angin tu ada je.. bila trimester kedua, bukan main sy muntah mual. Xselesa prut.. sy ingtkn anak 1st ni yg teruk masa ngandung.. Sekali bila tengah mngndung anak 2nd ni, lagi teruk dari 1st mual tu. Muntah makanan bila lmbt mkn sja.. Tp betul lagi awal dari 1st day mngndung lgi dah gini.. hrp nti dah hilg mual ni.. Aamiin. Xtau apa jenis jntina lgi.. Tp firasat sy bby boy mgkin. Sbb sy tak emosi sgt nak nangis n x manja gedik mcm anak 1st.. Tp sy skrg ni senang naik angin tu jak.. sy rasa sy lbih suka kongsi mkanan bnding msa anak 1st.. sbb mcm x kuat makan tp sy lapar tiap 4 jam.. Mandi pun mcm penat lh rsa. Rasa malas nk gosok bdn. X berapa nk melawa jugak.. Bau sabun antabax pun uwekk.. Kalau antabax hijau ok.. Dulu x suka protex.. Skrg suka..

sy rse ade beza preggy kali yg kedua nie..yg sulong,jdi mls je nk gerak mne2.nk tdo je.suka mkn msam..x suka mne manis.baby bnyk duk sebelah kanan.perut pn nmpk bjur..last2 kuar boy yg first.yg preggy kli nie ade beza skit.x suka tdo mne siang2.rse rajin je.paling suka mknan manis.tue yg sngkut gdm kali nie🤭baby bnyk duk sebelah kiri.perut pn nmpk bulat.scan bru nie dktor kte girl.alhamdullah klu girl.blh jgk spasang😊

Saya skng preg baby girl , tengah preg ni asyik2 nk mkn benda manis2 je and WAJIB ada benda mnis lepas mkn😂and 1st trimester and sec alahan teruk gila , asal mkn je munth , asal muntah je mkn😂and masa 1st trimester tu pling teruk skli saya tkleh lngsung mkn apa mak saya masak , try nk adapt apa dia masak last2 ke toilet jugak buang blik hahaha tp skng 3rd trimester tengah tunggu hari dah boleh pelahap semua benda dah😂

3y ago

saya pon sama sis. doc scan dah tp xsure maybe boy..tp pregnancy kli ni laen sgt from 2 previous pregnancies.. harapan saya, saya preggy baby girl kali ni.. btw saya dah ade 2 boys

masa sya mengandungkan anak perempuan , muka sya timbul bintik2 .. timbul jerawat .. mual trok sgt .. masa sya mengandungkan anak lelaki , sya kerap mkan bnda manis mcm kek2 tu .. muka sya licin bersih jer smpai ramai tnya guna pencuci muka apalah , mkn supplement apa smpai muka licin jer dan langsong x der mual smpai ke bersalin .. tu pengalaman sya , hehehe😁

Pengalaman sy pula,ms mngandungkan ank first n 2nd (keduanya boy), suami yg mngidam n rasa mual2 dan skrg ni ,sy mgandung ank ketiga,kami suami isteri x jangka langsung yg sy "berisi" sbb suami x prnh nk mngidam apa2 atau rasa mual/nk muntah.Bila cek dan scan...Alhamdulillah ,baby girl plk.Ptt lain sikit pembawaan kandungan kali ketiga ni😊

sy 3 org ank pompuan suke mkn2 masam...x suke mekap sgt...sllu penat..alahan teruk.sy kerja sllu mc.. hope yg ke 4 bakal lahir nov nti lelaki sbb sy suke mkn manis2..pedas,xde alahan,lasak,mekap cm biasa..mood stabil...hehehe..tp scan hrtu doc ckp cm girl...huhu...xpe lah jji sihat,selamat..

Saya mengandung anak perempuan alah teruk sampai perut 6bulan... Suka makan manis... Tak boleh makan pedas langsung... Tak suka melaram, bedak langsung tak pakai, cuci muka pon malas. Perut besar... Mengandung anak laki alah sikit ja masa awal2... Suka makan pedas... Perut kecik jaa... Ada melaram jugak sikit2😅

5y ago

Kebanyakan macam tu... Macam kakak saya, dia 5 orang anak laki... Memang perut kecik... Dah 6 7 bulan baru nampak perut...

Bg sy x byk beza pun..alahan tetap sama ank boy ngn girl dua² alahan teruk 😅spnjang ngandung pun sy selekeh dan jd pemalas 😅 Yg bezanya preggy bby boy suka mkn masin dan masam n spnjg preggy x pnh ada mslh hb Preggy bby girl pulak suka mkn manis² n 2 kali ngndung bby girl sy ada mslh hb.

Sekarang malas nk melawa klau boleh nk pkai tdung sarung makcik2 je..muka beza seblom pregnant bnyak jerawat sekarang jarang sgt2..awal2 suka makan benda masam2 masuk third trimster ni suka manis2..scan doc ckp girl..tapi naluri cakap boy..tunggu jelah dia keluar bulan 8 ni😂

3y ago

Sy pun mcm ni Tapi naluri rasa boy..xsuka mkeup

Sy dh ade anak girl n boy.. Beza nyaaa bila sy suka nampak cantik bergaya jee Keluar Anak boy.. Beza dgn mgndungkan girl sy, sy selekeh xsuka pkaian yg merimas2kan,tudung pun pkai sarung jee, muka sememeh rsa selekeh gila itulaa ank girl ..